Postanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje. Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm na własnej skórze, we własnej kuchni. Jednocześnie pobudza wyobraźnię! Oj, pobudza. Wiele razy spotkałam na blogach wpisy testowe, gdzie opisywane były różne produkty, z rozmaitych kategorii. Jako, iż dopiero zaczynam, moje posty, opisy mogą wydać się
W kuchni Karmel-itkipewno już nie wtedy, gdy coś z niej smacznego wykombinuję! W drodze powrotne biorę jeszcze ziół dwie garście, pstrykam zdjęć całą serię. Zaopatrzona w surowce, idę do kuchni. Fakt, że włączyć chcę piekarnik mnie odrobinę przeraża, ale powstrzymać się nie mogę! Zbyt długo już nie działa, trzeba go rozruszać, żeby się nie zastał przez te wakacje. Pomimo tropikalnych upałów, masochistycznie
W kuchni Karmel-itkitonami rocznie, z naciskiem na to rocznie. Jednakże, kiedy zbliżamy się ku zimie, przybierają truskawki na wartości, stają się nieznośnie drogie, nie mogę sobie zbytnio pozwolić na szaleństwo w kuchni z nimi związane. Nie mówmy jednak o pieniądzach. Jak to powtarzał mój Dziadek, a teraz wpaja mi Ojciec : "Jak nie wiadomo, o co chodzi,pewnie chodzi o pieniądze." Stara, rodzinna
W kuchni Karmel-itkijakiś czas poobcuję z naprawdę przyjaznymi ludźmi. To są takie... drobiazgi! Ale dzięki nimi dzień nie zapisze się w tabelce "kolejna nuda". Lubię moją pracę. Pocieszam też się w kuchni. Wiecie, że racuchy nadają się na śniadanko? ;] ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE. (przepis na racuchy podstawowy, dodatek bananów własny;) 1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (połowa kostki) szczypta
W kuchni Karmel-itkisię między innymi z olejku eterycznego - bazyliowego, nadającego jej właśnie ów balsamiczną, silną korzenno-kwiatową woń, garbników, soli mineralnych i witamin. Dzięki posiadanym właściwościom stosowana jest nie tylko w kuchni, ale w dużej mierze w lecznictwie. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco. Bazylia i preparaty, w składzie których się znajduje, mają działanie żółciopędne, pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego
W kuchni Karmel-itkiSezon ogórkowy trwa juz od dłuższego czasu. Nie nudzę się w tej kwestii, a tym bardziej nie zaniedbuję zielonych gosći w mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie licząc właśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu
W kuchni Karmel-itkiStarym Browarze, nieźle musiałyśmy się naszukać, a informacji? Zero. Nawet cała akcja nie była w żaden sposób rozreklamowana. Tutaj ogromny minus. Jednak jakoś dotarłyśmy. PUGA postawiła na francuską kuchnię, serwując gryczane naleśnikowe wariacje, makaroniki, tartę tatin czy też muf finy. Do tego, rzecz jasna, kawa. Na poddaszu ustawiono stoły, stworzono kącik dla dzieci. Niewielu zwiedzających, aczkolwiek parę osób się
W kuchni Karmel-itkiwyparte przez wszystko inne do jedzenia. A ja tak lubię, nawet najzwyklejszy eintopf mnie zachwyca. No, to będzie kalafiorowa. Bardzo ekspresowa. Idealna dla tych o dwóch lewych rękach w kuchni. Jej nie da się zepsuć. Chyba, że przesolimy ;] EKSPRESOWA KALAFIOROWA. (własna, z tego co pod ręką) 1 średni kalafior 5 małych marchewek 2 pietruszki (korzeń) natka pietruszki 2 surowe ziemniaki
W kuchni Karmel-itkiMaliny tu, maliny tam. Malinowe owoce błyszczą się w porannym słońcu. W lekkiej sukience wybiegam na ogród,zrywam je do koszyczka. Później zamykam się w małej, cichutkiej kuchni. Pobrzękują garnki, chochla, szklanek kilka. Coś się szykuje. SOK MALINOWY. (stary, pokoleniowy;) 1kg malin garść liści od malin 700g cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem
W kuchni Karmel-itkinatchnienie. (kolejność przypadkowa zupełnie!) 1. Kromek z Masłem , Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka . 4. Burczy mi w brzuchu. 5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste Potrawy 12. Rybka zwana Martą 13. Tapenada 14. Madame Edith 15. Prawda jest taka
W kuchni Karmel-itkiprzerażenia nie usechł. Zdecydowanym ruchem wyrywam go. Nie szamoce się, pękaty i pyzaty. Ach! Już wiem, co z Pana przyrządzę. - Co robisz? - A co ja mogę w kuchni robić, co? - Pytałem retorycznie! Znów coś pichcisz? Dasz troszkę? - Ale Ty nie lubisz kremów! Czy już ktoś się domyśla, jak Pan Burak skończył swój żywot? KREM Z BURAKÓW. (oryginał: Just
W kuchni Karmel-itkiZapach malin duszonych z cukrem roznosił się po jasnej, sporej kuchni. Babcia, uśmiechnięta i pełna energii, z zapałem krzątała się pomiędzy szafkami. Luźny, kwiecisty fartch powiewał, kiedy przemykała obok mnie, siedzącej przy drewnianym stole, ustawionym pośrodku pomieszczenia. Zaabsorbowana kolorowaniem kolejnych czarno-białych obrazków, nadawaniem ich barw i całej historii, nawet nie zauważałam, kiedy to nagle stawała obok pudełka
W kuchni Karmel-itkisterty materiału do nauki, nowe utwory do grania, prace do pisania, zadania do liczenia, aj! Mam co robić, mam. Gotowanie? Ostatnio sprowadza się do.. wirtualnego lawirowania po kuchni, kiedy siedząc na historii brzuch niebezpiecznie warczy. Oby nie zagłuszył profesora! Wtedy myślę.. Na co mam ochotę? Dziś to.. Albo coś innego. Problem
W kuchni Karmel-itkiLiście, choć jeszcze zielonkawe, niedługo będą się mienić złotem, rudym, brązem czy też czerwienią. Deszcze, słoty. Chmury i chandra. Przetrwamy! Ale jesień to kolejny sezon wspaniały dla kuchni. Dynie, jabłka, jesienne warzywa i owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień... DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej
W kuchni Karmel-itkiziołami. Prócz placuszków, były pieczone ziemniaczki z oliwą i ziołami. A dodatkowo odrobina wspólnego gotowania! Naszym zadaniem było przyrządzić sosy do tychże placuszków. Kiedy przyszykowałyśmy wszystko w kuchni, poszłyśmy na salę, gdzie mieszałyśmy sosy na oczach gospodyń. Poczułam się jak Makłowicz w żeńskiej wersji. A sosy wyszły przepyszne! Domowy ketchup Grażynki, sos tzatziki z miętą, czosnkowy oraz pyszna
W kuchni Karmel-itki