Został mi kawałek indyka z rosołu . A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie do końca tajski ale z tymi smaczkami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tam chodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe
Buniabaje w kuchnidodanie do niej tymianku. Muszę przyznać, że zestawienie smaków bardzo udane tym bardziej, że użyłam marchewki ugotowanej w wywarze .Dodanie soku i skórki pomarańczowej nadaje jej nutkę kuchni sycylijskiej - choć nie mam pojęcia czy jada się tam marchewkę z groszkiem jako jarzynkę. Czas :30 minut Składniki : 4 marchewki ugotowane ( z rosołu lub innejklarownej zupy lub wywaru
Buniabaje w kuchniPrawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas
Buniabaje w kuchniPotrawa z klasyki kuchni hiszpańskiej. Występuje w tak wielu wersjach , że chyba co dom i gospodyni to inny przepis. Ważne żeby były ziemniaki i jajka. To taki ,, wiejski" omlet. Syte, smaczne i co najważniejsze można zrobić z tego co jest w domu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimniejszej niż do tej pory. Życzę sobie robić to co mi się podoba. Życzę sobie...... A że Urodziny czyli święto moje to nie mam zamiaru spędzić go w kuchni (choć to lubię ). Zamówiłam pizzę z tym co lubię ( Caprese z dołożonym anchois ). Słodyczy nie będzie bo nie będę się umartwiać przy pieczeniu :) Zmieniłam fryzurę . Słucham Okudżawy :) i Maryli Rodowicz :) Jestem
Buniabaje w kuchniInspirowane kuchnią turecką. Nie mam pojęcia jak się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w piekarniku lub po prostu na patelni. Do tego jogurt, sos tzatziki i micha sałatki .Danie akurat wieczorne spotkanie przy grillu. Oryginalne robi się z jagnięciny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniFascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj
Buniabaje w kuchnipowodów. Podpowiadam jak to przetrwać by nie przejść na ,, gotowce" , a nie paść przy garnku. Będzie to kolejna propozycja z mojego cyklu ,, Oszczędzam swój czas i pieniądze czyli Kuchnia kryzysowa. Podaję proporcje dla 2 osób ( małe porcje). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie
Buniabaje w kuchniCoś mnie ostatnio wzięło na egzotyczne przepisy ( przeglądałam przepisy kuchni marokańskiej). Muszę przyznać, że pomysł podawania razem pomarańczy i rzodkiewki nie wzbudzał z początku mojego entuzjazmu. Tym bardziej po zrobieniu miło się rozczarowałam. Polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnieksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie ugotował prawie zgodny z oryginałem. Ja od lat robię ,, lżejsze" wersje . W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych jesiennych warzyw i mało mięsa ( lub wcale
Buniabaje w kuchniLubię drób w połączeniu z owocami. A już szczególnie odpowiadają mi dania z kuchni arabskiej łączące kuskus, owoce i drób. Oczywiście nie jest to potrawa identyczna z tymi robionymi w tamtym rejonie świata - bardziej coś w tym klimacie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który tak na prawdę nadaje smaku bo jest jego nośnikiem. Zrobiłam mielone z udka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie mielone). Podałam z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka ), sosem holenderskim i posypałam szczypiorkiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni