Zmieniłam proporcje, bo w oryginale był raczej dodatek sera, a ja zrobiłam pół na pół mąka i ser żółty. Zrezygnowałam z proszku do pieczenia i oczywiście dostosowałam do Kuchni Pięciu Przemian. Składniki na ok. 30 ciasteczek: 170 g mąki orkiszowej 170 g sera żółtego, najlepiej ostrego 2 - 3 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki wody/mleka łyżeczka musztardy dijon przyprawy
Zdrowa Kuchnia SowyGość: Patyska, abau92.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/02 18:01:22 O mamo, ale piękne... zdjadłoby się, ach... sylwiam7 2012/06/03 08:44:38 Jeszcze nie jadłam śniadania, a tu takie pyszności. Kusisz :) A kuchnia 5 przemian nie przestaje mnie intrygować... ren-ya 2012/06/03 20:17:28 Oooo, te placuszki to choćby nie wiem co, muszę sobie zrobić! Ilekroć na nie patrzę, to głodna się
Zdrowa Kuchnia Sowywłaśnie jest), to koniecznie będę chciała ten przepis wykorzystać. Tylko jak upały nieco zelżą, bo teraz mam wrażenie, że nawet gotowanie wody na kawę niemożliwie podnosi w kuchni temperaturę:) zawsze.oliwek 2012/06/24 15:37:11 i bosko wymyśliłaś :) agattekh 2012/06/25 13:30:05 Twoja tarta powala mnie na nogi :-) wygląda mega apetycznie :-) Gość: Madziorek, 077222237250.warszawa.vectranet.pl 2012/06/26 19:36:31 Super pomysł
Zdrowa Kuchnia Sowykilka kropli do natarcia patelni przyprawy: sól, kurkuma, imbir Mus: ok. 150 g jagód 3/4 banana - reszta do posypania wierzchu łyżeczka miodu do polania Ciasto na naleśniki zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko: 1. mąka orkiszowa (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. mleko, jajko, oliwa (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. szczypta
Zdrowa Kuchnia SowyOdkrycie roku;) O czymś takim marzyłam, choć nie miałam pojęcie, że ktoś wymyślił i jest na rynku:) Jak więc przy okazji zakupów drobiazgów do kuchni zobaczyłam taki pojemnik, to natychmiast zakupiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni. Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. No to przyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje
Zdrowa Kuchnia Sowyugotowanej soi na blogu Fun&Taste , to skorzystałam z przyjemnością. Zmieniłam trochę proporcje składników, nie dałam żółtek i dodałam przyprawy, aby można było ciasteczka zrobić wg Kuchni Pięciu Przemian. Składniki na 18 ciastek: 100 g suchej soi - ja miałam więcej, ok. 140 g 100 g miękkiego masła - dałam mniej, ok. 80 g 100 g ksylitolu (cukier opcjonalnie) + odrobina
Zdrowa Kuchnia SowyOdkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian (czyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem, co jest o tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu... W zimie praktycznie oparłam na niej moje obiady, wiosną lekko odpuściłam, a teraz powoli wracam do gotowania
Zdrowa Kuchnia Sowywłożyłam do lodówki. Ciecierzycy ugotowałam więcej i po zastanowieniu co z tą resztą zrobić postanowiłam przekształcić ją w pikantne chrupki , które kiedyś taką furorę zrobiły nie tylko w mojej kuchni:) Tym razem jednak nie piekłam ich w piekarniku, tylko wrzuciłam do rondelka z rozgrzaną łyżką oliwy, doprawiłam czosnkiem, solą, majerankiem, kminkiem, curry i ostrą papryką i podpiekłam kilka minut często
Zdrowa Kuchnia Sowygrubych oczkach cukinii niepełna szklanka kefiru* garść rodzynek imbir, kurkuma * zastąpienie kefiru mlekiem sojowym uczyni z tego ciasta produkt wegański:) Nastawiłam piekarnik na 180* C. Ciasto zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli po kolei dodawałam do miski i mieszałam po każdej przemianie: 1. wiórka, olej, pokrojony w kostkę banan (sł) 2. imbir (o) 3. soda (sn) 4. mąka, kefir
Zdrowa Kuchnia Sowymarchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Przemian. Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż. A potem po kolei dodawałam i mieszałam: sól morską (sn), bazylię
Zdrowa Kuchnia Sowywierzch: * kilka pokrojonych suszonych pomidorów * pokrojony w drobną kostkę grecki ser solankowy * z tej ilości wyszły mi 2 naleśniki i 3 placuszki Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. najpierw roztrzepałam w misce jajko (sł) 2. dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o) 3. dolałam wodę i szczyptę soli (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąka gryczana
Zdrowa Kuchnia Sowysłodka) * owoc kaki * kilka daktyli * łyżka orzechów włoskich * łyżeczka karobu * kilka plasterków imbiru, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli Śniadanie oczywiście przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam uprzednio przelaną również wrzątkiem kaszę (g) 2. dodałam kilka daktyli (sł) 3. dorzuciłam imbir (o) 4. szczypta soli
Zdrowa Kuchnia Sowysól, tymianek, bazylia, zmielony kminek * 2 ząbki czosnku * łyżka soku z cytryny * dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2. dodałam seler i pora (o) Gotowałam ok. 15 min. 3. dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki bazylii
Zdrowa Kuchnia Sowydanie, jak sporo w mojej kuchni, powstało na zasadzie: mam jakiś składnik do wykorzystania i szukam z czym go połączyć;) Miałam tym razem fasolkę adzuki i ochotę na słodkie śniadanie, co nie jest niczym wyj ą tkowym zresztą, bo śnia dania z reguły jadam słodkie . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy