Zwany inaczej cytrusem północy. Jest to w zasadzie słonecznik bulwiasty. Gatunek z rodziny bulwiastych pochodzący z Ameryki Północnej. Używany zarówno w kuchni jak i medycynie. Rośnie w zasadzie w każdych warunkach i nie kontrolowany pleni sie jak chwast. Więcej możecie poczytać
Buniabaje w kuchnipodpowiadam jeszcze jedno jego zastosowanie- jak nie znacie to przedstawiam fantastyczne warzywo. Topunambur z rodziny astrowatych , zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym. Pochodzi z Ameryki Południowej. Roślina od wieków znana w kuchni rdzennej ludności andyjskiej. Wykorzystywany na surowo , pieczony i gotowany. Ze względu na swoje właściwości i łatwość uprawy ( rośnie wszędzie i zachowuje się prawie jak chwast ) nazywa się go czasem cytrusem
Buniabaje w kuchnispodobało mi się eksperymentowania z anyżem gwiaździstym i ouzo ( greckiej anyżówki) to już na całego. I co dziwne z reguły udaje mi się trafić :).Pomyślałam sobie , że ponieważ w kuchni greckiej aromat anyżowy nie jest niczym kontrowersyjnym , wręcz przeciwnie należy do kanonu smaków to coś w tym jest. Gotowałam Anyżową pomidorową na rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam
Buniabaje w kuchninatką, ani za korzeniem) . Używałam no bo jak gotować wywar na zupę bez pietruszki, ale po za tym pojawiała się tylko w sałatce jarzynowej. Musiałam dopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś -może być rumiana pieczona , puree z pietruszki , musy z natki
Buniabaje w kuchniPodobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach. Sprawdziłam swego czasu dania z herbatą . Kakao ( czekolada) i to w wersji gorzkiej od dawna jest obecne w kuchni meksykańskiej. Teraz przyszła pora na kawę. Przyznam , że robiłam tą kiełbasę z ,, duszą na ramieniu" - zupełnie nie potrzebnie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigotowanym kurczakiem z rosołu jest lekki problem. Jak ktoś tak jak ja bazuje w kuchni na wywarach drobiowych to w którymś momencie zaczyna ,, warczeć" na gotowanego kurczaka. No bo ileż można jeść potrawkę, kurczaka w sosie koperkowym , czy obsmażonego w panierce ? Oczywiście przesadzam -robię jeszcze wiele innych dań z takiego gotowanego drobiu , ale każdy nowy pomysł jest mile widziany
Buniabaje w kuchniMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTypowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki ( udawane meksykańskie tortille ) , polski farsz , a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne i ładnie się prezentują. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZaczyna się sezon kiedy wejście do kuchni zaczyna być irytujące- bardziej pociąga balkon. Na taką porę rezerwuję sobie robienie wszelkich sałatek typu ,, sprzątanie lodówki,, Tu trochę mięsa , tam garść ziemniaków, pół jaka , jakiś ogórek i już mamy kolację. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko przypraw charakterystycznych dla tych regionów ale i tłuszczu jaki jest tam używany . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super wykwintnych. U mnie sezon na rekina zaczynam najprostszą wersją tj. smażonym z marynaty cytrusowej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar
Buniabaje w kuchnikawałek polędwicy został w lodówce. Pomyślałam , że co prawda jest za chudy na mielone ale jak dodam kawałek słoninki to coś z tego będzie. A zaplanowałam coś z kuchni bałkańskiej ( w każdym razie podobne)- cevapcici. Z jednym zastrzeżeniem w oryginalnym cevapcici nie ma wieprzowiny ( bo jest w krajach islamskich nie uznawana), ale jakoś musiałam ,, natłuścić " polędwicę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniposzło. Rozpoczynam rekonwalescencję. To znaczy antybiotyk i reszta leków jeszcze w użytku , ale już wstałam. Pewnie w ciągu dnia będzie to tak , że trochę pochodzę ( może nawet zajrzę do kuchni ) , a potem sprawdzę czy mnie nie ma na tapczanie. Spróbuję wspomóc Mamę w gotowaniu bo wypadało by zacząć jadać w miarę normalnie a nie tylko pić bulion. Zapału mam pełno
Buniabaje w kuchni