Bardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie
Buniabaje w kuchniCoś mnie ostatnio wzięło na egzotyczne przepisy ( przeglądałam przepisy kuchni marokańskiej). Muszę przyznać, że pomysł podawania razem pomarańczy i rzodkiewki nie wzbudzał z początku mojego entuzjazmu. Tym bardziej po zrobieniu miło się rozczarowałam. Polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnieksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie ugotował prawie zgodny z oryginałem. Ja od lat robię ,, lżejsze" wersje . W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych jesiennych warzyw i mało mięsa ( lub wcale
Buniabaje w kuchniLubię drób w połączeniu z owocami. A już szczególnie odpowiadają mi dania z kuchni arabskiej łączące kuskus, owoce i drób. Oczywiście nie jest to potrawa identyczna z tymi robionymi w tamtym rejonie świata - bardziej coś w tym klimacie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który tak na prawdę nadaje smaku bo jest jego nośnikiem. Zrobiłam mielone z udka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie mielone). Podałam z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka ), sosem holenderskim i posypałam szczypiorkiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZwany inaczej cytrusem północy. Jest to w zasadzie słonecznik bulwiasty. Gatunek z rodziny bulwiastych pochodzący z Ameryki Północnej. Używany zarówno w kuchni jak i medycynie. Rośnie w zasadzie w każdych warunkach i nie kontrolowany pleni sie jak chwast. Więcej możecie poczytać
Buniabaje w kuchnipodpowiadam jeszcze jedno jego zastosowanie- jak nie znacie to przedstawiam fantastyczne warzywo. Topunambur z rodziny astrowatych , zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym. Pochodzi z Ameryki Południowej. Roślina od wieków znana w kuchni rdzennej ludności andyjskiej. Wykorzystywany na surowo , pieczony i gotowany. Ze względu na swoje właściwości i łatwość uprawy ( rośnie wszędzie i zachowuje się prawie jak chwast ) nazywa się go czasem cytrusem
Buniabaje w kuchnispodobało mi się eksperymentowania z anyżem gwiaździstym i ouzo ( greckiej anyżówki) to już na całego. I co dziwne z reguły udaje mi się trafić :).Pomyślałam sobie , że ponieważ w kuchni greckiej aromat anyżowy nie jest niczym kontrowersyjnym , wręcz przeciwnie należy do kanonu smaków to coś w tym jest. Gotowałam Anyżową pomidorową na rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam
Buniabaje w kuchninatką, ani za korzeniem) . Używałam no bo jak gotować wywar na zupę bez pietruszki, ale po za tym pojawiała się tylko w sałatce jarzynowej. Musiałam dopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś -może być rumiana pieczona , puree z pietruszki , musy z natki
Buniabaje w kuchniPodobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach. Sprawdziłam swego czasu dania z herbatą . Kakao ( czekolada) i to w wersji gorzkiej od dawna jest obecne w kuchni meksykańskiej. Teraz przyszła pora na kawę. Przyznam , że robiłam tą kiełbasę z ,, duszą na ramieniu" - zupełnie nie potrzebnie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigotowanym kurczakiem z rosołu jest lekki problem. Jak ktoś tak jak ja bazuje w kuchni na wywarach drobiowych to w którymś momencie zaczyna ,, warczeć" na gotowanego kurczaka. No bo ileż można jeść potrawkę, kurczaka w sosie koperkowym , czy obsmażonego w panierce ? Oczywiście przesadzam -robię jeszcze wiele innych dań z takiego gotowanego drobiu , ale każdy nowy pomysł jest mile widziany
Buniabaje w kuchniMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTypowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki ( udawane meksykańskie tortille ) , polski farsz , a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne i ładnie się prezentują. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZaczyna się sezon kiedy wejście do kuchni zaczyna być irytujące- bardziej pociąga balkon. Na taką porę rezerwuję sobie robienie wszelkich sałatek typu ,, sprzątanie lodówki,, Tu trochę mięsa , tam garść ziemniaków, pół jaka , jakiś ogórek i już mamy kolację. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni