Warsztaty w Ganesh. Jak zwykle piękną mam minę na zdjęciu :) /zdj. Organizatorzy Moje doświadczenia z kuchnią indyjską nie są zbyt bogate, przyznaję się bez bicia. Jednak kilka "spotkań" z potrawami z tego regionu wspominam bardzo pozytywnie, więc chyba wypadałoby tę wiedzę poszerzyć. A piszę o tym, bo całkiem niedawno byłam na świetnych warsztatach w restauracji Ganesh na Piotrkowskiej
Kraina Tysiąca Smakówbardzo to może nie potrzebuję;) Nie pomagasz mi dziś Sowo w wytrwaniu w postanowieniu:) oj nie pomagasz:) cynamonwkuchni 2010/01/17 22:21:49 Wszystkiego najlepszego, dużo inspiracji w kuchni i wszystkiego, czego tylko... :) Ciasto obłędne! miss_crisis 2010/01/17 22:47:13 zrobię takie za rok na kolejne urodziny:) sowa_nie_sowa 2010/01/18 08:26:50 Dziękuję za życzenia:) @miss_crisis
Zdrowa Kuchnia Sowyzaczęłam eliminować z kuchni białą mąkę powstał problem z naleśnikami. Bo wydawało mi się, że z mąki pp nie mają prawa wyjść dobre. Ale na szczęście się myliłam:) Dzisiaj naleśniki z nutellą. Ciasto na ok. 8 - 10 naleśników: * 200 ml mleka * 200 ml wody mineralnej, ja używam naturalnie gazowaną * ok. 170 g mąki pszennej graham typ 1850 * 2 jajka * łyżka
Zdrowa Kuchnia SowyNigdy nie korzystałam z a w o k ado w mojej kuchni, może 2 - 3 razy zaledwie jadłam je gdzieś poza domem. Jakoś, chyba nie tylko mnie, kojarzyło mi się z czymś mdławym i bez wyrazu. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTwoje wypieki na pewno są zdrowsze i mniej kaloryczne niż większość znanych mi przepisów. Super! :) sowa_nie_sowa 2011/10/18 12:50:59 Karola , to zależy ile ich zjesz;) Moja kuchnia oparta jest z reguły na niskim IG, co z kaloriami nie ma nic wspólnego. Tak, że nie mam pojęcia czy to kaloryczne, czy nie;) Jedna generalna zasada, która moim zdaniem
Zdrowa Kuchnia Sowywędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka. Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka! Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam ostatnio z gorgonzolą pyszne placki ziemniaczane oraz równie smaczną jajecznicę . Dzisiaj szybkie danie typu zapiekanka (ale bez zapiekania) również z gorgonzolą:) Wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj proponuję coś lekkiego, czyli bardzo prosty i smaczny deser/przekąska z głównym udziałem jabłka i z dodatkami w postaci miodu i orzechów. Wykonany wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Składniki: * jabłko * kilka orzechów włoskich * miód * sok z cytryny * odrobina zimnej wody * imbir Jabłko obrałam, starłam na tarce, wymieszałam z łyżeczką miodu (sł), dodałam szczyptę imbiru (o), łyżeczkę zimnej wody
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne placuszki śniadaniowe (albo na podwieczorek, czemu nie?), przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Składniki na jedną porcję: * 3 kopiaste łyżki orkiszowych otrąb (k) * 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego (k) * szczypta kurkumy (g) * ew. odrobinę fruktozy/cukru (sł) - ja nie daję i są wystarczająco słodkie * 1 jajko (sł) * 2/3 pokrojonego banana (sł) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * 1/3 łyżeczki
Zdrowa Kuchnia SowyZupę krem z groszku też robiłam i zgadzam się, że jest pyszna:) Nie tylko zielony groszek jest niedoceniony, chyba w ogóle strączkowe. Raczej są na uboczu kuchni, a to zdrowe białko jest (może konserwowe trochę mniej;) zawsze.oliwek 2012/02/07 18:18:25 bardzo ciekawa pasta :) ja tam groszek kocham :) Gość: monami, 213.134.163.7* 2012/02/07 23:02:09 uwielbiam taką pastę :) wolę
Zdrowa Kuchnia SowyZupę brokułową robię zwykle w formie kremu na bazie warzywnego wywaru. Tym razem ugotowałam ją na skrzydle indyczym i nie miksowałam. I wyszła zachwycająca:) Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysoczewicą w roli głównej:) Tym razem połączyłam ją z ryżem (który na nowo odkryłam przy okazji ryżowych śniadań na słodk o ) i wyszło następne super danko zrobione wg zasad Kuchni Pięciu Przemian:) Składniki na 2 porcje: * 100 g soczewicy brązowej * 100 g ryżu brązowego naturalnego * kilka suszonych pomidorów w oliwie * kilka oliwek zielonych nadziewanych anchois (moje
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis, to od razu wiedziałam, że takie właśnie chcę! Trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zamieniłam mąkę kukurydzianą na płatki żytnie i dodałam więcej przypraw, aby było zgodnie z Kuchnią 5 Przemian:) Składniki na talerz (nieduży!) ciastek: 100 g mąki orkiszowej 50 płatków żytnich 50 g płatków owsianych łyżka masła ok. 80 ml wody kilka suszonych pomidorów z oliwy przyprawy: lubczyk, sól
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepadam za marchewką i rzadko z niej w mojej kuchni korzystam. Surówka z marchewki z jabłkiem to wspomnienie z dzieciństwa średnio lubiane przeze mnie;) I oto nie tak dawno na blogu Broni spotkałam surówkę z marchwi z czosnkiem i od razu spojrzałam na marchew z innej strony;) Zrobiłam ją zaraz po sałatkach buraczanych, z tym, że od Broni wzięłam marchewkę
Zdrowa Kuchnia SowyPożegnałam się na czas remontu, a jednak jeszcze zdążyłam, już w warunkach polowych, upiec jabłecznik! Trochę to wymagało ode mnie dreptania po mieszkaniu (rzeczy z kuchni mam poupychane wszędzie) i poszukiwania potrzebnych mi rzeczy i składników, więc pieczenie zajęło mi prawie całe popołudnie, ale w końcu nigdzie się nie spieszyłam, a dzięki temu plackowi jakoś przetrwam najbliższe dni;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy