Krzysztof Jaracz Gdy w naszej kuchni nie mamy pod ręką sitka lub gazy, a chcemy przecedzić np. sok lub inny płyn, możemy do tego celu użyć czystych, nie dziurawych rajstop lub pończoch. Zakładamy je po prostu na garnek lub rondel i cedzimy. Po użyciu rajstopy czy pończochy należy wyprać i wysuszyć. Pamiętajmy, aby nie przecedzać przez
Przepisy i porady kulinarnerodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj o tej z zupie ze szpinakiem dowie się Twoja żonka ,mmm Wodzionka to zielone listki Bonduelle ,czerstwy chleb i wody źródlanej szklonka(...)Potrawy '' inne wymiata .On z wielką wrażliwością Uli jest tworzony zwłaszcza jeśli dzięki Niej na każdym talerzu w mojej rodzinie listek szpinaku jest położony .Ula by być kobietą kochającą kuchnie mnie nauczyła a w dłoń komputer z super blogiem włożyła .On niesie wieść do całego świata ,że Polska kuchnia to najsmaczniejsza potraw poświata . Wszystkim , którzy nadesłali przepisy na konkurs DZIĘKUJĘ
Proste Potrawymarca 2014 r. Proste Potrawy brały udział w warsztatach kulinarnych w Warszawie . Spotkanie prowadzili Alfredo Boscolo i Leonardo Masi - dwaj sympatyczni Włosi z kuchni Dantego. A głównym przedmiotem naszych zainteresowań były koncentraty pomidorowe firmy PUDLISZKI. Po okiem fachowców mieliśmy okazję do wprowadzania swoich talentów kulinarnych w czyn :) Wskazówki były bezcenne. W dość krótkim czasie udało się nam przygotować(...)Wszystkie okazały się smaczne, kolorowe i co ważne proste do wykonania. Kucharze udzielali nam wskazówek, by wszystko poszło gładko, a każda potrawa była smaczna i rzeczywiście przygotowana według włoskiej kuchni. Polski dodatek - koncentrat PUDLISZKI -w typowo włoskich daniach sprawdził się w 100 % Koncentrat jest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki
Proste PotrawyKochacie aromatyczne, orientalne klimaty? Ja owszem!!! Różnorodność smaków , wspaniałe kolory samych potraw i ich dodatków oraz piękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać... Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny, wasabi to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki(...)tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie lub marzą poznać jego smaki i zapachy bo orient to nie tylko wyjątkowa kuchnia ale też piękno ciała i ducha zapraszam do nowo powstałego Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin ... Kiedy mówimy Orient, najczęściej przychodzą nam na myśl wnętrza
NaKońcuJęzykasprzedawali je na każdym kroku. Albo cukinie z kwiatami, co kto woli. Sezon na grzyby trwa również w Toskanii. Toskania jest najbardziej zalesionym regionem Włoch, dlatego lokalna kuchnia obfituje w dary lasu, w tym grzyby i dziczyznę. Najpopularniejsze są porcini , czyli prawdziwki, ale sprzedawali też pioruńsko drogie kurki. Stoisko z grzybami zrobiło na mnie duże wrażenie. Przyznam się(...)też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali je z takiego samochodu - chłodni. Teraz przenosimy się do Florencji. Będąc w tym pięknym mieście, oprócz sławnych kościołów
Chilli Czosnek i Oliwainnych blogów. Przeglądając i komentują zawsze trafię na coś co mnie zainteresuje. Przynajmniej nie mam problemu z wymyślaniem propozycji na obiad. Niestety w kwestii gotowania nie jestem królową kuchni i nie czuję się w tym tematach specjalnie dobrze dla tego pomoc bardziej wtajemniczonych w tę część działalności kuchennej bardzo sobie cenię. Na pewno nie mniej niż mój łasuch(...)Dzisiaj chciałam wam zaprezentować przepis na borówkową tartę, która zniknęła w tempie ekstremalnym z mojej kuchni. (a nie pochwaliłam się wam ale dorobiłam się w kuchni kolejnego łasucha, który testuje moje wypieki) Moja dwa łasuchy dorwały się do ciasta i tyle go widziałam. Na szczęście zdążyłam go spróbować i muszę powiedzieć, że jak średnio lubię własne wypieki tak ten przypadł
ciastkarnia na kruchym spodzieJedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na rok 1947, a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wracając do potrawy - dziś przyrządzałam ją po raz pierwszy - jest(...)rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku
Tajskie smakiJuż od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie. Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz. Sięgnęłam(...)książkę największej znawczyni kuchni francuskiej czyli Julie Child. A tam czekała mnie niespodzianka. Dwa nieco odmienne przepisy na to samo danie w dwóch książkach tej samej autorki. Hmmm… i co to zrobić, zastanawiałam się? Wybrałam rozwiązanie najprostsze z możliwych: najpierw zrobię jeden przepis, a potem drugi.. a co :) Na pierwszy ogień wybrałam książkę „Francuski szef kuchni”, która
Kolizje SmakówMały kościółek z dzwonnicą napotkany w czasie wycieczki rowerowej po Kos. Greckie kościoły, zazwyczaj nieduże, z białymi murami, są bardzo urokliwe. Dzień dobry, W poprzednich postach przybliżyłam Wam kuchnię grecką , a także pokazałam jakie pamiątki warto przywieźć z wyspy Kos . Dzisiejszy post nie będzie kulinarny, lecz czysto podróżniczy - opiszę w nim najwspanialsze (w mojej perspektywy) miejsca, które koniecznie trzeba(...)niż te znane nam ze szkolnych wycieczek. Celem tej atrakcji jest przedstawienie, jak żyli zwykli Grecy w czasach Hipokratesa. I rzeczywiście zajdziemy tu replikę kamiennego domu - piętrowego! - ze starożytną kuchnią, sypialnią, a nawet toaletą! Fascynującym było odkrycie, jak bardzo cywilizowani byli starożytni Grecy i że ich życie codzienne mogło nie odbiegać znacznie od tego jeszcze sprzed 100 lat. Osada składa
Chilli Czosnek i Oliwagęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości. Jak pisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi przepis, szczególną cechą kuchni marokańskiej, zwłaszcza w okolicach Fezu, jest umieszczanie wszystkich składników w rondlu w tym samym czasie, a nie smażenie na oleju kolejno poszczególnych elementów. Taka metoda przygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego(...)danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy zamienić całego kurczaka na kurze piersi bez skóry). P.s. Miłośników kuchni marokańskiej zapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami . W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie
Chilli Czosnek i OliwaWierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami , abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią . Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory(...)wpis promocyjny. Co jakiś czas będę testować kolejne produkty i dzielić się z Wami moją opinią. Obiecuję, że będzie to opinia szczera. To tyle dygresji, wróćmy do przepisu:) Kwintesencja kuchni włoskiej w jednym koszyku. Szczególnie cieszę się z dużej butli oliwy (aż 1 litr). Uwielbiam oliwę i taka butla wcale nie starczy mi na długo. Lasagne - uwagi techniczne Z każdą
Chilli Czosnek i Oliwaplaki. Takie dania powodują, że mogę o mięsie zapomnieć. " - powiedział mój Mąż po spróbowaniu fasulye pilaki. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji?:) P.s. Dzisiejszy post to mój debiut w wirtualnej kuchni. Razem ze mną pilaki przygotowały Panna Malwinna , Emilia i Kasia . Zachęcam Was, abyście zajrzeli na strony Dziewczyn. Dziewczyny, jest mi bardzo miło, że mogłam gotować razem z Wami(...)zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest gotowanie w oliwie, dlatego nie bądźcie zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki
Chilli Czosnek i Oliwa