kuchnia - 5425 przepisów (strona:27/362)

Red Rock City - opinia 230

tego dwukrotnie. Do lokalu nie jest łatwo trafić, a prowadzone jeszcze niedawno remonty i budowa w tamtych okolicach z pewnością nie zachęcały do poszukiwania lokalu z amerykańską kuchnią. Ale gdy już się uda, to w byłej restauracji NOT ukazuję się całkiem ciekawe wnętrze.  Przed wizytą przejrzałam menu, było w nim dużo różności, a przede wszystkim nie tylko burgery. Bardzo(...)miła odmiana, a jednocześnie czuć, że został zachowany styl i jeden rodzaj kuchni. To też się chwali. Na początek wybraliśmy burgery: ja zdecydowałam się na Hawaiian Hamburger (20 zł) z grillowaną szynką, ananasem i serem, a Mąż na Classic American Cheesburger (19,50 zł) z podwójnym serem. Do tego piwo Paulaner (8 zł za 0,5l).  Burgery były dobre

Pasja Smaku
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 266

oknem jesień, a ja w kuchni jeszcze nie przestawiłam się na tryb jesienno - zimowy. Ale w kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO. Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi  z Kwestia Smaku. Reszta

Blondynka Gotuje
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 208

Poza smacznym jedzeniem, serwuje się tu także - ciepłe słowo, miły gest, szczery uśmiech. Atmosfera panująca we wnętrzu restauracji, wręcz zaprasza do wejścia. Tu każdy jest przyjacielem - kelner, kucharz, szef kuchni. Każdy przywita Cię skinięciem głowy i pogodnym uśmiechem. Lubelskie blogerki w doborowym składzie odwiedziły restaurację La Traviata, w ubiegły piątek. Taki miły wypad rozpoczynający weekend.Z Edytą, Kariną, Angeliką, Anią, Dorotą(...)nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem

kolorowotorcikowo
Makaron z sosem a'la ratatouille 210

Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną(...)makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie warzyw w drobną kostkę, najlepiej równą kostkę dla lepszego efektu wizualnego. Ponadto, jak tłumaczył nam szef kuchni Andrea, wszystkie kawałki warzyw uduszą się dzięki temu w jednym czasie. Na kursie zrobiliśmy do tego sosu świeży makaron. Niestety nie miałam dotąd chwili, aby przygotować go w domu, dlatego posiłkowałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 359

Ostatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po

PastelFood
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 181

taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera . Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku można(...)aktualnego nastroju. W świetnym programie "Nigel Slater's Simple Suppers" gotuje z właścicielami miejskich ogródków i promuje własne uprawy. A w książce "Tender" zawarł pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. Ach, uwielbiam tego faceta! To od Nigela dowiedziałam się, że warto polować na małe, młode bakłażany.  Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny

Chilli Czosnek i Oliwa
Wok granitowy - test produktu firmy Ballarini 142

przetestowaniu patelni grillowej z tej samej serii oraz garnka firmy Ballarini, przyszedł czas na test woka granitowego . Oba poprzednie produkty na co dzień testuję w mojej kuchni i jeszcze się na nich nie zawiodłam. Wok to bardzo przydatne narzędzie w kuchni - głęboka patelnia, idealna nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. Z lubością postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania dyniowego risotto - pysznego(...)sezonowego. Podobnie jak patelnia grillowa, również i wok odznacza się pozorną ciężkością w wyglądzie, ale zupełnie nie odczuwa się tego podczas pracy w kuchni. Wok jest stabilny, ma odpowiednie wymiary i jest pokryty nieprzywierającą powłoką non-stick. Producent zapewnia o warstwach zapobiegających uszkodzeniom i odporności na niszczące działania zmywarek. Mam nadzieję, że tak jest w rzeczywistości, a wok będzie mógł

Pasja Smaku
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 203

więcej szczegółów zapraszam do Danci A oto kto chleb piekł : Aciri  Bajkorada Amber  Kuchennymidrzwiami.pl AniaW  Moje pasje.Kuchnia i ogród Alucha  NieładMalutki Arnika  Arnikowa kuchnia Bea  Bea w kuchni Beata  Stare gary Bożenka  Smakowe kubki Dorota  Ugotujmyto.pl Dorota  Moje małe czarowanie Ela  W poszukiwaniu slowlife Gatita  Kulinarne przygody Gatity(...)Gucio  Kuchnia Gucia Iga  japoziomka Jola  smak mojego domu Kamila  Ogrody Babilonu Magda  Konwalie w kuchni Magda  Z miłości do słodkości MarcinH  Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla  Ruskie raz Mysia  Pieczarkamysia.pl Renata S  forksncanvas Tosia  smakowitychleb.pl Urszula  Proste potrawy Wisła  Zapach chleba Żabka  Healthy Craving

Proste Potrawy
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 184

temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. Chleb piekłam z połowy podanych składników. Chleb piekli ze mną razem : Akacjowy blog Bea w kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka i weka Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Lubię to… gotowanie! Nieład malutki

Proste Potrawy
Pieczone pomidory po prowansalsku 257

Dzień dobry, Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni? W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj zanosiliśmy go ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki(...)przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich darzą chleb dużym szacunkiem, znają milion sposobów na sprytne

Chilli Czosnek i Oliwa
Nagroda Liebster Award 131

jest miejsce na Twoją wymarzoną podróż? Kuba. Japonia. Tajlandia. 9. Ulubiony film. Większość filmów Lyncha i Jarmuscha, jeśli miałabym wytypować jeden to "Noc na ziemi". 10. Co Cię w kuchni najbardziej inspiruje? Ludzie - ogólnie kocham gotować dla kogoś, zawsze staram się, żeby to było coś zaskakującego i jednocześnie pysznego. 11. Co Cię w kuchni najbardziej wkurza? Wkurza mnie(...)małą kuchnię, w której nie mogę się dostatecznie wyszaleć :) Ufff, to chyba tyle :) Teraz moje nominacje dla blogów, które lubię, cenię i obczajam na bieżąco: http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/ http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/ http://vegeluv.org/ http://www.mlodazonka.pl/ http://polalolamade.blogspot.com/ http://taniecsmakow.blogspot.com/ http://sweetcorner8.blogspot.com/ http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/ http://kraina-sosny.blogspot.com/ http://cafeamaretto.blogspot.com/ http://smakocie.blogspot.com/ Kochani, pytania do Was: 1. Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa. 2. Gdybyś porażka

sama złodycz
Faszerowany filet z indyka 196

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka

W kuchennym oknie Ewy
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 244

zdjęcie pochodzi ze strony wydawnictwa Publicat  "Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska." to książka napisana przez Ewę Aszkiewicz, wydana przez wydawnictwo Publicat. Tyle formalności, teraz czas na recenzję. Książka jest przepiękna! Przypomina mi "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska." tego samego wydawnictwa (jest to jedna z moich ulubionych książek, a właściwie albumów kulinarnych). W środku znajdziemy przepiękne zdjęcia i aranżacje(...)autorka porywa nas w podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy. Śmiało

Brzuszki Łakomczuszki
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc 186

Dzisiaj pierwsza (i na pewno nie ostatnia) potrawa z książki „Francuski szef kuchni” autorstwa Julii Child. Książkę dostałam na urodziny   i od tego momentu nie mogę się od niej oderwać. Pierwszy raz kiedy usiadłam do niej z zamiarem przekartkowania „wsiąkłam” na 3 godziny. Książka zawiera wiele fantastycznych przepisów, a jeszcze więcej cennych rad i wskazówek, nie tylko odnośnie kuchni(...)kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji:   4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu

Kolizje Smaków
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 179

ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko . Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem kokosowym . Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska Claudi Roden. Autorka pisze, że jest on bardzo popularny w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Ja znalazłam w Internecie wiele przepisów na taką właśnie potrawę pochodzącą z Libanu(...)cebulowej . Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów nadzienie do tart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej . W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli , uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura  ( oignons confits ) również

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania