jest już na 1914 rok, a ostatni na 1938. Mamy też kilka zeszytów nie opatrzonych rokiem. Autor książki już na samym początku ostrzega przed możliwym rozczarowaniem, ponieważ w "Kuchni lwowskiej" przepisy są często bardzo ogólne i trudne do zrobienia, przede wszystkim bez posługiwania się słownikiem i przelicznikiem miar (na szczęście autor umieścił to na ostatnich stronach). Jestem wdzięczna(...)gdzie widać, że ludzie mieli problemy ze zdobyciem pożywienia. Aktualnie posiadam kilka publikacji Andrzeja Fiedoruka i od każdej z nich bije pasja autora, jego elokwencja i wiedza. W "Kuchni lwowskiej" widać to szczególnie w krótkich historycznych opowieściach, które niekoniecznie mają cokolwiek wspólnego z kuchnią lwowską. Są takimi miłymi przerywnikami, dzięki którym nasza kucharska wiedza poszerza się o kolejne
Przepisy AleksandryŹródło zdjęcia: gandalf.com.pl Tekst NIE jest sponsorowany. "Kuchnia miłosna" przykuła mój wzrok na półce swoją piękną okładką . Nie dość, że moim zdaniem jest ciekawie skomponowana, to nie wiem, jak to jest wykonane, ale jest przyjemna... w dotyku:) W każdym razie musi rzucać się w oczy, jeśli nawet mój M., który generalnie moje książki kucharskie olewa, dopóki nie kładę(...)może być to ładny prezent na Walentynki. A teraz pora na "pokaż kotku, co masz w środku". Książka podzielona jest na siedem części, a każda z nich opisuje kuchnie miłosną innego kręgu kulturowego. I tak mamy kuchnie: francuską, włoską, polską, meksykańską, hiszpańską, żydowską i orientalną. Każda poprzedzona krótkim opisem. Przepisy? Po japońsku: "jakotako". Jest wiele ciekawych propozycji - ciasteczka sezamowe, paella
Kraina Tysiąca Smakówtylko mnóstwa kolorowych zdjęć z tej podróży! Każdy rozdział rozpoczyna krótki opis kultury "kulinarnej" danego obszaru - historia, uwarunkowania geograficzne i inne czynniki wpływające na jej kształt. Poznajemy charakterystykę jego kuchni - najczęściej stosowane przyprawy, sposób przygotowania potraw, a także ich spożywania. Biruta Markuza opisała kulinarny świat Pacyfiku w 9 rozdziałach: - Chiny - Indie - Indonezja - Singapur - Sri Lanka - Filipiny - Nowa Gwinea - Nowa Zelandia(...)gołąbki z orzecha kokosowego w liściach taro z wielkim żalem muszę sobie odpuścić... Ale znajdą się też przepisy "realne" do wykonania lub też zwyczajnie inspirujące do eksperymentów z egzotyczną kuchnią , bo przecież najczęściej można coś pominąć lub zastąpić ;) Ja na przykład chętnie wypróbuję przepis na curry z kurczaka, bo przepisów w internecie wiele, a ten wydaje się po prostu "prawdziwy
Kraina Tysiąca Smakówkilka razy w miesiącu. Wrzucałam składniki do Thermomixa, z niego na patelnię i za parę chwil wjeżdżało na stół nasze ulubione wtedy danie. Na fali przemian w mojej kuchni przyszła mi znów ochota na placki; poszperałam więc po necie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian i znalazłam na tym blogu . Składniki(...)Vivian Greene Komentarze zawsze.oliwek 2011/12/09 13:38:27 uwielbiam placki ziemniaczane, z marchewką też robiła, ale nigdy w takim pysznym sosie:) a termomix to moje marzenie, prawdziwe cudo w kuchni :) m.dawid 2011/12/09 15:03:12 Sowo placki wyglądają super - na pewno się kiedyś skuszę i zrobię, a ten cytat...... pożyczam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ren-ya 2011/12/09 15:34:37 Bardzo zachęcająco wyglądają Twoje
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis, który podała nam prowadząca warsztaty Kuchni Pięciu Przemian , w których uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne! Składniki: * ziemniaki * mały kawałek marchewki i pietruszki * cebula (robiłam też z porem) * czosnek * masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek, bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy(...)będzie silniejszy od "nie chce mi się";) A cytat bardzo fajny! sowa_nie_sowa 2012/01/07 11:59:40 Ren-ya , zgadza się, nie tylko te ziemniaki, ale i cała Kuchnia 5 Przemian jest kuchnią czasochłonną. Ja do tej pory preferowałam dania z gatunku szybkich raczej, natomiast tutaj jest celebracja gotowania. Nigdy w życiu nie spędzałam tyle czasu w kuchni, hehe
Zdrowa Kuchnia Sowywizyta w tym miejscu, o pierwszej pisałam jakiś czas temu, bo właśnie tam odbyły się warsztaty „Wieprzowina regionalna. Doceń smak tradycji”. Wtedy także po raz pierwszy spotkałam miejscowego szefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Restaurację odwiedziłam dzięki akcji portalu Uroda i zdrowie - "Blogerzy Smakują ". Hotel Luxor mieści się przy Alei Warszawskiej czyli „na wylocie” z Lublina na Warszawę. Bez problemu można(...)zaprowadzono nas do zarezerwowanego dwuosobowego stolika i już za chwilę pojawił się obok nas kelner proponując na początek wodę mineralną. Okazało się, że menu na naszą wizytę skomponował szef kuchni i pozostało nam czekać na to, co dla nas wybrał. Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne
Pasja Smakusię sympatycznie złożyło, że wraz z 100 000 odsłoną na blogu otrzymałam dwie nominacje do Liebster Award, pierwsza od Mufinki z Kuchni na Obcasach , a druga od Justyny, z Kulinarnych Zmagań Zmagań. Dziekuję Wam serdecznie! To przemiłe zostać zauważoną w tak licznym gronie blogów kulinarnych. Zasady zabawy: Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach(...)nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania z bloga Kuchnia na obcasach: 1. Dlaczego prowadzisz bloga?- ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia) 2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam 3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana
Mia Cucina Sofietabyło zawrotne. Ubrana, na dodatek, w uniform prawdziwego kucharza, rzeczywiście się tak czułam. Ledwo zdążyłam z jednym, a już trzeba było myśleć o kolejnej czynności. Natomiast kuchnia? W pełni profesjonalna, wspaniale wyposażona... Ciekawostka - właśnie w tej kuchni gotowali aktorzy z serialu "Przepis na życie" w scenach w dużej kuchni. Tak, właśnie tu! Dodatkowo poczułam się wyjątkowo. Jedyny(...)minus? Szef kuchni mało co tłumaczył, trzeba było błyskawicznie się orientować, co robi i jaki składniki dodaje. Jednak po stanowiskach krążyli dodatkowi kucharze, którzy nam pomagali. Najbardziej pomocnym okazał się młody chłopak, prawdopodobnie uczeń technikum gastronomicznego. Tłumaczył, pokazywał, pomagał i czuwał nad nami. Gotowanie odbywało się w parach. Miałam ogromną przyjemność gotować z Kasią, z bloga W krainie smaku , dzięki
W kuchni Karmel-itkiZostałam zaproszona do ciekawego i inspirującego przedsięwzięcia. Chodzi o stworzenie przepisu inspirowanego tradycyjną kuchnią Małopolski, ale to nie wystarcza. Trzeba w umiejętny sposób "przemycić" motyw korala małopolskiego. Pomyślałam "A co mi tam! Raz kozie śmierć!". Poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek, aby dowiedzieć się co nieco o tej kuchni, która pozywana jest także kuchnią galicyjską. Rządzą tu kasze, regionalne sery(...)Małe, bordowe kuleczki wiśni można by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta
W kuchni Karmel-itkigwarem gości, przyjazną łuną światła i przyjemnym ciepłem, które wszyscy tak pragną burą jesienią. Kasia Szatkowska, autorka bloga W Krainie Smaku , wraz z właścicielką winiarni Rotondo w kompleksie restauracyjnym Kuchnia Marche w Okrąglaku, zaprosiła nas, wielkopolskie blogerki, na wspaniałe warsztaty. Pod nóż poszła kuchnia hiszpańska. Wraz z 11 pozostałymi dziewczętami, z wielką chęcią zabrałyśmy się do pracy. fot.: Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirównież i takie, gdzie naprawdę wiele można się nauczyć, a jednocześnie spędzić mile czas w przesympatycznym gronie. Poznawanie nowych smaków. Teoretycznie nie trzeba wychodzić zza drzwi swojej własnej kuchni, ale siłą rzeczy, po pewnym czasie każdy z blogerów kusi się, by próbować czegoś nowego. Skuszony zdjęciami czy recepturą na innym blogu, z chęcią spróbuje tego u siebie. A raz przekonawszy(...)kanapy. Wystarczy jeden kęs, aby znaleźć się tysiące kilometrów stąd. Eksperymentatorzy. Mnóstwo kulinarnych, w tym i ja, tworzymy własne receptury. A wszystko to na drodze eksperymentu. Zamykając się w kuchni, zakładając fartuch, mogę poczuć się jak w kuchennym "laboratorium" i mieszać, dolewać, dodawać, próbować... To działa korzystnie na umysł i poprawia ludzką kreatywność oraz wyobraźnię. Działa relaksacyjnie i uspokaja, przynajmniej
W kuchni Karmel-itkiczas przejawiam zainteresowanie różnymi dietami oraz zaleceniami jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety a z którymi najlepiej pożegnać się raz na zawsze. W ramach takiej zajawki zakupiłam książkę "Kuchnia bez pszenicy" autorstwa Davisa Williama. W książce oprócz przepisów kulinarnych znajduje się również dość obszerny wstęp, w którym Autor przedstawia zalety całkowitego wykluczenia pszenicy z diety. Autor dedykuje tę książkę(...)poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy się również jak zorganizować naszą kuchnię by móc przygotowywać bezpszenne potrawy (Autor zadbał o wszystko). Na razie nie rozważam całkowitego przejścia na dietę wykluczającą spożycie pszenicy, ale od czasu do czasu przygotuję w domu przepis
coolinarnastrefa.blogspot.comKuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające
W poszukiwaniu inspiracjiTempura uchodzi za danie japońskie. Jest to jednak jedno z niewielu dań przyjętych przez Japończyków w kuchni Zachodu. Przyrządzali je mnisi hiszpańscy i portugalscy, którzy osiedli się w południowej części Japonii pod koniec XVI wieku, od nich nauczyli się Japończycy. Tempura to połączenie mąki pszennej, kukurydzianej, ryżowej, czasem tapioki i oczywiście przyprawy. Można ją przygotować samemu, ale dla zabieganych lepszym(...)stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczka