pierwszy raz zetknęłam się z obieraczką do warzyw. Zawsze ten przedmiot uważałam za zbyteczny, warzywa obierałam małym zagiętym nożykiem. Jednak tam musiałam opanować umiejętność używania tego sprzętu, bo w kuchni miałam do dyspozycji nóż szefa kuchni o 30 cm ostrzu i obieraczkę. Jak się domyślacie obieranie ziemniaków, czy marchewki taką "maczetą" było dość trudne, żeby nie napisać niemożliwe. Siłą rzeczy(...)obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki tej firmy są one o niebo ładniejsze
Blondynka Gotujewątpliwości. W domku, pokoju, przyczepie campingowej Idealnie byłoby, gdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy(...)takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone wino - zawiera najmniej cukru i wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, nie mamy więc
Powiedz dietom niePani Ewy kilka minut przed planowaną godziną nagrania. I tu odpowiadamy na pytanie, które wszyscy Nam zadają. Tak, tak program nagrywany jest w prawdziwym domu Pani Ewy. Ta piękna kuchnia, nie jest tylko fikcją telewizyjną, a prawdziwą kuchnią. Odpowiadając na kolejne pytania naszych znajomych: Pani Ewa jest osobą bardzo sympatyczną, emanuje z niej pozytywna energia. Cała ekipa kręcąca(...)dowiedziałyśmy się i zobaczyłyśmy jak to wygląda wszystko z drugiej strony ekranu. Tak naprawdę całe piętro domu było przystosowane na potrzeby kręcenia programu. W kuchni rozstawione były kamery i światła i wokół kręciło się mnóstwo ludzi. Dowiedziałyśmy się ze ekipa biorąca udział w nagraniu programu liczy 18 osób. W przerwie nagrania Pani
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłaśnie jego skład przekonał mnie do tego, aby go przetestować. Olej ten można stosować zarówno jako produkt spożywczy oraz jako kosmetyk. Ja na razie wykorzystałam go tylko w kuchni, ale podobno świetnie sprawdza się w roli nawilżającego i łagodzącego balsamu do ciała i do włosów. Działa również jak naturalny filtr słoneczny, co z pewnością sprawdzę! W kuchni można go wykorzystywać(...)ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny, co nadało kotletom bardzo ciekawego smaku.Podsumowując olej kokosowy sprawdził się w mojej kuchni w 100% . Mam zamiar wypróbować go jeszcze jako kosmetyk, ale z uwagi na tematykę bloga opinię pozostawię samej sobie:))Na pewno jego minusem jest cena - 13,50zł za 200ml
Z miłości do słodkościpyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie nowe smaki, nowe dania i z chęcią sięgam zarówno do kuchni wegańskiej jak i wegetariańskiej, jednak nie jest to poparte filozofią i misją dziejową. Natomiast uważam, że zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy(...)swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki. Nie cool. Moda na weganizm zachowuje się jak majty prostytutki. Wznosi się i opada. Na dzisiaj
ladykitchenDzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić wspaniały przepis kuchni prowansalskiej . Bardzo mnie zaciekawił, ponieważ wcześniej nie wiedziałam, że boćwina jest typowym warzywem śródziemnomorskim. Postanowiłam więc zgłębić temat i tak oto, oprócz samego przepisu, przygotowałam dla was trochę ciekawostek kulinarnych . Jeżeli chcecie się dowiedzieć, co wspólnego ma boćwina z Wiszącymi Ogrodami w Babilonie, co to jest rzymski jarmuż lub dlaczego(...)makarony, zapraszam do przeczytania mojego posta. O boćwinie słów kilka Boćwina jest warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego , szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań. Początki jej popularności sięgają ponoć czasów Wiszących Ogrodów
Chilli Czosnek i Oliwazbyt wielu odwiedzających. Co nie znaczy, że w sobotę i niedzielę nie było ich więcej:) Znalazłam na targach również ciekawe stoiska książkowe. Pierwsze z nich to stoisko promujące książkę Kuchnia Nowej Zelandii , oferujące również przysmaki z tej odległej wyspy. Ciekawostką było stoisko Muzeum Pałac w Wilanowie sprzedające pierwsze wydane drukiem polskie książki kucharskie z XVII w. z serii Monumenta Poloniae(...)Jeżeli mamy jakąś fajną zagraniczną książkę na oku, możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki wachlarz tytułów, od kuchni wegetariańskiej, przez kuchnie narodowe, na pieczeniu chleba i deserach kończąc. Ja upodobałam sobie wiele pięknie wydanych tytułów dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, ale ze względu na chwilowy brak funduszy, musiałam ograniczyć się
Chilli Czosnek i OliwaAnia Bajkorada Ania Nie tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Ugotujmy To.pl Dorota Moje małe czarowanie Gallica Anonimica Zakalce mojego życia Gatita(...)Kulinarne przygody Gatity Gosia Co do jedzenia Gucio Kuchnia Gucia Jola Smak mojego domu Kamila Ogrody Babilonu Krecia By było przyjemniej Magda Konwalie w kuchni Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni Margot Kuchnia Alicji Marghe Po prostu Marghe Mimbla Pierogi ruskie raz Pychciasta Renata Forks
Moje domowe kucharzeniejest już na 1914 rok, a ostatni na 1938. Mamy też kilka zeszytów nie opatrzonych rokiem. Autor książki już na samym początku ostrzega przed możliwym rozczarowaniem, ponieważ w "Kuchni lwowskiej" przepisy są często bardzo ogólne i trudne do zrobienia, przede wszystkim bez posługiwania się słownikiem i przelicznikiem miar (na szczęście autor umieścił to na ostatnich stronach). Jestem wdzięczna(...)gdzie widać, że ludzie mieli problemy ze zdobyciem pożywienia. Aktualnie posiadam kilka publikacji Andrzeja Fiedoruka i od każdej z nich bije pasja autora, jego elokwencja i wiedza. W "Kuchni lwowskiej" widać to szczególnie w krótkich historycznych opowieściach, które niekoniecznie mają cokolwiek wspólnego z kuchnią lwowską. Są takimi miłymi przerywnikami, dzięki którym nasza kucharska wiedza poszerza się o kolejne
Przepisy Aleksandrykilka razy w miesiącu. Wrzucałam składniki do Thermomixa, z niego na patelnię i za parę chwil wjeżdżało na stół nasze ulubione wtedy danie. Na fali przemian w mojej kuchni przyszła mi znów ochota na placki; poszperałam więc po necie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian i znalazłam na tym blogu . Składniki(...)Vivian Greene Komentarze zawsze.oliwek 2011/12/09 13:38:27 uwielbiam placki ziemniaczane, z marchewką też robiła, ale nigdy w takim pysznym sosie:) a termomix to moje marzenie, prawdziwe cudo w kuchni :) m.dawid 2011/12/09 15:03:12 Sowo placki wyglądają super - na pewno się kiedyś skuszę i zrobię, a ten cytat...... pożyczam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ren-ya 2011/12/09 15:34:37 Bardzo zachęcająco wyglądają Twoje
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis, który podała nam prowadząca warsztaty Kuchni Pięciu Przemian , w których uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne! Składniki: * ziemniaki * mały kawałek marchewki i pietruszki * cebula (robiłam też z porem) * czosnek * masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek, bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy(...)będzie silniejszy od "nie chce mi się";) A cytat bardzo fajny! sowa_nie_sowa 2012/01/07 11:59:40 Ren-ya , zgadza się, nie tylko te ziemniaki, ale i cała Kuchnia 5 Przemian jest kuchnią czasochłonną. Ja do tej pory preferowałam dania z gatunku szybkich raczej, natomiast tutaj jest celebracja gotowania. Nigdy w życiu nie spędzałam tyle czasu w kuchni, hehe
Zdrowa Kuchnia Sowywizyta w tym miejscu, o pierwszej pisałam jakiś czas temu, bo właśnie tam odbyły się warsztaty „Wieprzowina regionalna. Doceń smak tradycji”. Wtedy także po raz pierwszy spotkałam miejscowego szefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Restaurację odwiedziłam dzięki akcji portalu Uroda i zdrowie - "Blogerzy Smakują ". Hotel Luxor mieści się przy Alei Warszawskiej czyli „na wylocie” z Lublina na Warszawę. Bez problemu można(...)zaprowadzono nas do zarezerwowanego dwuosobowego stolika i już za chwilę pojawił się obok nas kelner proponując na początek wodę mineralną. Okazało się, że menu na naszą wizytę skomponował szef kuchni i pozostało nam czekać na to, co dla nas wybrał. Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne
Pasja Smakusię sympatycznie złożyło, że wraz z 100 000 odsłoną na blogu otrzymałam dwie nominacje do Liebster Award, pierwsza od Mufinki z Kuchni na Obcasach , a druga od Justyny, z Kulinarnych Zmagań Zmagań. Dziekuję Wam serdecznie! To przemiłe zostać zauważoną w tak licznym gronie blogów kulinarnych. Zasady zabawy: Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach(...)nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania z bloga Kuchnia na obcasach: 1. Dlaczego prowadzisz bloga?- ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia) 2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam 3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana
Mia Cucina Sofieta