końca zniechęcić. Następny rok przyniósł już nieco więcej wrażeń. Analiza sensoryczna i testowanie naszych zmysłów smaku i węchu było pierwszym epizodem kulinarnych potyczek. Jednak dopiero zajęcia pod okiem Szefów Kuchni zaczęły sprawiać prawdziwą przyjemność i dawać ogromną satysfakcję. Kuchnia staropolska pewnie do dziś nie byłaby przez wielu z Nas tak dobrze poznana, gdyby nie wykłady z profesorem Jarosławem Dumanowskim(...)jest autorem wielu książek o tej tematyce - bardzo zachęcam Was do ich przeczytania, gdyż to prawdziwa skarbnica wiedzy. Zajęcia w roku akademickim prowadzili pracownicy UWM oraz szefowie kuchni: Szef Przemysław Błaszczyk, który wspólnie z nami "wędrował" na każdych zajęciach w inny region Polski, przybliżając nam dane kuchnie regionalne (a tu ja z szefem :D) oraz Mirosław Rynduch
Sajkofanka smakurazem na ogień poszła kuchnia molekularna. 30. listopada miałam okazję wziąć udział w intrygujących warsztatach organizowanych przez PepsiCo , dotyczące kuchni właśnie molekularnej. Odbyły się one w Łodzi, a dokładniej w hotelu NoBo. Warsztaty prowadził szef kuchni restauracji "Kolory wina", Jarosław Bieńkowski. W sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi
W kuchni Karmel-itkimnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara(...)dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week A jak Wam minął tegoroczny urlop? Jakie są Wasze plany na jesień
Cooking Monsterostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. Gotową harissę sprzedaje się w puszkach lub w tubkach - można ją nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo łatwiej jest przygotować(...)kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. Przepis na pastę harissa dodaję do akcji Panny Malwinny "VI Festiwal Kuchni Arabskiej" . Jak zrobić domową pastę harissa? - Przepis krok po kroku Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże
Chilli Czosnek i Oliwablogu Smaki i Aromaty . Chleb ziołowy upieczony był na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Konwalie w kuchni Kulinarna Maniusia Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny Zakątek Moje kucharzenie Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Smaki i Aromaty(...)Smakowity chleb Stare gary W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne
Grahamka, weka i kajzerkapierwszy raz zetknęłam się z obieraczką do warzyw. Zawsze ten przedmiot uważałam za zbyteczny, warzywa obierałam małym zagiętym nożykiem. Jednak tam musiałam opanować umiejętność używania tego sprzętu, bo w kuchni miałam do dyspozycji nóż szefa kuchni o 30 cm ostrzu i obieraczkę. Jak się domyślacie obieranie ziemniaków, czy marchewki taką "maczetą" było dość trudne, żeby nie napisać niemożliwe. Siłą rzeczy(...)obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki tej firmy są one o niebo ładniejsze
Blondynka Gotujewątpliwości. W domku, pokoju, przyczepie campingowej Idealnie byłoby, gdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy(...)takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone wino - zawiera najmniej cukru i wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, nie mamy więc
Powiedz dietom niePani Ewy kilka minut przed planowaną godziną nagrania. I tu odpowiadamy na pytanie, które wszyscy Nam zadają. Tak, tak program nagrywany jest w prawdziwym domu Pani Ewy. Ta piękna kuchnia, nie jest tylko fikcją telewizyjną, a prawdziwą kuchnią. Odpowiadając na kolejne pytania naszych znajomych: Pani Ewa jest osobą bardzo sympatyczną, emanuje z niej pozytywna energia. Cała ekipa kręcąca(...)dowiedziałyśmy się i zobaczyłyśmy jak to wygląda wszystko z drugiej strony ekranu. Tak naprawdę całe piętro domu było przystosowane na potrzeby kręcenia programu. W kuchni rozstawione były kamery i światła i wokół kręciło się mnóstwo ludzi. Dowiedziałyśmy się ze ekipa biorąca udział w nagraniu programu liczy 18 osób. W przerwie nagrania Pani
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłaśnie jego skład przekonał mnie do tego, aby go przetestować. Olej ten można stosować zarówno jako produkt spożywczy oraz jako kosmetyk. Ja na razie wykorzystałam go tylko w kuchni, ale podobno świetnie sprawdza się w roli nawilżającego i łagodzącego balsamu do ciała i do włosów. Działa również jak naturalny filtr słoneczny, co z pewnością sprawdzę! W kuchni można go wykorzystywać(...)ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny, co nadało kotletom bardzo ciekawego smaku.Podsumowując olej kokosowy sprawdził się w mojej kuchni w 100% . Mam zamiar wypróbować go jeszcze jako kosmetyk, ale z uwagi na tematykę bloga opinię pozostawię samej sobie:))Na pewno jego minusem jest cena - 13,50zł za 200ml
Z miłości do słodkościpyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie nowe smaki, nowe dania i z chęcią sięgam zarówno do kuchni wegańskiej jak i wegetariańskiej, jednak nie jest to poparte filozofią i misją dziejową. Natomiast uważam, że zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy(...)swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki. Nie cool. Moda na weganizm zachowuje się jak majty prostytutki. Wznosi się i opada. Na dzisiaj
ladykitchenDzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić wspaniały przepis kuchni prowansalskiej . Bardzo mnie zaciekawił, ponieważ wcześniej nie wiedziałam, że boćwina jest typowym warzywem śródziemnomorskim. Postanowiłam więc zgłębić temat i tak oto, oprócz samego przepisu, przygotowałam dla was trochę ciekawostek kulinarnych . Jeżeli chcecie się dowiedzieć, co wspólnego ma boćwina z Wiszącymi Ogrodami w Babilonie, co to jest rzymski jarmuż lub dlaczego(...)makarony, zapraszam do przeczytania mojego posta. O boćwinie słów kilka Boćwina jest warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego , szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań. Początki jej popularności sięgają ponoć czasów Wiszących Ogrodów
Chilli Czosnek i Oliwazbyt wielu odwiedzających. Co nie znaczy, że w sobotę i niedzielę nie było ich więcej:) Znalazłam na targach również ciekawe stoiska książkowe. Pierwsze z nich to stoisko promujące książkę Kuchnia Nowej Zelandii , oferujące również przysmaki z tej odległej wyspy. Ciekawostką było stoisko Muzeum Pałac w Wilanowie sprzedające pierwsze wydane drukiem polskie książki kucharskie z XVII w. z serii Monumenta Poloniae(...)Jeżeli mamy jakąś fajną zagraniczną książkę na oku, możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki wachlarz tytułów, od kuchni wegetariańskiej, przez kuchnie narodowe, na pieczeniu chleba i deserach kończąc. Ja upodobałam sobie wiele pięknie wydanych tytułów dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, ale ze względu na chwilowy brak funduszy, musiałam ograniczyć się
Chilli Czosnek i OliwaAnia Bajkorada Ania Nie tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Ugotujmy To.pl Dorota Moje małe czarowanie Gallica Anonimica Zakalce mojego życia Gatita(...)Kulinarne przygody Gatity Gosia Co do jedzenia Gucio Kuchnia Gucia Jola Smak mojego domu Kamila Ogrody Babilonu Krecia By było przyjemniej Magda Konwalie w kuchni Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni Margot Kuchnia Alicji Marghe Po prostu Marghe Mimbla Pierogi ruskie raz Pychciasta Renata Forks
Moje domowe kucharzenie