Pieczenie ciasteczek powoduje, że się relaksuję w kuchni. Uwielbiam siedzieć w kuchni i wymyślać nowe połączenia smakowe, tak by ciasteczka były smaczne i apetycznie wyglądały. To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka, pachnące karmelem, wanilią z lekko widocznym cienkim paskiem kakao. Tym razem kruche ciasteczka obsypałam karmelem z wanilią. Bardzo lubię takie połączenie smakowe. Ciasteczka są bardzo smaczne, są idealne(...)Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam wszystkich po powrocie z wakacji Watek ten chce poswiecic wspomnieniom z wakacji Na tapete idzie Floryda- Daytona Beach, Orlando, Cape Canaveral, Tax , kuchnia amerykanska i shopping Co moge powiedziec o kuchni amerykanskiej- zacytuje moja corka ,ktora powiedziala, po 5 dniach- "mam dosyc kuchni amerykanskiej" . Czym charakteryzuje sie kuchnia i co jest nuta przewodnia-juz pisze: Buffalo wings-chyli skrzydelka(...)zamowic niby lepsze frytki - czyli fries gourment i dostal frytki, z podsmazonym mielonym i polane serem..... Pizza ma potrojny ser...hamburgery to samo... To tak w ekspresowym skrocie o kuchni hamerykanskiej Załączone miniatury A tak powaznie, podroze to moje drugie hobby- kiedys dawno temu bylo palcem po mapie- teraz probuje
Smaki Edytyniesamowita "ciocia dobra rada". Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym, z gromady ssaków. Zaopatrzona w swą magiczną płócienną torbę, zawsze czymś niebywałym wypchaną, wparowała prężnym krokiem do kuchni tak lekko, niczym rusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowała pakunek i odwróciwszy się do mnie, uśmiechnęła promiennie. - To jak, gotujemy? - Babciu, wiesz, że nie musisz nawet
W kuchni Karmel-itkisię nie przyznaje, oj nie ;] Miss Polski, obecnie bardzo aktywnie udziela się w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko. Jednak skoro znana postać w eterze, nie będę już dalej się rozpisywać. Nie posiadam się(...)Znowu czekamy, w między czasie pijąc kawę, rozmawiając i poznając się z menadżerką, Panią Anią Małachowską. z menadżerką Wzywają mnie na piętro. Tam bowiem znajduje się olbrzymia kuchnia i ten okrągły stół, gdzie w telewizji widzimy naszą Ewę. Obok znajduje się mały salonik, oddzielony od kuchni tylko takim małym murkiem z kolumienkami, a kawałek dalej, małe pomieszczenie z toaletką
W kuchni Karmel-itkiznacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna! Pani Julia Child! Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i pamięci o jej postaci! Tej kobiety nie da się nie kojarzyć! Julia Child jest amerykańską ikoną kuchni. Urodziła się w Kalifornii, ukończyła anglistykę, ale przez pewien czas po studiach pracowała w reklamie, w firmie meblarskiej(...)miało to miejsce w 1951 roku. Dziesięć lat później, w roku 1961, ukazała się jej pierwsza książka, która w krótkim czasie stała się 743-stronnicowym bestellerem. Zawierała przepisy kuchni francuskiej, a powstała przy pomocy dwóch przyjaciółek Julii, Simone Beck i Louisette Betholle. Natomiast od 1963 roku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny, emitowany bez przerwy przez
W kuchni Karmel-itkiSOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili do kuchni na duży palnik, w małych gazóweczkach na te naboje kończył mi się notorycznie gaz. Sebastian o mnie zapomniał, a jak przybiegł do kuchni, nazwał mnie „Świstakiem”. "- A świstak stoi(...)interesować, kręcili się i nudzili, a pracy było wiele. Czekali po prostu na jedzenie. I muszę to napisać, zadania były bardzo kiepsko rozdzielone. Jako, że lubię dużo robić w kuchni, zaczęłam się nudzić w pewnym momencie. Więc ochoczo przystałam na robienie pęczotto. Jednakże nie mogę nie powiedzieć, że warsztaty mi się podobały. Pierwszy raz miałam okazję być na czymś takim
W kuchni Karmel-itkiJednak nie będę dziś zachęcać do głosowania na moje potrawy, nie. Konkurs dał mi bardzo dużo. Przeszukując zasoby internetu, mojej biblioteczki kulinarnej, licznych materiałów prasowych, wiele się dowiedziałam o kuchniach całego świata. Nieznane mi dotąd kulinarne tendencje stały się dla mnie inspiracją i motywacją do tworzenia dań. Każde zadanie, któremu przydzielono inny obszar kuli ziemskiej umożliwiło mi zapoznanie się(...)produktami, sposobami przyrządzania, charakterystycznymi pozycjami w menu, gdyż bez podstawowej wiedzy o danej kuchni nie można nic przyrządzić tak, aby pasowało idealnie, a zarazem świetnie smakowało. Co najważniejsze, nigdy nie pomyślałam o konkursie w kategorii swego zwycięstwa. Fakt, w I. edycji eliminacji byłam druga, ale to nic nie znaczy. Przede wszystkim liczyła się dla mnie atmosfera, nowi, cudowni ludzie
W kuchni Karmel-itkiruszyłam w filmową podróż po różnych światach. Normalnie bym o tym nie wspominała, gdyby nie fakt, że na tapetę poszedł film o tematyce kulinarnej, a jakżeby inaczej! "Faceci od kuchni" , historia o dwóch mężczyznach: młodym kucharzu - amatorze, o niezwykłych zmysłach węchu i smaku, dla którego żaden składnik nie stanowi tajemnicy, w żadnej potrawie nic się nie ukryje; drugi to natomiast(...)pracę. Jednak musi czymś się zając, gdyż jego ukochana, jeszcze nie narzeczona, jest w zaawansowanej ciąży. Sławny kucharz, natomiast, ciągle na szczycie nagle musi zmienić tor. Z klasycznej kuchni, dzięki której jest rozpoznawalny i osiągnął szczyt, rzeczywisty właściciel restauracji każe mu zmienić kuchnię na bardziej atrakcyjną, molekularną. Brak tejże przemiany grozi utratą gwiazdki, a tym samym utratą posady, sławy, pieniędzy
W kuchni Karmel-itkiduża przyjemność i satysfakcjonuje moje podniebienie. Ilość różnych aromatów, kontrastujących ze sobą, przy jednoczesnym wzajemnym uzupełnianiu się... Ilość kolorów władających talerzem... A jednoczesna prostota w przygotowaniu. Zawsze myślałam o kuchni wschodu jako o kuchni niespotykanie skomplikowanej. Nic bardziej mylnego. Zdarzają się potrawy, wymagające olbrzymiej wprawy i doświadczenia, ale na moje gotowanie, wybieram te, którym jestem w stanie podołać. I zaspokoić(...)minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOsoby chętne mogą wziąć udział w konkursie na najlepszą nalewkę. Poza tym, na terenie miasta w restauracjach, odbywać się będą przez cały weekend różne interesujące warsztaty kulinarne, jak np. kuchni molekularnej. Nowością tegoroczną są wyświetlane w kinie MUZA filmy o tematyce kulinarnej. W hotelu Sheraton odbędzie się bankiet z live-cookingiem. Szef kuchni Krystian Szopka i znany ekspert kulinarny(...)festiwalu, 15. w czwartek - rządzą blogerzy! Jednakże w następne dni atrakcji również nie zabraknie! Bowiem 16., w piątek, KASIA SZATKOWSKA , blogerka współtworząca BlogerChef'a, poprowadzi swoje autorskie warsztaty zdrowej kuchni "Blogujemy i gotujemy (z głową)". Zapraszam wszystkich chętnych do udziału w tym wspaniałym przedsięwzięciu. VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU czeka! Przybywajcie, a w szczególności 15. sierpnia, by powiększyć blogerskie
W kuchni Karmel-itkirozwiązywało mój problem. Kiedy weszłam po schodach do lokalu, w którym wszystko miało się rozegrać, dopiero co ludzie się zbierali. Miałam okazję obejrzeć, zobaczyć, jak wyglądają "od zaplecza", "od kuchni" przygotowania do takiego przedsięwzięcia. Siedziałam, wszyscy proponowali mi kawę, dziewczyny próbowały zabawić rozmową, a ja tak się stresowałam, że rozkręciłam się dopiero na samych warsztatach. Cieszę się z faktu(...)sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania. Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego można znaleźć w kuchni np. Pytania na śniadanie . O 18. zwarci i gotowi, gadając na tematy niekoniecznie kulinarne, czekaliśmy na tych, co jeszcze nie dotarli. W sumie, nie licząc mnie, było sześciu uczestników, większość
W kuchni Karmel-itkiByła Małopolska, teraz czas na Wielkopolskę, mój rodzinny dom. Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęły królować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni, mniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY(...)podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża cebula sól, pieprz, Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości
W kuchni Karmel-itkisię tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn. Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie(...)pierwszy. sobota, 15.03.2014 Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału - każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej
W kuchni Karmel-itkiŚledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej(...)pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie – nie są , są w sam raz. Szczególnie przypadną do gustu tym, co lubią kuchnię indyjską- są w jej klimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru
Ogrodnik w podróżyPieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego
W kuchennym oknie Ewy