Ptysie „serduszka” 277Dzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym
Oryginalny smak
Naleśniki z serem i cynamonem 235Po tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.
W kuchennym oknie Ewy
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 375Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1
W kuchennym oknie Ewy
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 381Jak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisy
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3112Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewy
Kottbullar w sosie śmietanowo - musztardowym 239Dziś zapraszam Was do spróbowania specjału kuchni szwedzkiej. Mimo licznych opinii przeciw, jestem zdania, że kuchnia ta zasługuje na szansę. Kottbullar, czyli klopsiki, są bardzo delikatne i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracji
Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree 298Wiem, że ostatnio jestem monotematyczna, ale dynia wciąż rządzi w mojej kuchni:) Tym razem potrzebowałam zrobić z niej dodatek do dania głównego i przyszła mi z pomocą książka, którą świsnęłam mojej mamie „Warzywa w kuchni”, której autorami są Henryk i Danuta Dębscy. Ta książka wydana w 1989 roku jest dosłownie kopalnią pomysłów na dania z każdego warzywa
karmelowy
Red Rock City - opinia 287tego dwukrotnie. Do lokalu nie jest łatwo trafić, a prowadzone jeszcze niedawno remonty i budowa w tamtych okolicach z pewnością nie zachęcały do poszukiwania lokalu z amerykańską kuchnią. Ale gdy już się uda, to w byłej restauracji NOT ukazuję się całkiem ciekawe wnętrze. Przed wizytą przejrzałam menu, było w nim dużo różności, a przede wszystkim nie tylko burgery. Bardzo(...)miła odmiana, a jednocześnie czuć, że został zachowany styl i jeden rodzaj kuchni. To też się chwali. Na początek wybraliśmy burgery: ja zdecydowałam się na Hawaiian Hamburger (20 zł) z grillowaną szynką, ananasem i serem, a Mąż na Classic American Cheesburger (19,50 zł) z podwójnym serem. Do tego piwo Paulaner (8 zł za 0,5l). Burgery były dobre
Pasja Smakuoknem jesień, a ja w kuchni jeszcze nie przestawiłam się na tryb jesienno - zimowy. Ale w kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO. Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi z Kwestia Smaku. Reszta
Blondynka Gotuje
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 242Poza smacznym jedzeniem, serwuje się tu także - ciepłe słowo, miły gest, szczery uśmiech. Atmosfera panująca we wnętrzu restauracji, wręcz zaprasza do wejścia. Tu każdy jest przyjacielem - kelner, kucharz, szef kuchni. Każdy przywita Cię skinięciem głowy i pogodnym uśmiechem. Lubelskie blogerki w doborowym składzie odwiedziły restaurację La Traviata, w ubiegły piątek. Taki miły wypad rozpoczynający weekend.Z Edytą, Kariną, Angeliką, Anią, Dorotą(...)nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem
kolorowotorcikowo
Makaron z sosem a'la ratatouille 246Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną(...)makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie warzyw w drobną kostkę, najlepiej równą kostkę dla lepszego efektu wizualnego. Ponadto, jak tłumaczył nam szef kuchni Andrea, wszystkie kawałki warzyw uduszą się dzięki temu w jednym czasie. Na kursie zrobiliśmy do tego sosu świeży makaron. Niestety nie miałam dotąd chwili, aby przygotować go w domu, dlatego posiłkowałam
Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 446Ostatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po
PastelFood
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 230taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera . Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku można(...)aktualnego nastroju. W świetnym programie "Nigel Slater's Simple Suppers" gotuje z właścicielami miejskich ogródków i promuje własne uprawy. A w książce "Tender" zawarł pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. Ach, uwielbiam tego faceta! To od Nigela dowiedziałam się, że warto polować na małe, młode bakłażany. Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny
Chilli Czosnek i Oliwa
Wok granitowy - test produktu firmy Ballarini 179przetestowaniu patelni grillowej z tej samej serii oraz garnka firmy Ballarini, przyszedł czas na test woka granitowego . Oba poprzednie produkty na co dzień testuję w mojej kuchni i jeszcze się na nich nie zawiodłam. Wok to bardzo przydatne narzędzie w kuchni - głęboka patelnia, idealna nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. Z lubością postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania dyniowego risotto - pysznego(...)sezonowego. Podobnie jak patelnia grillowa, również i wok odznacza się pozorną ciężkością w wyglądzie, ale zupełnie nie odczuwa się tego podczas pracy w kuchni. Wok jest stabilny, ma odpowiednie wymiary i jest pokryty nieprzywierającą powłoką non-stick. Producent zapewnia o warstwach zapobiegających uszkodzeniom i odporności na niszczące działania zmywarek. Mam nadzieję, że tak jest w rzeczywistości, a wok będzie mógł
Pasja Smaku
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 248więcej szczegółów zapraszam do Danci A oto kto chleb piekł : Aciri Bajkorada Amber Kuchennymidrzwiami.pl AniaW Moje pasje.Kuchnia i ogród Alucha NieładMalutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Beata Stare gary Bożenka Smakowe kubki Dorota Ugotujmyto.pl Dorota Moje małe czarowanie Ela W poszukiwaniu slowlife Gatita Kulinarne przygody Gatity(...)Gucio Kuchnia Gucia Iga japoziomka Jola smak mojego domu Kamila Ogrody Babilonu Magda Konwalie w kuchni Magda Z miłości do słodkości MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Ruskie raz Mysia Pieczarkamysia.pl Renata S forksncanvas Tosia smakowitychleb.pl Urszula Proste potrawy Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving
Proste Potrawy