Jednak nie będę dziś zachęcać do głosowania na moje potrawy, nie. Konkurs dał mi bardzo dużo. Przeszukując zasoby internetu, mojej biblioteczki kulinarnej, licznych materiałów prasowych, wiele się dowiedziałam o kuchniach całego świata. Nieznane mi dotąd kulinarne tendencje stały się dla mnie inspiracją i motywacją do tworzenia dań. Każde zadanie, któremu przydzielono inny obszar kuli ziemskiej umożliwiło mi zapoznanie się(...)produktami, sposobami przyrządzania, charakterystycznymi pozycjami w menu, gdyż bez podstawowej wiedzy o danej kuchni nie można nic przyrządzić tak, aby pasowało idealnie, a zarazem świetnie smakowało. Co najważniejsze, nigdy nie pomyślałam o konkursie w kategorii swego zwycięstwa. Fakt, w I. edycji eliminacji byłam druga, ale to nic nie znaczy. Przede wszystkim liczyła się dla mnie atmosfera, nowi, cudowni ludzie
W kuchni Karmel-itkiruszyłam w filmową podróż po różnych światach. Normalnie bym o tym nie wspominała, gdyby nie fakt, że na tapetę poszedł film o tematyce kulinarnej, a jakżeby inaczej! "Faceci od kuchni" , historia o dwóch mężczyznach: młodym kucharzu - amatorze, o niezwykłych zmysłach węchu i smaku, dla którego żaden składnik nie stanowi tajemnicy, w żadnej potrawie nic się nie ukryje; drugi to natomiast(...)pracę. Jednak musi czymś się zając, gdyż jego ukochana, jeszcze nie narzeczona, jest w zaawansowanej ciąży. Sławny kucharz, natomiast, ciągle na szczycie nagle musi zmienić tor. Z klasycznej kuchni, dzięki której jest rozpoznawalny i osiągnął szczyt, rzeczywisty właściciel restauracji każe mu zmienić kuchnię na bardziej atrakcyjną, molekularną. Brak tejże przemiany grozi utratą gwiazdki, a tym samym utratą posady, sławy, pieniędzy
W kuchni Karmel-itkiduża przyjemność i satysfakcjonuje moje podniebienie. Ilość różnych aromatów, kontrastujących ze sobą, przy jednoczesnym wzajemnym uzupełnianiu się... Ilość kolorów władających talerzem... A jednoczesna prostota w przygotowaniu. Zawsze myślałam o kuchni wschodu jako o kuchni niespotykanie skomplikowanej. Nic bardziej mylnego. Zdarzają się potrawy, wymagające olbrzymiej wprawy i doświadczenia, ale na moje gotowanie, wybieram te, którym jestem w stanie podołać. I zaspokoić(...)minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOsoby chętne mogą wziąć udział w konkursie na najlepszą nalewkę. Poza tym, na terenie miasta w restauracjach, odbywać się będą przez cały weekend różne interesujące warsztaty kulinarne, jak np. kuchni molekularnej. Nowością tegoroczną są wyświetlane w kinie MUZA filmy o tematyce kulinarnej. W hotelu Sheraton odbędzie się bankiet z live-cookingiem. Szef kuchni Krystian Szopka i znany ekspert kulinarny(...)festiwalu, 15. w czwartek - rządzą blogerzy! Jednakże w następne dni atrakcji również nie zabraknie! Bowiem 16., w piątek, KASIA SZATKOWSKA , blogerka współtworząca BlogerChef'a, poprowadzi swoje autorskie warsztaty zdrowej kuchni "Blogujemy i gotujemy (z głową)". Zapraszam wszystkich chętnych do udziału w tym wspaniałym przedsięwzięciu. VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU czeka! Przybywajcie, a w szczególności 15. sierpnia, by powiększyć blogerskie
W kuchni Karmel-itkirozwiązywało mój problem. Kiedy weszłam po schodach do lokalu, w którym wszystko miało się rozegrać, dopiero co ludzie się zbierali. Miałam okazję obejrzeć, zobaczyć, jak wyglądają "od zaplecza", "od kuchni" przygotowania do takiego przedsięwzięcia. Siedziałam, wszyscy proponowali mi kawę, dziewczyny próbowały zabawić rozmową, a ja tak się stresowałam, że rozkręciłam się dopiero na samych warsztatach. Cieszę się z faktu(...)sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania. Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego można znaleźć w kuchni np. Pytania na śniadanie . O 18. zwarci i gotowi, gadając na tematy niekoniecznie kulinarne, czekaliśmy na tych, co jeszcze nie dotarli. W sumie, nie licząc mnie, było sześciu uczestników, większość
W kuchni Karmel-itkiByła Małopolska, teraz czas na Wielkopolskę, mój rodzinny dom. Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęły królować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni, mniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY(...)podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża cebula sól, pieprz, Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości
W kuchni Karmel-itkisię tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn. Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie(...)pierwszy. sobota, 15.03.2014 Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału - każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej
W kuchni Karmel-itkiŚledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej(...)pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie – nie są , są w sam raz. Szczególnie przypadną do gustu tym, co lubią kuchnię indyjską- są w jej klimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru
Ogrodnik w podróżyPieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego
W kuchennym oknie Ewyjedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól(...)mąki. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto
Uwaga Babcia GotujeSobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów
W kuchennym oknie Ewypodpatruję różnych kucharzy, a robię po swojemu, gdyż gotowanie w domu to zupełnie inny świat. 4. Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której do tej pory korzystasz? Kuchnia polska regionalna, a najczęściej korzystam z własnych zeszytów z przepisami. 5. Ulubiony owoc i warzywo? Wiśnie, seler naciowy. 6. Najbardziej szalona rzecz jaką w życiu zrobiłaś/zrobiłeś? Raczej jestem osobą(...)nominowanych osób : Od kiedy gotujesz i czy ktoś Ci w tym pomaga? Najlepsza potrawa, jaką przygotowałaś/eś kiedykolwiek? Bez jakiego sprzętu nie możesz obejść się w kuchni? Jakie przyprawy lubisz najbardziej? Kto był recenzentem pierwszej potrawy wstawionej na Twój blog? Jaki jest Twój smak z dzieciństwa? Czy masz produkt lub potrawę, która Cię zaskoczyła swoim smakiem (pozytywnie
Kuchcik gotujeAle wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D Składniki na polędwicę: 1
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKilka przepisów na domowe szynki. Dobre i zdrowe. Polecam SZYNKA DROBIOWA SZYNKA PIECZONA PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA SZYNKA ROLOWANA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewymakaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale z dodatkiem ryżu i było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też(...)rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe z daktylami SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki 75 g ugotowanego makaronu krajanka Czaniecki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki