MIĘTĄ LUB Z ANANASA Z BAZYLIĄ SMOOTHIE ANANASOWE Z BAZYLIĄ Kiedy już wszyscy się pojawili, blogerzy przywdziali białe fartuchy i słuchali trików, porad Grzegorza, które warto zastosować w kuchni,pokazał kilka technik krojenia, wytłumaczył przepisy, a blogerzy przedstawiali się sobie oraz co nieco dowiadywali się o zmywaniu, w czym miały swój udział produkty Fairy. Następnie przyszło do podziału obowiązków. Każdy(...)roku, a dodatkowo z całej grupy postanowił wybrać trójkę, która wraz z nim i jego zespołem będzie na sierpniowych warsztatach po drugiej stronie barykady. Cała trójka zostanie pomocnikami szefa kuchni i zaopiekuje się innymi blogerami, tak jak tym razem pomagali nam ludzie Grzegorza. Aby odciążyć się z całej odpowiedzialności, poprosił on chłopaka i dziewczynę ze swojej ekipy, którzy wybrali dwie
W kuchni Karmel-itkiprzepisami dań, które powstawały na scenie oraz wręczałam małe upominki od Jana Niezbędnego właśnie. fot. Karmel-itka Blogerzy także, jak i Kasia prowadząca, zadawali widzom pytania związane z kuchnią, produktami, technikami gotowania. Za poprawną odpowiedź dostać można było wspaniałą torbę pełną prezentów właśnie od Jana Niezbędnego. Więcej o wydarzeniu na blogu Kasi: http://wkrainiesmaku.pl/14010/gotowanie-na-scenie-ofds-z-janem-niezbednym/ ****** 18.08.2013, niedziela. Ostatni dzień całego(...)itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki , wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową, aromatyczne wędliny, świeże pieczywo, przepyszne pasztety od ABC Kuchnia z Suchego Lasu. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. Zapomniała też dodać, że podczas niedzieli, cały jarmark, odbywał się także TYGIEL, cotygodniowy targ produktów regionalnych, który na co dzień
W kuchni Karmel-itkiIranki otwierają tam swoją małą restauracyjkę Cafe Babilon, gdzie serwują dania ze swych stron. Początkowo, wrogo nastawione miasteczko, przygarnia je do swej wspólnoty, a to za sprawą ich magicznej kuchni, pełnej oszałamiających zapachów, barw i aromatów, jak i różnorodności i inności. Każdy rozdział rozpoczyna się przepisem na danie, w nim występujące. Barwne opisy są tak szczegółowe, aż czytelnik sam może(...)podczas czytania można było je poczuć. Książka napisana ze smakiem, lekko i przystępnie. Do tego cudowne aromaty i warte wypróbowania przepisy. Polecam, warto ja przeczytać, by co nieco liznąć kuchni tamtych rejonów świata. A teraz przepis. DUGH - NAPÓJ JOGURTOWY. /ź ródło: M.Mehran "Zupa z granatów", s.76/ 2 szklanki jogurtu naturalnego 3 szklanki wody mineralnej 3 łyżki siekanej drobno mięty
W kuchni Karmel-itkiodgłosami ptaków, opuszczających kraj na zimę, co zresztą niedługo nastąpi. Z przeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność
W kuchni Karmel-itkiWchodzisz do kuchni, myszkujesz po szafkach, zaglądasz to lodówki, chlebaka, piekarnika, wszędzie gdzie się da. Idziesz do pokoju. Otwierasz każdą możliwą do otwarcia skrytkę. Patrzysz tęsknym wzrokiem po całym obszarze w zasięgu Twego wzroku. "Nie masz nic słodkiego?", pytasz smutno. "Nie miałam czasu" - ona rzuca znad książki. "Jak to? Przecież Ty zawsze masz coś dobrego..." Z racji ciągłego zabiegania, wiecznego(...)zajęcia, ciągłej nauki do matury, prawa jazdy, pracy dorywczej muszę znaleźć choć chwilę dla siebie. Wtedy zawsze poświęcam ją kuchni. Jednak nie zawsze jest ona tak długa, aby ugotować obiad i jednocześnie stworzyć coś słodkiego. Niestety jestem łasuchem i kiedy widzę, że na blogu słodkich przepis ze świecą szukać, aż mi się serce kraje. Stąd powstaje cykl #SŁODKI EKSPRES
W kuchni Karmel-itkijest ich zbyt wiele. Podnosi się z kucek, drapie w brodę, nie mając pomysłu. Ale ja wiem, jak je wykorzystać. Drink ten znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni i wiedziałam, że go popełnię. Jest kwintesencją czerwca i sezonu truskawkowego. Mój nie jest tak uroczy, ale równie smaczny :) TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY. /inspiracja i źródło: Sto kolorów kuchni ;/ 10 truskawek
W kuchni Karmel-itkiinternetowym i eksperymentatorem kuchennym :) 4. Kto jest dla ciebie autorytetem w dziedzinie gotowania. Moja Śp. Mama, która z niczego tworzyła cuda. 5. Czego nie może zabraknąć u ciebie w kuchni? Śmietana kremówka, masło, czekolada, cytryna. 6. Co robisz w kuchni, żeby poprawić sobie nastrój ( potrawa ) ? Nie potrafię gotować tylko dla siebie, humor zawsze poprawia mi zielona herbata. 7. Ulubiona kuchnia(...)ulubionego nie mam. A teraz moje pytania: 1. Dlaczego zostałaś blogerką/blogerem? 2. Wolisz przygotowywać potrawy wytrawne, czy na słodko? 3. Ulubione słodycze? 4. Czego nie lubisz przygotowywać w kuchni? 5. Owoce czy warzywa? 6. Ulubiony smak z dzieciństwa? 7. Jak zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem? 8. Wino słodkie czy wytrawne? 9. Twoja ulubiona potrawa? 10. Twój ulubiony napój
Blondynka Gotujedługo czekał na ten impuls. Kupiliśmy największy korzeń, na próbę, i w poszukiwaniu inspiracji mąż wyruszył w sieć. Spośród najciekawszych przepisów wybraliśmy te z Leśnego zakątku, z Kuchni na obcasach oraz od Dorota Smakuje. Na bazie zebranych wskazówek przygotowaliśmy swój domowy chrzan ze skórką z cytryny. Najważniejsze, co trzeba powiedzieć, to że w naszym domowym chrzanie nie znajdziecie: dwutlenku(...)oczka głęboko oddychając i nie wstydząc się łez. Utarty chrzan parzymy wrzątkiem na sitku lub zalewamy wrzątkiem i po czym odsączamy. Gdy jest ciepły i oparów pełno w całej kuchni, można się śmiało sztachnąć :) wówczas naturalna inhalacja dróg oddechowych jest jeszcze bardziej skuteczna, choć niekoniecznie przyjemna dla wszystkich - dzieci zażyły i im sie miny wykrzywiły, ale potem miały z siebie
Delicious TitbitsSpostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę
greenscarfczasu nie można cofnąć. Kiedy jem kakaowiec i popijam go mlekiem, mam wrażenie, że znów siedzę przy kuchennym stole mojej babci i patrzę, jak krząta się po kuchni, podkłada drewno do pieca… Odwiedzając ją często można było liczyć na drożdżowe wypieki. Kakaowiec był numerem 1 mojego brata. Ja przepadałam za makowcem. Ale oba te ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo
Trzeci talerzDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo
Kuchenne Wariacjejajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym
Przepisy i porady kulinarneskutecznie wyczyścić mocno zabrudzony lub przypalony garnek ? Każdy kto choć trochę zajmuje się kuchnią wie jak czasem trudno jest umyć mocno zabrudzony, przypalony lub zanieczyszczony osadem z kamienia garnek czy rondel. Ja do tego celu posłużyłem się wiertarką z końcówką do polerowania. I muszę przyznać że doskonale się sprawdziła ! Do garnka wsypałem trochę mokrego piasku ( mokrego aby się nie kurzyło
Przepisy i porady kulinarne