kuchnia - 5425 przepisów (strona:28/362)

Wok granitowy - test produktu firmy Ballarini 134

przetestowaniu patelni grillowej z tej samej serii oraz garnka firmy Ballarini, przyszedł czas na test woka granitowego . Oba poprzednie produkty na co dzień testuję w mojej kuchni i jeszcze się na nich nie zawiodłam. Wok to bardzo przydatne narzędzie w kuchni - głęboka patelnia, idealna nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. Z lubością postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania dyniowego risotto - pysznego(...)sezonowego. Podobnie jak patelnia grillowa, również i wok odznacza się pozorną ciężkością w wyglądzie, ale zupełnie nie odczuwa się tego podczas pracy w kuchni. Wok jest stabilny, ma odpowiednie wymiary i jest pokryty nieprzywierającą powłoką non-stick. Producent zapewnia o warstwach zapobiegających uszkodzeniom i odporności na niszczące działania zmywarek. Mam nadzieję, że tak jest w rzeczywistości, a wok będzie mógł

Pasja Smaku
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 190

więcej szczegółów zapraszam do Danci A oto kto chleb piekł : Aciri  Bajkorada Amber  Kuchennymidrzwiami.pl AniaW  Moje pasje.Kuchnia i ogród Alucha  NieładMalutki Arnika  Arnikowa kuchnia Bea  Bea w kuchni Beata  Stare gary Bożenka  Smakowe kubki Dorota  Ugotujmyto.pl Dorota  Moje małe czarowanie Ela  W poszukiwaniu slowlife Gatita  Kulinarne przygody Gatity(...)Gucio  Kuchnia Gucia Iga  japoziomka Jola  smak mojego domu Kamila  Ogrody Babilonu Magda  Konwalie w kuchni Magda  Z miłości do słodkości MarcinH  Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla  Ruskie raz Mysia  Pieczarkamysia.pl Renata S  forksncanvas Tosia  smakowitychleb.pl Urszula  Proste potrawy Wisła  Zapach chleba Żabka  Healthy Craving

Proste Potrawy
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 174

temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. Chleb piekłam z połowy podanych składników. Chleb piekli ze mną razem : Akacjowy blog Bea w kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka i weka Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Lubię to… gotowanie! Nieład malutki

Proste Potrawy
Pieczone pomidory po prowansalsku 246

Dzień dobry, Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni? W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj zanosiliśmy go ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki(...)przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich darzą chleb dużym szacunkiem, znają milion sposobów na sprytne

Chilli Czosnek i Oliwa
Nagroda Liebster Award 120

jest miejsce na Twoją wymarzoną podróż? Kuba. Japonia. Tajlandia. 9. Ulubiony film. Większość filmów Lyncha i Jarmuscha, jeśli miałabym wytypować jeden to "Noc na ziemi". 10. Co Cię w kuchni najbardziej inspiruje? Ludzie - ogólnie kocham gotować dla kogoś, zawsze staram się, żeby to było coś zaskakującego i jednocześnie pysznego. 11. Co Cię w kuchni najbardziej wkurza? Wkurza mnie(...)małą kuchnię, w której nie mogę się dostatecznie wyszaleć :) Ufff, to chyba tyle :) Teraz moje nominacje dla blogów, które lubię, cenię i obczajam na bieżąco: http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/ http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/ http://vegeluv.org/ http://www.mlodazonka.pl/ http://polalolamade.blogspot.com/ http://taniecsmakow.blogspot.com/ http://sweetcorner8.blogspot.com/ http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/ http://kraina-sosny.blogspot.com/ http://cafeamaretto.blogspot.com/ http://smakocie.blogspot.com/ Kochani, pytania do Was: 1. Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa. 2. Gdybyś porażka

sama złodycz
Faszerowany filet z indyka 188

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka

W kuchennym oknie Ewy
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 241

zdjęcie pochodzi ze strony wydawnictwa Publicat  "Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska." to książka napisana przez Ewę Aszkiewicz, wydana przez wydawnictwo Publicat. Tyle formalności, teraz czas na recenzję. Książka jest przepiękna! Przypomina mi "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska." tego samego wydawnictwa (jest to jedna z moich ulubionych książek, a właściwie albumów kulinarnych). W środku znajdziemy przepiękne zdjęcia i aranżacje(...)autorka porywa nas w podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy. Śmiało

Brzuszki Łakomczuszki
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc 172

Dzisiaj pierwsza (i na pewno nie ostatnia) potrawa z książki „Francuski szef kuchni” autorstwa Julii Child. Książkę dostałam na urodziny   i od tego momentu nie mogę się od niej oderwać. Pierwszy raz kiedy usiadłam do niej z zamiarem przekartkowania „wsiąkłam” na 3 godziny. Książka zawiera wiele fantastycznych przepisów, a jeszcze więcej cennych rad i wskazówek, nie tylko odnośnie kuchni(...)kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji:   4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu

Kolizje Smaków
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 165

ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko . Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem kokosowym . Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska Claudi Roden. Autorka pisze, że jest on bardzo popularny w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Ja znalazłam w Internecie wiele przepisów na taką właśnie potrawę pochodzącą z Libanu(...)cebulowej . Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów nadzienie do tart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej . W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli , uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura  ( oignons confits ) również

Chilli Czosnek i Oliwa
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 215

Dzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn. Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie(...)sklepie. Wystarczy kilka ładnych cytryn (najlepiej niepryskanych), sól i słoik.  Wiadomo, domowe wyroby smakują o niebo lepiej niż cokolwiek kupionego w sklepie. Kiszone cytryny to nieodzowny składnik potraw kuchni marokańskiej, ich niepowtarzalnego smaku nie da się niczym zastąpić, więc jeśli chcecie poznać autentyczną marokańską kuchnię lub przywołać wspomnienia z urlopu nie macie wyjścia... może dorzucicie coś jeszcze? ;) Jak smakują

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 153

Dzień dobry, Świąteczny nastrój małymi krokami wkracza do mojej kuchni, na razie w postaci tego uroczego pilawu z kurczakiem, przystrojonego pestkami granatu niczym drogimi kamieniami. Nie jest to danie bożonarodzeniowe, ale jego efektowny wygląd czyni je idealnym na przedświąteczne przyjęcia.  Dzisiejszy pilaw to proste w przygotowaniu danie z ryżu, do którego możecie wykorzystać resztki gotowanego lub pieczonego mięsa , które(...)pestki granatu są soczyste i kwaskowate. Najtrudniejszą pracą okazało się dla mnie wydobycie pestek z granatu. Nie znam niestety metody, która nie skończyłaby się ubrudzeniem rubinowym sokiem całej kuchni (może coś poradzicie?), ale zorientowałam się, że znacznie łatwiej jest wydobyć pestki, gdy pokroimy garanat na ósemki i będziemy wydłubywać je za pomocą dłoni. Sposób reklamowany przez sławnych szefów kuchni

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 157

ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają...  Zapraszam karnawałowo:) Historia kobiecych pępków Te małe, okrągłe pączuszki z charakterystyczną dziurką w środku znane(...)Turcji pod dwiema nazwami - hanım göbeği oraz kadın göbeği, co można przetłumaczyć jako damskie lub kobiece pępki. Wywodzą się z kuchni sułtana Imperium Osmańskiego (dawna Turcja), dla którego przygotowywano również inne słodkości o wyrafinowanych nazwach, takich jak usta kobiety (dilber dudağı), dziewczęcy biust, czy palce sułtana (vezir parmağı)... Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:)  Słodkości stanowią

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 213

hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni andaluzyjskiej. Zresztą pochodzenie przepisu nie ma znaczenia, najważniejsze, że chleb andaluzyjski jest przepyszny. Koniecznie musicie wypróbować!:) Choć to ja jestem znana w rodzinie ze swoich eksperymentów kulinarnych, jako pierwsza chleb(...)rodzinnych przyjęć. Okazało się tak pyszne, że od tego czasu przygotowywałam je już kilkakrotnie. Ostatnio na spotkanie dla moich znajomych Asi i Piotrka , prawdziwych fascynatów hiszpańskiej kultury i kuchni (dla zainteresowanych - prowadzą świetny portal o Hiszpanii ). To w ich sklepie internetowym kupuję najpyszniejsze chorizo, więc chciałam im się odwdzięczyć, przygotowując z niego wyśmienite danie.  Niestety nie udało mi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 235

oliwę Olitalia, które otrzymałam do wypróbowania od firmy IndexFood , dlatego dzisiejszy post oznaczyłam jako wpis promocyjny. Sałatka z pieczonych warzyw to, jak przeczytałam u mojej ulubionej Claudii Roden, klasyk kuchni tunezyjskiej . Ta sałatka jest tam wszechobecna. Nazywa się ją meshweya, co oznacza "pieczona" , ponieważ znajdujące się w niej warzywa są pieczone lub grillowane, zazwyczaj nad ogniem (nie zapomnijcie więc(...)której pieczone papryki, pomidory i cebule miksuje się, a następnie dekoruje ćwiartkami jajka, oliwkami oraz kawałkami tuńczyka. Przepis na taką sałatkę znalazłam na stronie mojego drugiego ulubionego eksperta od kuchni śródziemnomorskiej, Clifforda A. Wrighta ( przepis - klik ). Choć tunezyjskie sałatki z pieczonych warzyw są historycznie powiązane z kuchnią hiszpańską (salata mishwiyya prawdopodobnie wywodzi się od katalońskiej sałatki escalivada - to przecież Hiszpanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 175

mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine? Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz . Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie. Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam(...)jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom. Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej , czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce i talerze stanowiłyby dla nich zbędny ciężar.  Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz . Chlebki różnią się

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania