kuchnia - 5425 przepisów (strona:24/362)

Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 217

Widelce) SADZONE LOVE  (It's My Little Yummy) Polenta z jajkiem sadzonym  (Red and Pale) Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone  (rybka bezglutenowa) Zaziarenkowane jajo  (Z kuchni do kuchni) Jajko w papryce  (Jagodziana Coffee) Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym  (definicja smaku) Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem  (Kropla Oliwy) Shakshuka(...)dietetycznej  (Zaklęcie na szczęście) Różowa jajecznica z malinami  (Czarna wisienka) Jajecznica z pomidorem, cebulka i bazylią  (jemy sobie) Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebulą  (Klaudynkowa kuchnia) Jajecznica z kurkami  (Gziczka) Letnie śniadanie z dzieciństwa czyli jajecznica z pomidorami  (Brzuszki Łakomczuszki) Jajecznica z parówkami i szczypiorkiem  (Apetyczna Kuchnia) W koszulce czy bez: Pancakes

bastalena
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 140

strączkami, są dalej sukcesywnie zdobywane! Przyszła kolej na curry:) Zainspirowana tym przepisem zamieniłam ciecierzycę na soczewicę (bo jeszcze soczewicy nie jadłam) i zmodyfikowałam przepis tak, aby było zgodnie z Kuchnią Pięciu Przemian. Jak zwykle podczas przygotowywania nowego dla mnie dania z ciekawością wielką oczekiwałam rezultatu. Curry kojarzyło mi się dotąd z daniem wymagającym długiego, skomplikowanego  przygotowywania i konieczności posiadania(...)uwierzyć, że przez tyle lat omijały mnie takie fajne smaki, bo strączkowe nie kojarzyły mi się ze smacznym jedzeniem;) Ale za to teraz nadrabiam z nawiązką!:) Od kilku dni Kuchnia Sowy jest na Facebooku. Zapraszam do polubienia tutaj :)        Przepis bierze udział w akcji: ***** "Modlą się o zdrowie, a większość czyni wszystko, co zdrowiu przeciwne" Diogenes Komentarze margot11

Zdrowa Kuchnia Sowy
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 181

Dzień dobry, Może pustynny Egipt nie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, ale przecież też leży nad Morzem Śródziemnym. O kuchni egipskiej nie wiem prawie nic, dlatego wydaje mi się bardzo tajemnicza. Od pewnego czasu myślałam o przedstawieniu na blogu przepisu reprezentującego tę kuchnię, więc gdy przeglądając jedną z moich ulubionych książek, Łatwą kuchnię śródziemnomorską Claudii Roden, natrafiłam na korzenną zupę(...)wypić zupę prosto z miski ;)  Taką zupę możecie zabrać również w podróż, na wycieczkę, czy do pracy - wystarczy przelać ją do termosu.  Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 268

dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali "tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej. Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam(...)przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli . Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze . Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek , taki

Chilli Czosnek i Oliwa
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 133

Poland postanowiła wyciągnąć nas poza siedzibę Nestle, ba, wyciągnęła nas poza Warszawę i zorganizowała nam pobyt w Hotelu i Restauracji Złoty Lin w Serocku , która ma doskonałą rybną kuchnię, szczególnie polecam ich bulion rybny z sandaczem i francuskim kluseczkami, oraz deser panna cotta z sorbetem i sosem malinowym. Na terenie ich klimatycznej restauracji odbyło się spotkanie i warsztaty. Zaskoczono(...)wielością niespodzianek, tradycyjnym pokazem kulinarnym szefa kuchni , zespołowym/konkursowym grillowaniem, spotkaniem z dietetykiem, zapoznano nas z nowym produktem marki Winiary, z serii Pomysł na… soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny. Zapoznano nas też z produktami firmy Indykpol, który dostarczył również wszystkie mięsne produkty wykorzystywane podczas spotkania, oraz zaopatrzył nas w paczki produktowe z ich nowościami: pasztetem, parówkami, wędzoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka po Bawarsku... 229

Golonka ... hmm niby taka zwykła i pospolita, a jednak można zrobić z niej coś więcej. Dlaczego po Bawarsku?  Otóż,  kuchnia Bawarska opiera się na konsumowaniu różnych tłustych i nie mało kalorycznych mięs, zapijanych morzem piwa pszenicznego... Brzmi nieźle! Jak dla naszej męskiej populacji, ale również damska cześć, pomijając oczywiście tabelę kaloryczną , raczy się tym specjałem! Jakim jest tytułowa(...)biała kiełbasa, boczek, wątróbka itp... Standardowymi dodatkami są tarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa

Zainspiruj się kuchnią
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 167

Ostatnio strasznie zaczęła mnie intrygować kuchnia dalekiego wschodu. A jeszcze bardziej jak się okazało, że wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne w Polsce. Od tego momentu nie wychodzę z kuchni tylko kombinuje nowe dania. Ogólnie w  kuchni orientalnej główną podstawą sosów jest sos rybny, sojowy i ostrygowy. Warto się w nie zaopatrzyć, jeśli chcemy zacząć przygodę(...)kuchnią :) Zawsze zastanawiałam się dlaczego w kuchni chińskiej każdą potrawę posypują szczypiorkiem i cebulką dymką, otóż jak się okazało dzięki temu trikowi zaostrza się apetyt. :) Dosyć już tego gadania weźmy się za robotę! :) Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... SKŁADNIKI: 4-5 małych kapust chińskich bok choy Garść świeżych kiełków fasoli mung Garść grzybków mun  Kawałek

Zainspiruj się kuchnią
Kubki pomiarowe King Hoff 126

Kolejny przydatny w kuchni gadżet.. Kubki pomiarowe  z  Przyjemnego Gotowania  ..Zestaw składa się z 4 kubeczków różnej wielkości..a wielkość tych kubków idealnie sprawdza się w kuchni do odmierzania sypkich i nie tylko sypkich produktów..Podczas przygotowań np.do pieczenia ciasta nie potrzeba używać szklanek czy szklaneczek..albo jak to czasem bywa nawet kilku szklanek(...)nich masło..zagrzać mleko itp.Polecam..kubeczki w opakowaniu , a nawet bez opakowania zajmują mało miejsca..można powkładać jeden w drugi..są bardzo praktyczne i przydatne każdej "gosposi "w kuchni.. Zestaw czterech stalowych kubków pomiarowych z pewnością ułatwi pracę w każdej kuchni. Te z pozoru proste akcesoria kuchenne zapewniają łatwe odmierzanie składników spożywczych potrzebnych do pieczenia i gotowania. Gdy zajdzie

Moje domowe kucharzenie
Lipcowa piekarnia ..bajgle 139

zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Bajgle z lipcowej Piekarni na blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje(...)domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia Dziekuję Wam bardzo serdecznie. Do następnego upieczenia

Moje domowe kucharzenie
Burrito 206

Dziś dodaję kolejną potrawę do kolekcji dań kuchni meksykańskiej. Tym razem przyszła kolej na burrito. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Tex-Mex, znane na całym świecie. Słowo burrito pochodzi od słowa burro , co oznacza "osioł". Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Dla miłośników kuchni meksykańskiej jest to pozycja obowiązkowa do wykonania. Burrito(...)czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 150g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy

Mania Gotowania
Zaproszenie do Poznania na set degustacyjny w Piano Bar 135

przekąska była smaczna i bardzo dobrze doprawiona. Kolejnym daniem z setu degustacyjnego był aromatyczny krem z mango z imbirem, zaskakujący niesamowitą kompozycją smaków trochę nawiązujący do kraju pochodzenia szefa kuchni, czyli Indii.               Jak danie główne otrzymaliśmy Lamb care, czyli comber jagnięcy podawany z sosem rozmarynowym i żurawiną. Jagnięcina była naprawdę wyśmienita! Dla mnie(...)całego setu degustacyjnego :)   Drugim głównym daniem, które osobiście i z dumą zaprezentował nam sam szef kuchni Roop Lal Balu była langusta z sosem homarowym i kawiorem wędzona dymem z drzewa owocowego. Przyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra.   Na koniec podano nam typowo włoski deser

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Książka do kawy: "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" Ewy Aszkiewicz 170

jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" pomoże nam wszystko zaplanować.  Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające czasowi, który potrzebny jest do przygotowania potraw. Mamy więc przepisy(...)podzielony na podrozdziały: przekąski, zupy, dania główne, desery i napoje. Dzięki temu jest bardzo łatwo znaleźć dokładnie to, czego szukamy. Kolejnym ułatwieniem jest podział na rozdziały z boku książki. Kuchnia polska jest niezmiernie bogata i tak naprawdę bardzo mało o niej wiemy. Lubię wszystkie książki Ewy Aszkiewicz za różnorodność potraw i za wiedzę, którą chętnie dzieli się z czytelnikami

Przepisy Aleksandry
Liebster Blog Award 140

Czym się zajmujecie poza blogowaniem? Pracuję. Jestem grafikiem komputerowym. 6. Czy kiedykolwiek spotkaliście się z innymi blogerami 'na żywo'? Tak, na Food Blogger Fest II. 7. Wasza wymarzona kuchnia - w jakim stylu powinna być urządzona? Prosta, nowoczesna i jasna. Właśnie jestem na etapie projektowania :) 8. Wasz ulubiony film? (niekoniecznie o tematyce kulinarnej) Hmm... To jedno z trudniejszych pytań. Uwielbiam oglądać(...)kryteria spełnia jeden z moich ulubionych filmów czyli "Incepcja" :) 9. Kto Was nauczył gotować? A może jesteście samoukami? :) Uczyłam się głównie sama, jednak dużo dało mi również obserwowanie w kuchni moich bliskich. 10. Wasza ulubiona potrawa? Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta

Ratunku obiad
ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. 153

kocu w ogrodzie z ulubioną książką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle myślami odbiegając gdzieś w bok. A dokładniej do kuchni sąsiadki, skąd pachnie świeże ciasto. Wstajesz i pędzisz do kuchni, by też coś zmalować. Ten sernik, który dziś Wam proponuję, już nie raz pojawiał się na blogu. Jest jedynym przepisem(...)który notorycznie powtarzam w swojej kuchni i na blogu. Nie dziw się temu - sernik, tzw. "lany", z babcinego przepisu zasługuje na chwałę. Smakuje obłędnie i zawsze wychodzi,nawet wtedy, gdy odważę się na małą modyfikację. ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. /z babcinego przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik

W kuchni Karmel-itki
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 160

Kuchnia lwowska" Andrzeja Fiedoruka to książka bardzo nietypowa. Kucharska, ale niekucharska... Znajdziecie w niej przepisy "żywcem" spisane z zeszytów pewnej lwowskiej rodziny. Najstarsze notatki pochodzą z 1914 roku, a ostatnie z 1938 (przy czym dwa zeszyty nie zostały opisane datami). Jak więc możecie się spodziewać, język jest niezwykły. Choć przepisów jest tutaj wiele, część z nich należy traktować jedynie poglądowo(...)bloga nie zagląda ;)), że na lekcjach historii "usadziłam" się bardzo strategicznie i zdawałam kolejne sprawdziany głównie dzięki pomocy Ewy i Oli, za co teraz publicznie dziewczynom dziękuję! :D "Kuchnię lwowską" czytałam jednak z przyjemnością, bo jednak ten "dział" historii jest związany z moimi zainteresowaniami. Niektóre miary używane w przepisach brzmią bardzo tajemniczo, na szczęście autor napisał jak je przeliczać

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania