będzie ona niewypałem. Niemniej jednak okazały się one bezzasadne, co widać po frekwencji. Do akcji zgłoszono 25 zup z 20 blogów. Najwięcej, bo aż 7, przepisów zgłoszono z kuchni orientalnej. Drugie miejsce należy się kuchni francuskiej i włoskiej (3), trzecie indyjskiej (2). Poniżej przedstawiam zgłoszone wpisy (w kolejności pojawiania się w akcji) wraz z linkami do blogów, z których(...)pochodzą. 1. chłodnik litewski wersja II z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2. zupa miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski rassolnik z bloga pyszne.blox.pl 6. chłodnik
bastalenaWspólne chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..Tym razem załapałam się do wspólnego pieczenia chleba u Amber ..a Margot zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu(...)pyszny chlebek.: Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami Ania z bloga Krzywa Kromeczka Ania W z bloga Moje pasje.Kuchnia i ogród. Anna z bloga Życie od kuchni Aga z bloga W sezonie... Alucha z bloga Nie-ład mAlutki Bożena czyli ja z bloga Moje domowe kucharzenie Bożenka z bloga Smakowe kubki Danusia
Moje domowe kucharzenieautorki http://chochelkapolapkach.blogspot.com/ . Poniżej moje odpowiedzi oraz nominacje J Pytania od chochelką po łapkach: Jaka jest twoja popisowa potrawa? Ciężko powiedzieć, ale zdecydowanie będzie to coś z kuchni azjatyckiej. Bez jakiego sprzętu kuchennego nie wyobrażasz sobie gotowania? Bez piekarnika!!! Jaka jest twoja ulubiona książka kucharska? Wszystkie książki Jamiego Olivera. Gdybyś miał(a) okazję poznać tajniki dowolnej kuchni – jaką(...)kuchnię byś wybrał(a)? Kuchnie tajską. Czy pamiętasz jakąś śmieszną przygodę związaną z gotowaniem? Chyba śmiesznej żadnej nie przeżyłam J Ale miałam kilka stresowych sytuacji, jak na przykład brak prądu 30 minut przed przyjściem gości na obiad wielkanocny (nadmieniam, że mam piekarniki i kuchenkę elektryczną J ) Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie
Mania Gotowaniablog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka czekoladowe z czekoladą karmelową autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe "szyszki" na patyczkach autorka: czarownie | blog: Słodka magia od kuchni Najlepsze! Czekoladowe z kremem z masła orzechowego i kajmakiem autorka: shiral | blog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem(...)Kawa w cieście, kawa w karmelu. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon A może kinder maxi king... cake? autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Słodka tarta kajmakowo-bananowa. autorka: Kuchnia Po Studencku | blog: Kuchnia po studencku Babka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym w sosie karmelowym autorka: ManiaWypiekania | blog: Mania Wypiekania Tort kokosowy z karmelem i wiśniami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie
Mania Gotowaniamorele suszone - najlepiej niesiarkowane * łyżka ziaren słonecznika * łyżka sezamu - najlepiej niełuskanego * przyprawy: imbir, kurkuma, sok z cytryny, sól * łyżeczka miodu * do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, a więc: 1. na wrzątek ok. 1/2 litra szczypta kurkumy i płatki żytnie (g) 2. kasza jaglana (wcześniej przelana na sitku wrzątkiem), pokrojone bakalie, słonecznik i sezam(...)sowo zrobiłaś przepiękne "zimowe" zdjęcie:):):) bardzo mi się podoba:) sowa_nie_sowa 2012/01/30 19:43:52 Oliwku , dziękuję! Bardzo się poświęciłam wychodząc na ten mróz prosto z kuchni i w dodatku z aparatem;) margot11 2012/01/30 20:53:24 piękne pralinki p.s uwielbiam kuchnie wg 5 przemian i to od ponad 17 lat ta miłość trwa :D i końca nie widać
Zdrowa Kuchnia Sowyczosnkowa były u mnie na liście zup do wykonania:) Były, bo zupa czosnkowa została wykonana i skonsumowana:) Cebulowa dalej czeka na swoją kolej. Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 . Składniki na ok. 3 porcje: 2 główki czosnku 3 ziemniaki kawałek białej części pora cebula 150 ml białego półwytrawnego wina ok. litr wody śmietana(...)2012/01/31 14:34:16 Fajna zupka, ja robiłam trochę inaczej, ale Twój sposób też bardzo mi odpowiada. sylwiam7 2012/01/31 17:24:27 Mniammmmm :) Aż ślinka cieknie :) Chyba zainteresuję się kuchnią 5 przemian :) sowa_nie_sowa 2012/01/31 18:14:07 Basiu , to Ty?:) Na pewno odpadają ziemniaki, więc coś do zagęszczenia by się przydało (albo i nie). I możesz dodać żółtko
Zdrowa Kuchnia SowyDrugi już raz otrzymałam od wydawnictwa Illuminatio książkę p. Anny Czelej - specjalistki odżywiania wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Poprzednią pozycję, czyli "Wiosnę w Kuchni Pięciu Przemian", zrecenzowałam tutaj , a teraz trzymam w rękach kolejną część, czyli "Lato w Kuchni Pięciu Przemian". Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowykońca zniechęcić. Następny rok przyniósł już nieco więcej wrażeń. Analiza sensoryczna i testowanie naszych zmysłów smaku i węchu było pierwszym epizodem kulinarnych potyczek. Jednak dopiero zajęcia pod okiem Szefów Kuchni zaczęły sprawiać prawdziwą przyjemność i dawać ogromną satysfakcję. Kuchnia staropolska pewnie do dziś nie byłaby przez wielu z Nas tak dobrze poznana, gdyby nie wykłady z profesorem Jarosławem Dumanowskim(...)jest autorem wielu książek o tej tematyce - bardzo zachęcam Was do ich przeczytania, gdyż to prawdziwa skarbnica wiedzy. Zajęcia w roku akademickim prowadzili pracownicy UWM oraz szefowie kuchni: Szef Przemysław Błaszczyk, który wspólnie z nami "wędrował" na każdych zajęciach w inny region Polski, przybliżając nam dane kuchnie regionalne (a tu ja z szefem :D) oraz Mirosław Rynduch
Sajkofanka smakurazem na ogień poszła kuchnia molekularna. 30. listopada miałam okazję wziąć udział w intrygujących warsztatach organizowanych przez PepsiCo , dotyczące kuchni właśnie molekularnej. Odbyły się one w Łodzi, a dokładniej w hotelu NoBo. Warsztaty prowadził szef kuchni restauracji "Kolory wina", Jarosław Bieńkowski. W sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi
W kuchni Karmel-itkimnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara(...)dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week A jak Wam minął tegoroczny urlop? Jakie są Wasze plany na jesień
Cooking Monsterostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. Gotową harissę sprzedaje się w puszkach lub w tubkach - można ją nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo łatwiej jest przygotować(...)kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. Przepis na pastę harissa dodaję do akcji Panny Malwinny "VI Festiwal Kuchni Arabskiej" . Jak zrobić domową pastę harissa? - Przepis krok po kroku Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże
Chilli Czosnek i Oliwablogu Smaki i Aromaty . Chleb ziołowy upieczony był na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Konwalie w kuchni Kulinarna Maniusia Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny Zakątek Moje kucharzenie Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Smaki i Aromaty(...)Smakowity chleb Stare gary W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne
Grahamka, weka i kajzerka