kuchnia - 5425 przepisów (strona:12/362)

Polecane blogowanie - luty 2016 i linkowe party 151

Luty w blogosferze to przede wszystkim jeden temat: Blog Roku, a raczej Gala Twórców, bo tak teraz ten konkurs ma się nazywać. My, startujący w nim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 189

Walentynki. Święto typowo komercyjne jak dla mnie. Traktuję je humorystycznie, bo jak tu nie śmiać się, kiedy dwoje przez cały rok powarkuje na siebie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 180

przyszłym roku będzie jeszcze więcej...Dziękuję bardzo za udział w akcji i zapraszam ponownie za rok.. Babki i babeczki-2012 Babki i babeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince(...)polo Babeczki-motylki BasJulowe pasje Wielkanocna babka czekoladowa Bitter Honey Dekadenckie muffiny śliwkowe z soczewicy Brunetka w kuchni Babka jogurtowa z kardamonem i pomarańczową nutką Muffiny z bananami i masłem orzechowym Cafe Amaretto Babka cytrynowa z makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana

Moje domowe kucharzenie
LIEBSTER BLOG. 185

przyjdzie ochota. Co znajduje się w lodówce. Ale przede wszystkim od tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak(...)których kiedyś nie znosiłaś/eś, a teraz lubisz? Pokochałam szpinak, czosnek i cebulę. Warzywa, których niegdyś nawet bym nie powąchała. 5. Jakiego najdziwniejszego produktu użyłaś/eś w kuchni (np. Liśce pokrzywy)? Liście pokrzywy uwielbiam! Codziennie piję napar. I czasem wrzucam sparzone do surówki, o czym na blogu nie zwykłam pisać. Chyba nie ma takiego produktu, w domu tradycjonalistów

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 157

mówiłam im wtedy.   Staszka poznałam na wiejskiej zabawie. Szybko stał się w naszym domu częstym gościem, a wkrótce moim narzeczonym. - Mama podsuwała ci pod nos rarytasy z naszej kuchni, więc uznałeś, że niedaleko pada jabłko od jabłoni i lepszej partii nie znajdziesz... - śmiałam się, gdy prosił mnie o rękę. - Obie fantastycznie gotujecie, ale jak jestem z Tobą i chleb(...)wówczas pracownik Lasów Państwowych, otrzymał tam ładne, służbowe mieszkanie. - Pójdę do pracy, jak mała podrośnie - zaproponowałam mężowi. - To bardzo dobry pomysł - przytaknął.   Adrianna od małego towarzyszyła mi w kuchni, wszystko robiłyśmy razem. - Ona gotowanie chwyta w lot, niedługo będzie sama nawet suflety robić - cieszyłam się.   - Zaraziła się od ciebie i babci - uważał mąż.    Był czas

W kuchni Karmel-itki
KONKURS. 150

faktura, słoje i odcienie, nadają uroku każdemu przedmiotowi z tego surowca. Drewniane naczynia przy przybory kuchenne towarzysza mi od zawsze i są moimi ulubionymi pomocnikami przy codziennej walce w kuchni. Uwielbiam drewno, nie tylko w kuchni. A w szczególności, gdy jest ono surowe, niczym nie pokryte, ukazujące prostotę i piękno natury bez żadnej ingerencji farb czy barwników. Drewniane elementy(...)polu. Sianokosy i żniwa, oprząd zwierząt. Zupełnie jak z wiersza Mikołaja Reja "Żywot człowiek poczciwego". Postanowiłam więc przygotować dla Was konkurs, gdzie nagrodzę dwie osoby pięknymi drewnianym akcesoriami do kuchni. Wasze zainteresowanie na Facebooku wyraźnie świadczy o tym, że jesteście wielbicielami drewna i ekologicznych przedmiotów, co cieszy mnie niezmiernie. Zadanie konkursowe polega na stworzeniu całkowicie od podstaw przystawki, dania głównego

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 206

Nie tak dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 203

Ten wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe

Kuchnia u Krysi
Wafel snikers 169

Oto obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny

Kuchnia domowa Ani
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 152

Śledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka przekąska z pomidorów 281

Składniki: 4 pomidory, 3 nieduże ząbki czosnku, 70g startego sera żółtego, szczypiorek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, pieprz. Przygotowanie:          

W kuchni u Moniki
Śledzie z burakami i jabłkiem 180

Świątecznie i nie tylko! Takie śledziki będą smakować nie tylko na Wigilijnym stole, ale także raz na jakiś czas kiedy będziemy mieli 

Zasmakuj Kuchni
Świderki z masą makową / makowe 275

Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się

Szefowa kuchni