Dobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija. Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od Naturalnie
Z Kuchni Do KuchniDzień Dobry...być musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry, u mnie dziś na drugie śniadanie bardzo dobry koktajl! W sam raz na przebudzenie. Jako pauza, jako przerwa... Na ciąg dalszy wspaniałego dnia! Składniki
Z Kuchni Do KuchniKochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi
Z Kuchni Do KuchniKochani jakiś czas temu padł mi blender ręczny. Padł w dosłownym słowa znaczeniu . I już nie powstał. Szukałam takiego, który godnie mi go zastąpi, nie zajmie
Z Kuchni Do KuchniSzybkie sałatki to jest to ,co lubię najbardziej! One u mnie działają na zasadzie "mówisz!masz!". Szczególnie teraz kiedy stragany uginają się nam od dobroci. Składniki
Z Kuchni Do KuchniTo danie jest pyszne. To danie jest szybkie i dla tych co kochają koperek, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kilka składników, które mamy w lodówce, dobry
Z Kuchni Do KuchniPowoli zbliża się okres upałów, ale i okres przemęczenia. Będziemy potrzebować orzezwienia już na dzień dobry, bądz wyciszenia w samo południe, a niejednokrotnie czegoś pysznego na
Z Kuchni Do KuchniSzybkie śniadanie i zdrowe śniadanie. Składniki -mleko sojowe u mnie Alpro -płatki kukurydziane -babka plesznik -jagody goji u mnie Sante -pesti moreli gorzkie nie
Z Kuchni Do KuchniPo tłustym czwartu pozostały wspomnienia.Mimo tego miałam kolosalna zachciankę. Na frytki. Ostatnio frytki jadłam w tamtym roku ,chyba na wakacjach, albo i wcześniej! To mogę sobie
Z Kuchni Do KuchniZapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250
Z Kuchni Do KuchniKiedy słońce dzielone na raty To potrzebuję niezwykłej herbaty.. Promienie ostatnio dzielone łyżeczką I rzadkim gościem cieplutkie słoneczko ! ...ale w końcu pojawiło się słońce! Po
Z Kuchni Do KuchniMoi Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa
Z Kuchni Do Kuchni...u mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama
Z Kuchni Do KuchniTen przepis powstał na potrzeby pewnego spotkania, dzieki niemu ,udało mi się zmodyfikować jeden z moich przepisów ze skutkiem obłędnym na moich kubkach smakowych. Jest to
Z Kuchni Do Kuchnitestowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem tarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao(...)pieczemy jeszcze około 35 minut.Do masy owocowej wg. nas można dodać trochę żelatyny, gdyż potem tarta nie będzie aż tak wodnista, ale nie koniecznie trzeba:) źródło magazyn " Kuchnia
Anioły w kuchniNazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta
Z Kuchni Do KuchniZ jednego ciasta dwa smakolyki. Dla doroslych i... dla dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic
Z Kuchni Do KuchniKochani.... dziś zabieram Was w podróżna Sycylię... do Avoli ( provincia di Siracusa ) A żeby bylo ciekawiej do domu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie!
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj ponownie odwiedzimy Sycylie... Pojedziemy do Parku Narodowego , pod Etne...! (Etna to największy wulkan w Europie i jeden z najbardziej aktywnych na świecie, ok. 3.340 m
Z Kuchni Do KuchniCEYLON LADY GREY Podzielę się z Wami filiżanką wysmienitej herbaty. Podzielę się niezwykłą herbatą, która jest w stanie przenieść człowieka w inny wymiar. Ta herbatka
Z Kuchni Do KuchniKochani zapraszam Was do lektury wypełnionej słodyczą! Na bajkę o wyjątkowych cukierkach, o wspaniałych wyrobach lubelskiej firmy, która od ponad 60 lat, łaskocze podniebienia tak dzieci
Z Kuchni Do KuchniOto kolejny rodzaj cukierków, które dostałam do testów od Fabryki Cukierków Pszczółka. Dzięki nim , poznałam prawdziwe znaczenie powiedzenia „niebo w gębie”. Słodycze są firmowane hasłem „Wyprodukowane
Z Kuchni Do KuchniZostawiłam Wam na ...deser...!!! opowieść o Coffee Amo. Cukierkach nadziewanych w czekoladzie. To prawdziwy hit Fabryki Cukierków Pszczółka. Te pyszności zadebiutowały w roku 2013 i
Z Kuchni Do KuchniOtwieram lodówkę...patrzę i patrzę...i WRACA MI PAMIĘĆ...!!! I znów się przenosimy na Sycylię. Pod Syrakuzy.Teściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a
Z Kuchni Do Kuchni13 maja 2014 to pierwszy dzień , w którym zaczęłam przygodę z Get Slim DayTime w saszetkach. Pierwszą porcję wzięłam o godzinie 11.00 , a drugą o 15.00
Z Kuchni Do KuchniNiespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma. -1 szklanka cukru półtorej szklanki maki
Z Kuchni Do KuchniZrobimy sobie dziś coś dobrego na śniadanie, możemy to powtórzyć zamiast kolacji. Oto lista zakupów , które sprawią, że na chwilkę przeniesiemy się do tropików i nabierzemy
Z Kuchni Do KuchniJakiś czas temu wygrałam cukierki wszelkaie, pyszniutkie... I te cukierki właśnie skończyły się, dziś..co wprawiło w smutek moje dzieciaki, mnie..i mamę ...gdyż cukierki były
Z Kuchni Do KuchniDopadła mnie nostalgia lat minionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie
Z Kuchni Do KuchniOd zawsze wiadomo jak ważną rolę dla człowieka odgrywają ziarna. Różnorodne mieszanki ziaren przenoszą nas w podróż do miejsc odległych, do upraw bio, do natury. Wzbogacają
Z Kuchni Do KuchniOto klasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia! Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę
Z Kuchni Do KuchniSałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna
Z Kuchni Do KuchniTak jak Anglicy co dzień po południu celebrują picie herbaty, tak mieszkańcy południowej Afryki delektują się naparem z liści aspalatu prostego. Roślina ta, zwana powszechnie rooibos
Z Kuchni Do KuchniPostanowiłam zaskoczyć dzisiaj kogoś. Wierzcie mi, był zaskoczony. Po uszy. Gość jest typowym zjadaczem mięsa, który nie chce słyszeć od diatach wegetariańskich, bo według niego są
Z Kuchni Do KuchniMiałam ochotę na małe co nieco...to się często zdarza. Postanowiłam zrobić coś słodkiego inaczej. Zrobiłam paluszki serniczkowe z podanych niżej składników, tyle, że Z POŁOWY
Z Kuchni Do KuchniPrzyszedł czas na śniadanie, które zjadłam przed obiadem. To musiało być smaczne i szybkie do zrobienia ,zdrowe i musiało mi wystarczyć na długo i zastąpić obiad
Z Kuchni Do KuchniDziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove
Z Kuchni Do KuchniCzasami muszę się Wam przyznać, że człowiek chciałby spłynąć, najlepiej bardzo daleko,sam...Czasami tak się człowiek czuje, że szuka nie wiadomo czego, rozbija się i
Z Kuchni Do Kuchnidlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie , a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym ludziom. Interesować mnie będą nie tylko przepisy, ale także kulinarne(...)tradycje regionu. Na moim blogu planuję zamieszczać: przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej posty dotyczące historii i tradycji kulinarnej regionu informacje dotyczące produktów kuchni śródziemnomorskiej (np. oliwy) relacje z podróży, recenzje książek… Oto wszystkie moje książki kulinarne na temat kuchni śródziemnomorskiej (na tym na pewno nie będzie koniec:P) A propos książek… Bez wątpienia mogę o sobie powiedzieć, że jestem kolekcjonerem
Chilli Czosnek i OliwaTradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz
Tradycyjna Kuchniajeszcze większą radością... gotuje się dla innych, w szczególności osób ważnych, bliskich nam w jakiś sposób. Nie jestem wylewna, co do okazywania uczuć, dlatego to właśnie kuchnia, gotowanie i jedzenie jest dla mnie najlepszą formą tego. Na posiłki do siebie zapraszam jedynie tych, którzy wpisali się w moje życie, serce i codzienność, są opoką, wsparciem, ale i umilają
W kuchni Karmel-itkichyba Polaka, który nie lubiłby grillowania. W każdym razie ja nie znam takiego ;) Grillujemy na urlopie, podczas weekendu i spotkań z rodziną. Na działce, kempingu czy...w kuchni. Tak tak, grillowanie w kuchni też jest możliwe i chyba coraz więcej z nas to robi. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w elektryczny stołowy grill i właśnie wtedy przekonałam się(...)pewno zdrowy :) Oto garść informacji na temat używanej przeze mnie patelni:źródłoLinia Logic firmy WOLL została stworzona nie tylko po to, aby dobrze sprawdzać się w kuchni, ale także cieszyć oko.Jest to logiczny wybór dla tych, którzy cenią sobie najwyższą jakość, funkcjonalność, ale także niepowtarzalny design.Dowodem na to są liczne nagrody, które zdobyły naczynia Logic firmy
Codzienna kuchnia niecodziennapięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn
Anioły w kuchnikroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchnizobaczyłyśmy ten przepis od razu wiedziałyśmy, że musimy go zrobić. Smak powala...rewelacja. Pomysł zaczerpnięty z blogu Kuchnia Agaty. Bardzo polecamy...Składniki;Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź inne owoce,250 g sera z wiaderka,szczypta soli,1/2 szklanki cukru,3 jajka,1/2 szklanki kwaśnej śmietany,1/2 łyżeczki aromatu waniliowego / u nas domowej
Anioły w kuchnikeksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut. /źródło Magazyn Kuchnia
Anioły w kuchniwspominałam, że mój małżonek jest mega łasuchem jeśli chodzi o słodycze. Ma nawet taki swój poobiedni rytułał, a mianowicie, gdy tylko odejdziemy po posiłku od stołu, on leci do kuchni i zagląda do "słodkiej szuflady" tzn. tam gdzie trzymamy wszystkie słodycze. Na moje pytanie czego tam szuka odpowiada zawsze: "coś bym schrupał" ;). Zazdroszczę mu przemiany materii. Sama chciałabym móc
W mojej holenderskiej kuchniktóre wybrałam się wraz z Mężem w ostatnią sobotę. Śniadanie odbyło się w ramach pierwszego Slow Food Festival na terenie znanego niektórym Warszawiakom Bio Bazaru. Gotowali dla nas szefowie kuchni, blogerzy oraz producenci lokalnej żywności. Chcecie wiedzieć, co nam zaserwowali? Zapraszam zatem na fotorelację :) Słowem wstępu, organizatorami imprezy było Slow Your Life we współpracy ze Slow Food Youth Warszawa(...)czyli organizacje promujące ruch slow food. Towarzyszyli im lokalni wytwórcy, którzy częstowali nas swoimi wyrobami, a nawet odważyli się stanąć przy kuchni :) Na zdjęciu kozie sery od Kozia Farma Złotna oraz Cydr Ignaców. A tu zgłodniali uczestnicy czekają na swoje śniadanie. Chcemy jeść! ;) No dobra, teraz przechodzimy do sedna:)Według slowfoodowych mistrzów kuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim
Chilli Czosnek i Oliwa