Kuchnia Tajska zdobywa na całym świecie coraz większą popularność, do czego niewątpliwie przyczynia się rosnąca liczba specjalizujących się w niej restauracji i rozwój turystyki. Tajowie przybyli na ziemie, które dzisiaj zajmują, z południowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich(...)kurkumy. Utalentowani kucharze na dworze króla pierwsi zaczęli eksperymentować z kulinarnymi nowinkami, z czasem ich sztuka rozpowszechniła się, a doskonałe tego rezultaty do dziś cieszą smakoszy na całym świecie- kuchnia tajska jest bowiem uważana za jedną z najciekawszych. Być może najistotniejszym odkryciem kulinarnym była przywieziona przez Portugalczyków na Wschód pochodząca z Peru ostra papryczka chilli !!! Łącząc ją finezyjnie
ClauditteMissCookingStół w kuchni. Fot. Pracownia Mebli Vigo, Max Kuchnie, Artur Krupa. Źródło www.dobrzemieszkaj.pl Nie wiem jak dla was, ale ja osobiście uważam, że sprawa stołu w kuchni jest dość ciekawa, albo raczej zastanawiająca. Na odpowiedź będzie składało się kilka czynników oraz osobiste preferencje. My przy urządzaniu naszej kuchni też zastanawialiśmy co zrobić. Mamy otwartą kuchnię połączoną z salonem, więc naturalnym(...)krokiem było wygospodarowanie miejsca w salonie na duży stół. W samej kuchni postawiliśmy barek z dwoma wyższymi krzesełkami. I o dziwo barek ten jest najczęściej używanym miejscem zarówno przez domowników jak i gości. W ogóle korzystamy z niego najczęściej, ponieważ odgrywa rolę pewnego rodzaju łącznika Kładzie się na nim wszystkie rzeczy, które mamy akurat pod ręką, więc jest składowiskiem kluczy
RelaxtimeZabiorę Was dziś w podróż do Korycina! Na tym terenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński. Ser Koryciński „Swojski
Z Kuchni Do Kuchnifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Źródło zdjęcia: link Dzień dobry, Nie wyobrażam sobie prowadzenia tego bloga bez zdefiniowania pojęcia „kuchnia śródziemnomorska” – pojęcia wokół którego będą krążyć wszystkie moje posty. Wielu osobom kuchnia śródziemnomorska kojarzy się jedynie z kuchnią krajów południowej Europy, co uważam za błędne i upraszczające sprawę. To właśnie(...)złożoność kuchni śródziemnomorskiej, przenikanie się kultur i tradycji wchodu i zachodu uważam za fascynujące . Post jest raczej dla osób lubiących czytać, ale jest dla mnie bardzo ważny, dlatego chciałam być rzetelna. Tak więc, co to jest kuchnia śródziemnomorska, a przede wszystkim, jak ja ją rozumiem? Co to jest kuchnia śródziemnomorska? Wielu osobom kuchnia śródziemnomorska kojarzy się z potrawami z Włoch
Chilli Czosnek i OliwaToskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą i aromatyczną podróż? Jedziemy! Do podróży w czasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki
Z Kuchni Do KuchniDrugi września. Córcia sama obudziła sie 8 minut przed czasem z wesołym okrzykiem "Zdążyłam?". Zdążyła :) Na obudzenie, śniadanie, uczesanie, umycie i ubranie nie zabrakło czasu. Wzięła
Dzieje kuchennej WiewióryTo jesień rozhulała się u mnie na dobre. A jak jesień to i wieczory coraz dłuższe. Nie może u mnie zabraknąć wosków Yankee Candle. Dlatego wraca
Magiczne Życie Martypodejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc przed Świętami! Wyobrazcie sobie stresa kiedy w wielkanocny poranek, mama otworzyła pojemniki próżniowe DAFI ! W kuchni przebywał brat i usłyszał charakterystyczne pssssssyknięcie, które wydaje pojemnik próżniowy , gdy się go otwiera. Skomentował to po swojemu „...no to masz !!! I po BUROKACH...!!! Ale się zepsuły ..aż syczą(...)marnuja jedzenia. Teraz mamy sezon na owoce, nowalijki, będą boróweczki, truskaweczki, niebawem malinki, agrest, poziomki, o grzybkach nie wspomnę..! Pojemnik DAFI to najlepsze rozwiązanie. W mojej kuchni i w mojej lodówce się sprawdził, co więcej, jak już wiecie sprawdził się również poza lodówką. Służy do przechowywania ciasteczek piaskowych, które w normalnych warunkach wilgotnieja i nie mają już piaskowej
Z Kuchni Do KuchniHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotna5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już
Kuchnia PROzdrowotnaJedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W
Kuchnia PROzdrowotnaKebab ormiański jest czymś zupełnie różnym od znanych nam kebabów tureckich które w wersjach, z regóły gorszych niż lepszych, zalały nasz kraj jako przystepny i szybki fast food. W kuchni ormiańskiej rządzą, przede wszystkim, bardzo specyficzne zioła - rzadko dostępne na naszym rynku, jednak przy odrobinie chęci da się je zastapić podobnymi rodzimymi. Można też wybrać sie za naszą wschodnią granicę(...)Ukrainie jest dość duży wybór przypraw do kuchni ormiańskiej. Oryginalnie Kebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek składający się z wielu warste. O tym jak robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam go nigdy w polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie
sierotka maRysia w kuchniPiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia ŁukaszaLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie
Kuchnia ŁukaszaTrudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to
Kuchnia Łukasza