Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej oraz włoskiej dlatego zrodził mi się w głowie pomysł połączenia tych dwóch kuchni. Tak powstała ta właśnie zapiekanka. Bazą stał się farsz do buritto, które również w najbliższym czasie pojawi się na blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam. Zapiekanka meksykańska Składniki(...)czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy
Mania Gotowaniacudownie ilustrowana książka kucharska dla dzieci autorstwa S & H Thheilig którą w polskiej wersji wydał Warszawski Dom Wydawniczy. Chodź razem coś ugotujemy, a potem upieczemy czyli Dziecko w kuchni. Tytuł długi ale książeczka zdecydowanie przyjazna dziecku i rodzicom, którzy chcieliby pokazać pociechom jak radzić sobie w kuchni. Czytaj więcej
FarmażonyPierwszy przepis który Wam zaprezentuję to 'pizza' inaczej :) Czasami kombinuję w kuchni. I kiedyś podczas takich kombinacji wyszła mi pizza z makaronu :) Dodatki są oczywiście dowolne. Zobaczcie co ja dziś wyczarowałam ciekawego Więc czytać, oglądać i biegiem do kuchni... Próbujemy!!! :) Placek makaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego
Olikowa kuchnianapoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM tą pozycję. Dla zaawansowanych kucharzy przepisy w książce mogą wydawać się zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej(...)kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku. Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań z kuchnią dalekiego wschodu. Jak na razie jestem zachwycona ;-) Zapraszam ;-) Składniki: łosoś filet około 30dag sos teriyaki świeża kolendra sos sojowy jasny sos sojowy ciemny ocet ryżowy słodki ocet ryżowy cukinia zielona pokrojona(...)dusimy około 10-15minut. Makaron zalewamy wrzątkiem, po około 5minutach jest już gotowy. Podajemy posypany kolendrą. Wszystko podajemy na osobnych półmiskach. Przepyszne! Życzę smacznego i udanego spotkania z kuchnią azjatycką
SMYKWKUCHNIpolecam przepis na kapustę pekińską po chińsku, jak już Wam wcześniej wspominałam, ostatnio moje zainteresowania kulinarne idą w kierunku dalekiego Wschodu, więc będę w najbliższym czasie zamieszczać wiele propozycji kuchni z tamtych zakątków świata. Kapustę przyrządzałam już na kilka sposobów, według kilku przepisów, będę je sukcesywnie zamieszczać ;-) Serdecznie polecam! składniki kapusta pekińska cebula pokrojona wzdłuż na cienkie kawałeczki łyżka miodu(...)sojowy jasny słodki ocet ryżowy por zielona część około 5cm długości chili przyprawa KOTANYI SECRETS OF ASIA A LA KANTON (mieszanka przypraw do kuchni chińskiej), przyprawa jest rewelacyjna i nadaje niezastąpiony smak potrawie Wszystko oczywiście dusimy w woku, około 15 minut, tak aby kapusta zmiękła, a smaki się połączyły. Smacznego! Potrawa godna polecenia, bardzo smaczna
SMYKWKUCHNIKolejne danie na obiad w kuchni azjatyckiej to kurczak w mleczku kokosowym z curry z dodatkiem sezamu. Przepyszne połączenie smaków i aromatów. Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny
SMYKWKUCHNIniedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć prosta, ostra i bardzo smaczna. Zatem ten tydzień ogłaszamy tygodniem koreańskim. Na pierwszy ogień … Czytaj dalej
slodkokwasnaplSardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest(...)Przepisy od klasyki do trochę bardziej skomplikowanych. Od tych do których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe
Brzuszki ŁakomczuszkiCudowne, słoneczne sobotnie popołudnie 29 marca przyszło mi spędzić w Soho Food Market, gdzie odbywały się nowalijkowe warsztaty z Davidem Gaboriaud – prowadzącym program „David w Europie” (Kuchnia+). Po przekroczeniu imponującej bramy na Mińskiej 25, nie sposób nie trafić do Soho Food Market. Mnie poprowadził, miły dla nosa, zapach azjatyckich przysmaków. Przed Soho w słońcu, na leżakach, wylegują(...)większość leżaków jest już zajęta. W środku – mimo duchoty – sporo osób, gwar, rozmowy przy ławach, popijanie piwa, kosztowanie. W Soho każdy znajdzie coś co lubi. Stoiska oferują kuchnie z różnych stron świata – azjatycką, gruzińską; burgery, burrito, owoce morza, polskie kiełbasy, lemoniady i wiele więcej. Same warsztaty mogę opisać tak: krótko, szybko i na temat. Fajni ludzie, dobra
OstryKęsSpecjalna poza pana z ekipy francuskiej. Zeszłą sobotę spędziłam na kilkugodzinnym spacerze w Liverpoolu. Razem z dobrą znajomą zaznajamiałyśmy się z kuchniami świata, opalałyśmy się na słońcu i cieszyłyśmy się latem. Od kilku lat lata w Wielkiej Brytanii są okropne, więc trzeba wygrzewać się w słońcu, kiedy tylko nadarzy się okazja. Festiwal kuchni międzynarodowej był oblegany przez mieszkańców Liverpoolu
Przepisy Aleksandryprzygotowywania pysznych, a jednocześnie miłych dla oka sałatek. Pokazał na co go stać na spotkaniu blogerów w Poznaniu, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto podana.Został nagrodzony zestawem soków. Zobaczcie sami: Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami . Potrzebujemy: 10 plasterków suszonego schabu lub innej wedliny 2 ugotowane(...)jajkiem nadaje się nie tylko jako szybki posiłek, ale również na przyjęcie. Smacznego! The post Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięViva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany
W kuchni Karmel-itkiprostu dopada mnie jesienna chandra, wtedy zwykle piekę lub gotuję. Jednak jeśli gotuję, to nie coś zwyczajnego, ale właśnie coś nowego. Wtedy zazwyczaj pozwalam sobie na eksperymenty w kuchni. Lubię też wracać do smaków, za którymi tęsknię, które pamiętam np. z jakiejś podróży, które wiążą się z miłymi wspomnieniami. Dlatego dziś postanowiłam przyrządzić coś, co wiąże się z jednym(...)pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie inne spojrzenie na kuchnię i gotowanie. Byłam jeszcze wtedy dziewczynką i niewiele pozwalano mi robić w kuchni, właściwie nic. Mogłam się jedynie przyglądać, jak gotowali rodzice i babcia, prosić o przyrządzanie zapamiętanych potraw
Ratunku obiadKuchnia azjatycka kojarzy się głównie z kuchnią chińską. Na pewno nie wszystkim, ale wielu osobom na pewno. A przecież kuchnia azjatycka jest bardzo bogata i nie kończy się na samych Chinach. Dla mnie jeszcze większą inspiracją jest kuchnia hinduska. W Łodzi odwiedzałam czasami indyjską restaurację. W Tomaszowie takich brak. Nie żebym często jadała na mieście, ale jednak mi tego brakuje
Ratunku obiad