Kolejna fajna nazwa..cyganka..ale czemu? nie wiadomo..Książka Kuchnia Polska zawiera dużo takich fajnych nazw potraw..a ja już dużo z tej książki [ i nie tylko tej] wypróbowałam nowych przepisów..a to zasługa Peli i jej akcji Z książką w kuchni .. Zdarza się Wam nie dodać jakiegoś składnika do ciasta? ..Mi rzadko kiedy..ale w tym przypadku(...)wyłożyłam foremkę papierem Saga ] i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 50 minut. Gotową babkę można posypać przez sitko cukrem pudrem lub polukrować. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari
Moje domowe kucharzeniegodziny w temperaturze 180 stopni. Przyprawa myśliwska to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: pieprz ziołowy, papryka ostra, chili, pieprz czarny, kminek, papryka, gorczyca, czosnek. Zastosowanie w kuchni: Przyprawa jest stosowana do wzmacniania smaku takich potraw jak: schab, karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem(...)niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów. Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzeniegorzkawy. Owoce zbiera się przed całkowitym dojrzeniem, kiedy zaczynają żółknąć. Świeże owoce wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego sera(...)szafkach kuchennych, a, nawet w garderobie, dzięki czemu będą one przyjemnie pachniały. Wanilia dobrej jakości ma ciemny kolor, jest mięsista, wilgotna i posiada długie strąki. Taka wanilia, stosowana w kuchni, sprawia, że przyprawy nabierają przyjemnego aromatu. Właściwości lecznicze: • Udowodniono, że związki, zawarte w wanilii działają na organizm pobudzająco, nie mają jednak, jak inne przyprawy, właściwości narkotycznych
Moje domowe kucharzeniedolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie jest uprawiany na całym świecie. W Polsce jest uprawiany w ogródkach oraz na plantacjach. Zastosowanie w kuchni: • Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi. • Świeże liście lubczyku są dodawane(...)rosołu. • Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. • Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast. • Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów. Właściwości lecznicze: • Lubczyk ma działanie moczopędne
Moje domowe kucharzeniepokroić w kostkę.Cebulę, paprykę i ogórki też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić. Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej. Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca. Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej(...)papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień. Zastosowanie w kuchni: • Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki. • Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie
Moje domowe kucharzenietemu dobiegła końca...była to jedna z najbardziej owocnych moich współprac.... dziękuję bardzo za możliwość tak przyjemnego testowania..Wszystkie produkty , które otrzymałam dzięki redccon.pl są oczywiście wykorzystywane w mojej kuchni i jestem z nich bardzo zadowolona...najbardziej chyba z frytkownicy ..ostatnio często była w użyciu..były w niej smażone zrazy , pieczarki , kurczak , skrzydełka i ponownie skrzydełka ....no i oczywiście(...)frytki , ziemniaki w plasterkach itp. Waga oczywiście też jest używana w moje kuchni..i to dość często..ja dużo piekę ..więc ważenie jest wskazane przy wypiekach.. Zestaw form do pieczenia składający się z tortownicy z kominem o średnicy 28 cm, keksówki oraz formy do tarty o średnicy 30 cm jest również przydatny w mojej
Moje domowe kucharzenieWarzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę, a z papryk gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy zrobi się gęsty
Moja smaczna kuchniazwykle bywa przy Lubelskim kociołku - odsyłam Was moi drodzy na blogi pozostałych lubelskich blogerek, które biorą udział w akcji: * Martyna - chili & sugar * Miętowa Kuchnia * Wiosenka - Eksplozja smaku * Marta - Niebieska Pistacja * Karolina - Sto kolorów kuchni * Małgosia - jedz i smakuj * Dorota - Sierotka MaRysia w kuchni
kolorowotorcikowokilka kostek lodu. Andaluzyjski chłodnik podajemy posypany pokrojonym w kostkę pomidorem, ogórkiem, bazylią i kilkoma grzankami. The post Gazpacho andaluzyjski chłodnik appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka w cieście podajemy na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym. The post Jabłka w cieście appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut od momentu zagotowania. * Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l + 2 słoiczki 200 ml. The post Mus jabłkowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękonieczne. Mizeria jest doskonałym dodatkiem do wszelakiego mięsa lub do jajek sadzonych i młodych ziemniaków. The post Mizeria słodko-kwaśna appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgarnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post Pikantne ogórki na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPastę z suszonych pomidorów możemy podać jako dodatek do grzanek, kanapek lub jako pesto do makaronu. The post Pasta z suszonych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne danie z kuchni chińskiej. Tym razem bardziej klasyczne. Jeśli macie ochotę na szybki i pyszny obiadek to zapraszam do wypróbowania. Wołowina z warzywami na ostro Składniki: · 300 g dobrej jakości wołowiny (ja używam polędwicy) · ½ marchewki(...)różyczek brokułów mrożonych lub świeżych · garść fasolki mrożonej · ¼ paczki mieszanki warzyw do kuchni tajskiej (z firmy Kuchnia Eksperta-opcjonalnie) · 1 cm korzenia imbiru · olej
Mania Gotowania