jest słuszne w 100%:D Nie poraża urodą, ale smak wynagradza ś redniej jakości dozna nia wzrokow e ;) A było tak: o d kilkunastu dni wałęsała się po mojej kuchni puszka czerwonej fasoli. Wyciągnęłam ją ze spiżarni, bo w trakcie kontroli dat do spożycia wyszło, że fasolkę należy zużyć w ci ą gu najbliższych tygodni. Położyłam ją więc w kuchni
Zdrowa Kuchnia SowyUwielbiam ten stan, kiedy odkrywam coś nowego, jakiś ekscytujący mnie nowy obszar i mam przed sobą perspektywę eksplorowania go:) To dotyczy oczywiście nie tylko kuchni, tak mam generalnie. Natomiast kuchni dotyczy temat ostatnio przeze mnie odkryty, czyli wypieki bez glutenu:) Zaczęłam od ciast owocowych, teraz siedzę w plackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego
Zdrowa Kuchnia Sowymyślałam też, że poznam tyle ciekawych osób, a nawet nawiążę bliższe i bezpośrednie relacje:) Nie sądziłam, że przejdę taką rewolucję w moim kucharzeniu, że z osoby, która w kuchni przez lata starała się przebywać jak najkrócej przeistoczę się w osobę, dla której kuchnia stanie się bez mała przygodą, pełną eksperymentów, badania nowych lądów, próbowania nieznanych dotąd kombinacji i przede wszystkim
Zdrowa Kuchnia Sowyzachwycie ciasteczkami na mące migdałowej przyszła kolej na następne danie inspirowane książką "Kuchnia bez pszenicy". Zapiekanki nie są zbyt popularnymi daniami w mojej kuchni, robię je rzadko, choć jak zrobię, to z chęcią wszyscy jedzą. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam w planie naleśnikowe śniadanie. Dawno naleśników nie robiłam, a z mąki migdałowej nie robiłam jeszcze wcale. Co prawda mam doświadczenia z naleśnikami bezglutenowymi (np. tu
Zdrowa Kuchnia SowyFot. Maciej Kulig Kolejne warsztaty kulinarne, w których brałam udział, tym razem w restauracji indyjskiej Ganesh . Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj polecam Wam przepis na pyszną i aromatyczną zupę, podobno jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej – barszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w kostkę, z warzywami, oraz z kapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków(...)natką pietruszki.. Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki powinien być, jednogarnkowy, pożywny, pełen smaków. Smacznego. The post Tradycyjny barszcz ukraiński appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ(...)/przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju Ciasto: Do mąki z solą dodaję około 0,3-0,5 szklanki gorącej wody
W kuchni Karmel-itkiSzparagowy zawrót głowy trwa dalej. W maju cały świat wokół się nich kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok(...)papierem do pieczenia lub delikatnie zmniejszamy temperaturę. Podajemy gorącą najlepiej od razu po upieczeniu. Smacznego! The post Tarta ze szparagami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynką można zapakować i wziąć na majowy piknik! Przepisy na słodkie muffiny można znaleźć tutaj. Można powiedzieć, że te muffiny zrobi każdy: ten co ma lewe ręce w kuchni, kuchenne leniwce, niecierpliwi, którzy lubią gotować smacznie, ale szybko i wygodnicki za których wszystko zrobi robot Polecam zróbcie te błyskawiczne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką, Przepis na 9 dużych muffinów(...)ostudzeniu muffiny podajemy. Jednak najlepiej mi smakowały gdy były ciepłe! Smacznego ! The post Jaglane muffiny ze szparagami i szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspaceru z psem. W moim rodzinnym domu jadało się zupę szczawiową i wcale nie dlatego, że nie mieliśmy co jeść, ale dlatego, że zupa szczawiowa jest wpisana w tradycję kuchni polskiej i zawsze bardzo nam smakowała. Zupa szczawiowa nie powinna być jedzona przez osoby, które mają zdrowotne problemy z nerkami, ze względu na zawartość szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie(...)minuty, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z ćwiartkami ugotowanych jajek. Smacznego! The post Kremowa zupa szczawiowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż kiedyś Wam pisałam, że podczas pieczenia ciasteczek relaksuję się w kuchni. Uwielbiam wymyślać nowe połączenia smakowe, nadawać ciasteczkom nowy kształt. Znalazł się też inny powód do upieczenia ciasteczek, dostałam silikonowe stemple do ciasteczek, a do tego 18 maja obchodzono Światowy dzień Pieczenia, upiekłam więc z tej okazji ciasteczka. Tym razem moje kruche ciasteczka dzięki stempelkom mówią o miłości(...)minut. Ciasteczka mają być blade. Kruche ciasteczka z sezamem podajemy do kawy lub herbaty. The post Kruche ciasteczka z sezamem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoczyście zielony, intensywny kolor. Kleks śmietany i prażone na oliwie z chili pestki dyni wieńczą dzieło Zupa szparagowa, jak i inne potrawy z udziałem szparagów są wpisane w tradycję kuchni wielkopolskiej i zawsze bardzo nam smakują. Polecam Wam ten przepis na pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane(...)pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z kleksem śmietany i posypujemy pestkami dyni. Smacznego! The post Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkiem kminku. Przepis na ten ser smażony z kminkiem mam od mojej babci. Babcia bardzo często go robiła, właściwie zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię(...)przestaniu całą noc w lodówce ser uzyskuje zwartą konsystencję i można go kroić w plasterki. The post Ser smażony z kminkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym(...)gołąbki będą miękkie. Posypujemy natką pietruszki. Gołąbki podajemy ze świeżą bagietką. The post Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię