Podpatrzyłam gdzieś pomysł i z powodzeniem go stosuję . Wystarczy prosty metalowy wieszak do spodni/ spódniczek z klamerkami ( ja wyprostowałam mu ramiona bo były lekko pochyłe). Przepis
Buniabaje w kuchniParę potraw z kuchni czeskiej/słowackiej weszło na stałe do mojej kuchni. Robię Utopence czyli marynowane serdelki , knedliczki. Robię też marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Nakladany Hermelin. W mojej wersji użyłam sera camembert. I wcale nie musi być przekąską do piwa - doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska np. z piklami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimnie mało znana przyprawa i muszę ja dopiero poznać. Jej cytrynowo-pieprzny smak doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju surówek . Wiem też , że jest stosowany do innych potraw w kuchniach strefy śródziemnomorskiej i Azji Mniejszej. Ale najpewniejszym sposobem jest po prostu sprawdzać do czego przyda się w mojej kuchni. Botwinkę doprawia doskonale. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisprawdzi się w nadchodzących dniach. Choć jest intensywny. mocny i duszący to wystarczy odrobina wosku by wpasować się w klimat świąt. Niezwykła receptura przypraw i słodkości z samego serca kuchni przywoła na myśl niezapomniane świąteczne chwile. Christmas Cookie Świąteczne ciasteczko to maślane, pachnące wanilią cukrowe świąteczne ciasteczka. Taki budyniowy, waniliowy zapach sprawdzi się w kuchni podczas
Magiczne Życie MartyPewnego dnia mój kochany Tato zaczął zwierzać się w kuchni. Na kuchni temat. "...Jak dawno zupy owocowej nie jadłem. Babcia zawsze robiła..." Pomagał, dając wskazówki na temat smaku i sposobu wykonania . Postanowiłam zrobić dla niego podobną zupę By mógł chociaż na chwilę wspomnieniami znaleźć się w rodzinnym domu. I przypomnieć sobie smak wakacji, za jego dzieciństwa. ZUPA WIŚNIOWA
W kuchni Karmel-itkimożna nominować blogera, który wam przyznał nagrodę) - Podziękowania i link blogera, który przyznał wam tę nagrodę - Napisz im komentarz, by dowiedzieli się o nagrodzie i nominacji :) A więc... 1. Kuchnia stanowi moją świątynię. Tam odpoczywam, relaksuję się i nabieram sił do działania. 2. Kocham góry. Wędrówki, spacery, widoki... Zapach lasów, to czyste powietrze i przestrzeń. 3. Prócz kucharzenia pociąga mnie(...)połowę. Będąc tam, poczułam, że to właśnie jest moje miejsce. Nominuję: ASIEJA - http://ugotujmy.blogspot.com/ WYPIECZ WYMALUJ - http://waniliowo.blox.pl/html BRULION Z PRZEPISAMI - http://brulionzprzepisami.blox.pl/html KORNIK W KUCHNI - http://kornikwkuchni.blogspot.com/ PRZY KUBKU KAWY - http://przykubkukawy.blox. pl/html OGRODY BABILONU - http://ogrodybabilonu.blogspot.com/ POKOCHAJ GOTOWANIE - http://pokochajgotowanie.blogspot.com/ EAT AFTER READING - http://eatafterreading.blogspot.com/ PALETA SMAKU - http://paletasmaku.blogspot.com/ NUTA SŁODYCZY - http://nutaslodyczy.blogspot.com
W kuchni Karmel-itkiłatwością też idzie z niego wyczarować fenomenalne słodkości, jak i wytrawne wspaniałości. Kojarzy mi się [ciasto drożdżowe] z domem. Z Babcią w fartuszku i uśmiechem zarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starą angielką nadal stojącą właśnie w tej kuchni. Zapach przypomina te rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyło palce i język, a jego aromat
W kuchni Karmel-itkisię szaleńczo, strącając doniczkę z ukochanym kaktusem. Ledwo wstaję rano, zmęczona nocą i doprawiona przez klimatyzację. Napuchniętą, obolałą dłonią próbuję się ubrać. Dość! Wkurzona stwierdzam, że muszę odreagować w kuchni. Wciągam więc sandałki. Odwiedzam osiedlowego rzeźnika. Kupuję porcję wątróbki. Idę do kuchni, idę się odprężyć, idę upichcić... WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I PIWEM NA MAKARONIE. (autorski;) 500g wątróbki dobiowej
W kuchni Karmel-itkiautograf i zdjęcie. Chwilę porozmawialiśmy o kucharzeniu w blogosferze, po czym musiałam go zostawić w spokoju i dać mu pracować. Na scenie natomiast rozpoczął się kulinarny pokaz. Szefowie kuchni restauracji FUSION w hotelu SHERATON przejęli pałeczkę. Stanęłam więc pod sceną i słuchałam jak zaklęta. Zdruzgotana stwierdziłam, że nie ma pod sceną wielu słuchaczy. Jednak Ci wytrwali i kochający kuchnię zostali
W kuchni Karmel-itkifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Poznaję życie studenckie w liceum, gdzie spomiędzy stery książek, nieśmiało zerkam w stronę kuchni. W sercu się kotłuje, nie ma czasu na gotowanie! Z dnia na dzień przybywa książek, notatek, ćwiczeń. Zagadnienia mnożą się… jak drożdże! Pączkują chyba. Co będzie za miesiąc? Aż trzęsę(...)przeprowadzają intensywną fotosyntezę, pną się w górę i pną, a ja myślę, czy to czasem nie zasługa tej przeklętej odżywki. Posiłek? Szybko i nieskomplikowanie. Dzisiejszy post właśnie zapowiada, jaką kuchnię będę najczęściej serwować. MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM (inspiracja: W Krainie Smaku . ) makaron (u mnie spaghetti) mus jabłkowy cynamon Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, wg czas na opakowaniu
W kuchni Karmel-itkiWchodzę do kuchni. Na blacie widze kilka kostek sera, kilka tubek mleka zagęszczonego karmelowego. Szukam podstępu, haczyka, podtekstu. Może jakaś karteczka z wymaganiami odnośnie deseru? Albo jakaś bliższa wskazówka? Dzwoni telefon. - Jesteś już w domu? - Mhm, właśnie wróciłam. - Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego. Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni. Bez przepisów
W kuchni Karmel-itkimoim życiu. Starsza Pani w kwiecistym fartuszku, o zaszronionej czuprynie, wiecznie uśmiechnięta z rumianymi wypiekami na twarzy. Właśnie robi kawę, pomimo tak wczesnej, przedpołudniowej pory. Krząta się po kuchni, stukając szklankami w plastikowych koszyczkach, jakie modne były w czasach PRL. Grzeje wodę w miedzianym garnuszku w wypłowiałe kwiatki z odbitym brzuszkiem. Zapach świeżej kawy unosi się w starej kuchni
W kuchni Karmel-itkiciągle myśli, co ugotować, jak to podać, z czym co połączyć... Zamiast skupiać się na nauce, zamiast myśleć o soczewkach, węglowodorach i heterozygocie recesywnej, marzy, by pobiec do kuchni, założyć swój ulubiony fartuszek w kwiatki i coś znów wykombinować! A co najzabawniejsze, telewizję ogląda jedynie wtedy, gdy ćwiczy na flecie (podzielność uwagi to świetna sprawa)! Ach, ta kuchnia, te smaki
W kuchni Karmel-itkiBardzo lubię rozmawiać z moim Tatą na temat jedzenia. Co prawda, w tej kwestii jest on konserwatystą i z trudem go przekabacić na kuchnię innych kultur niż polska, ciężko też z moimi eksperymentami w kuchni, jednak poruszanie z nim kwestii pożywienia to sama przyjemność. Najbardziej podoba mi się, gdy opowiada o swoim dzieciństwie i o potrawach, jakie gotowała mu Jego
W kuchni Karmel-itki