ciekawszych książek, na które trafiłam w przeciągu ostatnich miesięcy. Nie jest to publikacja zupełnie nowa i pewnie niektórzy z was znają jej wcześniejsze wydania. Książka "Smak Tropików. Kuchnie Pacyfiku" została napisana przez Birutę Markuzę* i po raz pierwszy opublikowana w 1990. Dziś wydawnictwo Zysk i S-Ka wznawia jej publikację, a ja mam to szczęście, że mogę się
Przepisy AleksandrySzagówki, kopytka czy sine kluchy. Tak wiele nazw, a oznaczają jedno i to samo: wspaniały domowy obiad, smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Lubię wracać do tamtych chwil nie tylko w obrazach, ale i w zapachach i smakach. KOPYTKA ZIEMNIACZANE NA SŁODKO. /własny;/ na 4 porcje kopytek 1 kg ziemniaków ok. 2-3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli
W kuchni Karmel-itkiPonieważ mnie totalnie odrzuciło od kuchni , pałeczkę przejęła Mama. Doszła do wniosku , że najlepiej jej wyjdzie i ( najlepiej mi posłuży ) bulion z kaszką .Ja tez taki gotuję , ale w wersji Mamy jest trochę inny - a na pewno smaczniejszy bo nie ja musze gotować. Sami wiecie jak to jest - jeśli ktoś ugotuje i poda to smakuje dwa razy lepiej. Czas
Buniabaje w kuchnimiksujemy razem z domowym kefirem. Możemy koktajl jeszcze udekorować natką pietruszki i kawałkami buraka. Smacznego! The post Dietetyczny koktajl z buraka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzerwie było trochę lepiej. Na pierwszy ogień poszła opowieść dziennikarki i blogerki o wydarzeniu pod nazwą „Cook it raw”. To naprawdę ciekawa inicjatywa, w ramach której wielcy szefowie kuchni całego świata zbierają się w jednym miejscu i gotują z lokalnych składników. Było to tym bardziej interesujące, że ostatnia taka impreza odbyła się w Polsce, na Suwalszczyźnie. Najbardziej zaciekawiły mnie potrawy(...)jakie Ci szefowie kuchni wyczarowali ze składników, które znaleźli. Niektóre były dość abstrakcyjne i dziwne, naprawdę duży plus za pomysłowość. Kolejna prezentacja łączyła w sobie świat gotowania i podróży. Ach i och? Mogłoby tak być, gdyby dziewczynie, która o tym mówiła dać trochę więcej czasu. Opowiadała naprawdę ciekawie, z pomysłem i widoczną pasją. Mimo to miało się wrażenie, że jest
Ratunku obiadWymyśliłam! Ja! Sama! Bez niczyjej pomocy, ani internetowej, ani książkowej, ani niczyjej. Później jednak często przeżywam rozczarowanie, gdy okazuje się, że ktoś, kiedyś wpadł już na taki pomysł. W kuchni wymyślono naprawdę wiele i ciężko zrobić coś całkiem nowego. Mimo wszystko w takich chwilach jestem zadowolona, że nie korzystałam z żadnej pomocy i gotowych rozwiązań, a ruszyłam mózgownicą sama ;) Zadzwonić
Ratunku obiadczytelników, a poniżej zamieszczam pytania i moje odpowiedzi: 1. Od kiedy gotujesz? Niemal od dziecka ;) Naprawdę nie potrafię podać nawet przybliżonej daty. Chyba od zawsze ciągnęło mnie do kuchni, a odkąd tylko mogłam, próbowałam swoich sił w pieczeniu i gotowaniu. 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? Wszystko :) Ale chyba taką naprawdę największą, to jednak wymyślanie nowych potraw(...)pewno bez ziół i przypraw, bo to one "tworzą" danie, a poza tym, to chyba jeszcze bez mąki! ;) 4. Co skłoniło Cię do blogowania? Impuls. Często tworzę w kuchni nowe przepisy, ale później zdarza mi się je zapominać i nie potrafię już ich odtworzyć. Blog pomógł mi je zarchiwizować i zebrać w jednym miejscu :) 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? Różnie
Ratunku obiadcałkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla mnie ciężkie, ponieważ nie da się prowadzić bloga kulinarnego, nie posiadając w domu kuchni, jednak mimo to mogę z dumą stwierdzić, że jakoś przetrwaliśmy. Ja i blog oczywiście. Jestem przeszczęśliwa, że liczba odwiedzin wcale przez ten czas nie spadła, że stali bywalcy wciąż zaglądają(...)jeszcze większą motywację, by Was moi drodzy czytelnicy nie zawieść. Na blogowy powrót specjalnie wybrałam ten dzień. To przecież dla mnie nowy początek. W nowym miejscu i w nowej kuchni. Tym razem prawdziwie u siebie. Zdążyłam się już trochę przyzwyczaić do tego nowego, nabrudzić w kuchni i poczuć jak w domu. Znów mogę cieszyć się gotowaniem. Gotowaniem dla Was, trochę
Ratunku obiadtakie dni, że zjadłabym coś dobrego, ale nie mam ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Tym razem naszło mnie na "coś ostrego". Na szczęście mam w kuchni, na takie okazje kilka podstawowych składników, które w kilkanaście minut pozwalają przygotować pyszne danie. Wystarczy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy(...)odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
Obiad za dychęMój Bąbelek skończył 7 miesięcy - to już kawał... bobasa jest!!! Wprowadzamy właśnie żółtko do diety. Udało mi się kupić książkę z przepisami na obiadki i desery dla Malucha: "Kuchnia dla dzieci" Nie jest to moja pierwsza książka, ale wcześniejsza była amerykańska i nie odpowiadała polskim realiom... Ta jest jak najbardziej polska; zawiera nie tylko przepisy, ale także różne porady
MiksturownikTunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej. Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Rozsmakowałam się w niej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna(...)mięso. Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki z kuminem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji: "Nieznana kuchnia świata", a także w konkursie: "Twój świat od kuchni
MiksturownikRazem z Asią i Justyną postanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka
Miksturowniktopiony (domowy) Labneh (arabski serek jogurtowy) Kulki serowe w zalewie oliwnej Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) The post Domowy twaróg ziołowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokładkę: "Słynna restauratorka prezentuje swoje dotąd niepublikowane przepisy, które zmieniły kulinarne oblicze kraju. Czy jesteście gotowi na przyjęcie Magdy Gessler pod swój dach i na metamorfozę we własnej kuchni?" No i wychodzi, że chyba nie jestem, bo wiele dla siebie tu nie znalazłam. Oczywiście są też przepisy fajne, jak np. wspomniane przy okazji zdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową(...)pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce z piwem, doprawionego solą, pieprzem i natartego masłem, ale do tego nie potrzebuję rewolucji Magdy Gessler i to nie będzie żadna metamorfoza mojej kuchni. Gdybym tę książkę przejrzała przed zakupem, nie wiem czy bym się zdecydowała, żeby zabrać ją do domu. Aby recenzja była rzetelna należy jeszcze wspomnieć, że w książce jest również
Kraina Tysiąca Smakówsprawdzać różne rzeczy albo nawet losowo czytać hasła, bo przecież nikt nie słyszał o internecie! Dlaczego o tym piszę? Bo właśnie z tym skojarzył mi się album "Smaki kuchni włoskiej", od dwóch miesięcy siadam z nim od czasu do czasu i przeglądam hasła. Sprawdzam też czasem konkretne informacje, jeśli czegoś potrzebuję. Pamiętacie np. ciambellę z cyklu "Ciasta
Kraina Tysiąca Smaków