kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:13/37)

Tajski burger 203

Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest

Tajskie smaki
Pad Thai z krewetkami 157

Wprawdzie przepis już kiedyś zamieszczałam, jednak nie mogę się oprzeć aby zrobić to jeszcze raz. Makaron wychodzi przecudowny! Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki

Brzuszki Łakomczuszki
Curry masala z kurczaka 200

Byłam w odwiedzinach u dzieci, przygotowali pyszny obiadek. Bardzo mi smakowało, to było naprawdę pyszne. Można zrobić bardziej lub mniej pikantne. To jest duża porcja Na

Kuchnia Pokoleń
Słodko - pikantny sos chili 252

zamknęły.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,2 l sosu.Sos można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty, przez około 2 - 3 tygodnie.Idealny dodatek do potraw kuchni chińskiej i tajskiej.Świeże papryczki chili można zastąpić płatkami chili (około 6 łyżeczek).Ilość octu i cukru można dowolnie zmieniać, zgodnie z upodobaniami smakowymi.Można zastosować ocet ryżowy.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Sałatka tajska 328

Sałatka z kurczakiem i kabaczkiemDwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka4 szalotki2 małe świeże czerwone chili  2 łyżki stołowe sosu rybnego.1 łyżeczka cukru2 łyżki stołowe soku

Kulinarna rozmowa
Krewetki na ostro 133

Kuchni azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Nic dziwnego. Połączenie smaków ostrych, słonych i słodkich jest na prawdę trafione. Pokażę Wam jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek.Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych.Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno

Kulinarna rozmowa
Tajski makaron Pad Thai z krewetkami 196

Tajski makaron Pad Thai z krewetkami – przystanek obowiązkowy dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pad Thai czyli smażony makaron z dodatkiem krewetek, kurczaka lub warzyw jest chyba najpopularniejszym tajskim daniem serwowanym zarówno w restauracjach, jak i na ulicznych straganach. Nieodłącznym składnikiem tajskiego makaronu Pad Thai z krewetkami jest makaron smażony z jajkiem, doprawiony szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, tamaryndowcem i podawany(...)Thai z krewetkami wykładać na talerze, posypać posiekaną kolendrą, resztą kiełków i ewentualnie orzechami; podawać z limonką pokrojoną w ósemki.     Post Tajski makaron Pad Thai z krewetkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
indycze golonki na ostro w curry czerwonym po tajsku... 174

Składniki: 3 sztuki golonki indyka, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 duża cebula 1 opakowanie curry czerwone po tajsku Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżeczka sól

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa tajska 164

Dzisiaj znowu robimy chińskie:) Nic nie poradzimy , to jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:)Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka

Anioły w kuchni
Wołowina z warzywami na ostro 154

różyczek brokułów mrożonych lub świeżych ·          garść fasolki mrożonej ·          ¼ paczki mieszanki warzyw do kuchni tajskiej (z firmy Kuchnia Eksperta-opcjonalnie) ·          1 cm korzenia imbiru ·          olej

Mania Gotowania
Czerwone curry z wieprzowiny 173

Pyszne, aromatyczne tajskie curry z wieprzowiną :) Jeśli lubicie dania w tajskim stylu - spróbujcie koniecznie curry w takim wydaniu :) A robi się je bardzo prosto i szybko. Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry

Moje Kuchenne Rewelacje
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 179

blogów, z których pochodzą.    1.  chłodnik litewski wersja II  z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2.  zupa miso z tofu i makaronem mie  z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3.  zupa meksykańska  z bloga Wędrówki po kuchni 4.  francuska zupa cebulowa  z bloga czary gary 5.  rosyjski rassolnik  z bloga pyszne.blox.pl(...)chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco  z bloga Healty Plate 7.  chińska zupa ostro- kwaśna  z bloga Kuchnia Wschodu 8.  wegetariański ramen  z bloga Zielona Chrupalnia 9.  tajska zupa z owocami morza  z bloga justa kitchen 10.  francuska zupa bouillabaisse  z bloga Smaczne- zdrowe.blogspot.com 11.  gazpacho idealne  z bloga Stolik

bastalena
Zupa tajska. 342

To kolejna przepyszna zupa tajska, pierwszą znajdziecie tutaj, a drugą tutaj. Zawsze robiąc zupę tajską kombinuję, wymyślam dorzucam, próbuję. Nigdy nie korzystam z gotowych przepisó tym

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka tajska. 154

No i kolejna sałatka, najlżejsza ze ostatnich propozycji. Wprawdzie w przepisie, napisałam aby mięso zostawić na 3h, ja swoje zostawiłam na prawie 24h (miałam przygotować sałatkę

Brzuszki Łakomczuszki