tego typu kuchnię ale te danie wyjatkowo podeszło mi. Ostre, ale też nie palące i z bogactwem smaków. I ze względu na bataty bardzo sycące. Jesli ktoś lubi kuchnię hinduską / tajską / lankijsko / nepalską (to jakiś fusion tak mi się zdaję) to polecam zdecydowanie spróbować. A robi się je wbrew pozorom bardzo prosto (całość około 40-45 minut myślę ze starczy
Snejkusiowe PrzepisyT om kha gai to jedna z moich ulubionych zup. Syta, rozgrzewająca i kojąca zmysły. Połączenie świeżego i kwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści
Food SquarePrzepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak
Mango PapajaOstatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim
Kuchenne WariacjeO tym, że Chop lubi eksperymynty, to już chyba wiycie. Ta kura prziszła do mie tak od samojści, jak żech we jednym sklepie na tydniu oriyntalnym
Chop w kuchniSkładnik: 0,5 kg polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej) 200 ml mleczka
Qchnia po prostuŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki 100 g ryżu 1 łyżka masła 2 jajka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego Przygotowanie
R'n'G KitchenPrzepyszna, pikantna zupa tajska z dodatkiem trawy cytrynowej i imbiru podana z pulpecikami z indyka i dużą ilością szpinaku. Część składników miksuję na krem, jedynie szpinak
Mango PapajaDzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że
slodkokwasnaplBardzo sceptycznie podchodziłam do tej zupy i jakiś czas czekała na swoją kolej. No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało
Moje Małe CzarowanieNa zakończenie tajskiej akcji kulinarnej chciałabym przedstawić Wam fantastyczny przepis na smażonego ananasa na ostro. Danie to idealnie sprawdzi się jako nietypowy deser, bo nieco pikantny
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich
Codzienne GotowanieDziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków
Codzienne GotowanieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ostatniego wieczoru w Miami Beach, trafiłam na niewielki sklepik koło hotelu, gdzie kupiłam świeżą kurkumę. Na drugi dzień po przylocie …
My Blueberry CornerPODSMAŻAM NAJLEPIEJ W ŻELIWNYM GARNKU DWIE POKROJONE W KOSTKĘ CEBULKI. DODAJĘ CZOSNEK I POKROJONĄ W PASKI PIERŚ Z KURCZAKA. POSYPUJĘ PRZYPRAWĄ CURRY WG.UZNANIA PONIEWAŻ JEST
potrawyregionalne