Co tak kocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Nie ma tu twardych reguł, którymi trzeba się kierować. Dzisiejsza potrawa jest tego przykładem. Znalazłam w sieci kilka przepisów
Tajskie smakiPANANG CURRY to rodzaj tajskiego curry z orzeszkami ziemnymi. W... Artykuł Panang curry z kurczakiem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEWiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie
Tajskie smakiPomysł na orientalne tajskie danie - kurczak curry z warzywami i ryżem. Składniki : 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza
zobacz ich smakJak zwykle po kilku tygodniach w Polsce, jestem już objedzona pysznym domowym jedzonkiem mojej mamy i zwykle przygotowuje wieczór z bardziej orientalną potrawą. Wcześniej przywoziłam pasty
MamaOskarkaBardzo lubię ten smak, zupka jest lekka i pyszna. Zrobiłam ją w wersji bez mięsa, ale równie dobrze będzie smakowała z kurczakiem. Wtedy musicie dodać dwie
Kuchnia Pokoleńgór pokryte uprawami herbaty, starożytne budowle i oczywiście niezwykła kuchnia, głównie składająca się z ryżu i wszelakich odmian curry. Jako, że to kraj tropikalny mocno związany z kulturą hinduską, kuchnia jest niezwykle aromatyczna z dużą ilością przypraw, owoców, mleczka kokosowego i można by tu wymieniać jeszcze wiele opcji :) My chcąc rozjaśnić trochę te jesienne ponure dni skupiliśmy się na ananasie(...)podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne i zwolennikom takiej słodko-ostro-kwaśnej kuchni na pewno przypadnie do gustu. Wypróbujcie to słoneczne danie i napiszcie Wasze recenzje na jego temat. Mamy nadzieję, że choć odrobinę rozświetliliśmy Wam ponure
vegetanietrakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany(...)chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza namiastka tajskiego obiadu jest gotowa :) Podajemy z ryżem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosawarzywem i z potrawami z jego udziałem. W ofercie jak już wspomniałam, można znaleźć cztery rodzaje: o smaku "wegańskiego sera", "mocno pieprzne", tajskie oraz z przyprawami indyjskimi. W moje ręce wpadły te ostatnie, a że przepadam za kuchnią indyjską i przyprawą curry, chipsy bardzo mi posmakowały. Były niesamowicie chrupiące, co najbardziej mnie zaskoczyło. W końcu nie zostały opieczone w wysokiej
Poranek na słodkoTajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy
Moja DelicjaDziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem makaronu. Tym razem
Kulinarne przygody GatityBazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki
W SMAKKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do
Tajskie smakiKolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai, nie zastanawiałam się
Tajskie smaki