kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:30/37)

Zielone curry z kurczakiem 235

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie

Tajskie smaki
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 163

Jakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych

Buniabaje w kuchni
Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 171

Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia

SzczyptaSmaQ
Tajska zupa kokosowa z krewetkami (Tom Kha) 147

W dzisiejszym cyklu zupa na niedzielę smaki azjatyckie. Zupa kokosowa z krewetkami o cudownym cytrusowym aromacie to idealna mieszanka smaku słodkiego, kwaśnego i ostrego . Do owoców

Bon appetit mon amie
Kaczka po chińsku 270

Dzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii tajskiej, soli. Kluczem przygotowania tego dania jest zamarynowanie mięsa. Kacze piersi powinny przebywać w marynacie co najmniej około 3 godzin, ale optymalnym rozwiązaniem jest zamarynowanie ich dzień wcześniej i pozostawienie

Wyprawy kulinarne
Pad thai po mojemu 313

Przyznam się szczerze że nigdy tej potrawy w oryginale nie jadłam, zrobiłam ją jako wypadkową kilku przeczytanych przepisów, zachęcona opisami jakie to pyszne danie. Faktycznie okazało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka wietnamska 174

                       Orzeźwiająca, bardzo lekka sałatka

Kuchnia Prezydentowej
Rigatoni z romanesco, czyli rurki z dziwnym kalafiorem :) 122

Witajcie :) Dzisiaj chcielibyśmy zachęcić Was to zainteresowania się takim dziwnym kalafiorem, który nazywa się romanesco. Bardzo smaczne, a przy tym niezwykle efektowne wizualnie. Kalafior romanesco to

vegetanie
Makaron z ostrym pesto z dodatkiem pomidorów 224

papryczki chilli tajskiej, jest mała ale bardzo ostra, ale wy możecie użyć takiej jak ą lubicie, bardziej łagodną albo dać więcej tych ostrzejszych, jeżeli lubicie bardzo pikantnie jeść, albo zamiast tego dodać trochę jakiejś ostrej chilli pasty np sambal oelek. Wiem, ze nie jest to przepis na klasyczny włoski makaron tylko moja fantazja z użyciem elementów kuchni azjatyckiej, ale zapewniam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kremowy mus z kalafiora z tajskim ziołowym sosem! 171

Bardzo serdecznie zapraszam Państwa na wspólne gotowanie w 30 minut wraz z marką Arla Apetina, która zorganizowała konkurs na profilu Durszlak. W ramach akcji specjalnie przygotowałam

SMYKWKUCHNI
Kurczak z ananasem 181

Czasami nastają takie dni ,że zostaje nam mnóstwo jedzenia w lodówce. U nas dzisiaj jest ten moment ,kiedy przysłowiowo ją sprzątamy. Wyszedł kurczak w słodko -ostro

R'n'G Kitchen
Degustacja w BelEtage 238

zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie! Esencjonalna, pikantna, z nuta kokosa, curry, rozgrzewająca – prawdziwa feeria smaków. Jak dowiedziałyśmy się, ta zupa ze względu(...)przy tym nie dominujący w potrawie. Powiem, że taki sos mogłabym wyjadać łyżką, polać nim lody lub ciasto – był po prostu pyszny!  Miałyśmy też przyjemność poznać szefa kuchni – pana Artura Górę, który przygotował dla nas to pyszne menu, jak również dyrektora hotelu – pana Marcina Ankiersztejna, który osobiście przyszedł się dowiedzieć, czy kolacja nam smakuje.  Zapowiadając deser dyrektor hotelu

Obiad gotowy
Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 290

zmysły afrodyzjakami. Czy nie brzmi to jak uwodzicielski dodatek to pozostałych przyjemności związanych z całym walentynkowym dniem? Przyjemności mogą zacząć sie już przy zakupach we dwoje, kontynuować przy gorącej kuchni, a moment kulminacyjny mieć miejsce w sypialni. Taki wspólnie spędzony dzień to afrodyzjak sam w sobie. Nie tylko zaoszczedzicie pieniądze nie wychodząc do restauracji, ale także będziecie mieli wyłączność(...)łososia o wadze 18-20 dkg każdy (ze skórą) 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 lemonka Garść młodych listków rukoli ¼ łyżeczki płatków tajskiej chili (dla tych, którzy lubią ostre) Sól i pieprz (do smaku) 1 szklanka czerwonej quinoa Składniki uważane za afrodyzjaki zaznaczone są na różowo Zebrać razem wszystkie składniki. Ugotować quina według

Jem więc Jestem
Szpinak cejloński stir fry , krótko smażony po tajsku. Stir fry ceylon spinach. 143

zajmnie więcej niż 7-10 minut. Samo smażenie ok 2-3 minuty. Składniki: duży pęk lub dwa szpinaku cejlońskiego ( lub szpinaku wodnego ) 4 ząbki czosnku 3 małe papryczki chilli ( Tajskie ) baaardzo ostre więc można dodać mniej 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego ( można zastąpić ostrygowym ) 1/2 łyżeczki cukru 1-2 łyżki oleju do woka lub zwykłego Powinna(...)dodałam :) Jeśli będzie potrzeba dodać łyżkę wody. Szpinak powinien być lekko chrupiący , nie spalony. Prawie surowy. Zdjąć z woka i od razu podawać. Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej, ryżu jak i samodzielna potrawa. UWIELBIAM

Jemy Pijemy
Pulpety masala z fasolką szparagową 126

Zapraszam na pyszną odmianę naszych klasycznych pulpetów, czyli na pulpety masala z fasolką szparagową. Przygotowałam je na bazie mięsa indyczego z dodatkiem orientalnej nuty, czyli przyprawy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania