Składniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 2 sztuki kurczak z rosołu, 1/2 litra wywar z rosołu, 1/2 szklanki śmietana słodka, 1 łyżka mąka pszenna
W Mojej Kuchni LubięDziś zapraszam na pyszną rybkę, jedną w moich ulubionych, czyli dorsza. Niesamowicie smaczna, nie droga i dietetyczna. Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi
Ostra na Słodkopojawiała się na blogu. Podjęliśmy jednak decyzja że warto. Nowe smaki jakie udało się nam wydobyć z naszej potrawy warte są opisania. Będzie dzisiaj na ostro. Fanów brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) 0,4 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 2 duże pomidory 1 cebula czerwona(...)garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO* 2 kostki rosołowe z kurczaka szczypta soli 1 łyżka kuminu *dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Przygotowanie: Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi
Smaki BrazyliiSzukałam pomysłu na nietypową zupę pieczarkową. Chciałam ją zmienić, zobaczyć jak w innych kuchniach się ją jada. I tak trafiłam na ten przepis . Wykorzystałam go jako
Bernika - moj kulinarny pamietnikKuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarzu egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich(...)posypujemy czarnym sezamem. Notatki * bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone ** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego *** można zastąpić otartą skórką z 1/2 limonki by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnizrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich dań. Groszek cukrowy w tej zupie to jedynie moje "widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie(...)ilościach zmieni smak zupy na imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :) W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie
Tajskie smakiBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż
Mango PapajaCzasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje i ulepszenia-przepis od razu trafia na bloga (tak było np. z brownie z kaszy gryczanej ). Dziś chciałabym Wam pokazać przepis na kaczkę po tajsku, która była właśnie takim eksperymentem. Przepis
Zawsze głodna!Jedno z najbardziej znanych tajskich dań. Pad Thai to w dosłownym tłumaczeniu "smażony po tajsku". Można go przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności
Tajskie smakiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię nowości. Ostatnio kupiłam świeże liście pandanu. Nie miałam pojęcia w jaki sposób można wykorzystać ten produkt. Podpierając się informacjami …
My Blueberry Cornercurry z dodatkiem sezamu. Przepyszne połączenie smaków i aromatów. Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym
SMYKWKUCHNIkuchni orientalnej. W sumie to one u nas w domu zastępują cały obiad, są sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas
Kulinarne przygody GatityMoje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i
Tajskie smakiulubione danie Piotra: Krewetki z serem rokpol, makaronem i pietruszką, danie przygotowuje się w 15 minut, to ekspresowy posiłek! Zobaczcie przepisy na: Orientalną zupę z krewetkami i mleczkiem kokosowym Tajską zupę z owocami morza Przepis na Krewetki w sosie serowym z pietruszką składniki : 250 g krewetek tygrysich, mrożonych 250 g sera Rokpol 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek(...)zaraz po przygotowaniu. Ekspresowa prostota w ekskluzywnym wydaniu, jak z renomowanej restauracji! Polecam! The post Krewetki w sosie serowym z pietruszką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZamiast patyczków do szaszłyków - trawa cytrynowa. Zamiast nabijania wszystkiego po kolei - wszystko łączymy wcześniej. Potrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym
Tajskie smaki