Z racji tego, że trafiła do nas pokaźna paczuszka z produktami od House of Asia to postanowiliśmy coś z ów pyszności przygotować. Zastanawialiśmy się czy iść
Kuchenne WariacjeWspaniałe smaki <3 Składniki 200 g makaronu chow mein 350 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu
R'n'G KitchenViolaPassion Jestem na diecie słońca moje , ale nie znaczy to że przestanę gotować. Teraz będę nawet więcej, jeden garnek dla mnie jeden dla rodziny. To
Viola cooks with passionMam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo
karmelowyPhad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i
R'n'G KitchenPrzepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne <3 Składniki 1 filet z kaczki 100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew
R'n'G KitchenJego korzeń jest dodatkiem do większości potraw kuchni indyjskiej, tajskiej czy koreańskiej. Świeży imbir ma jednak znacznie więcej zastosowań. Artykuł ŚWIEŻY IMBIR – JAK GO UŻYWAĆ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEViolaPassion Wspaniała lekka i orzeźwiająca zupa w sam raz na upały które również pokazały się na Wyspach. Szybka do zrobienia . Całe przyjemne 20 minut. Rewelacja
Viola cooks with passionViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń wasabi
Viola cooks with passionViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu
Viola cooks with passionPyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do
Oryginalny smakNiedawno odwiedziliśmy nową tajską miejscówkę w WWA. Na razie nie piszemy gdzie i jak, bo nie jest jescze super oficjalnie otwarta, ale po wstępnej konsumpcji zapowiada
slodkokwasnaplProsto i smacznie <3 Składniki 200 g mrożonych krewetek 150 g boczku 4 jabłka czerwona papryka 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego 100 ml
R'n'G Kitchentego typu kuchnię ale te danie wyjatkowo podeszło mi. Ostre, ale też nie palące i z bogactwem smaków. I ze względu na bataty bardzo sycące. Jesli ktoś lubi kuchnię hinduską / tajską / lankijsko / nepalską (to jakiś fusion tak mi się zdaję) to polecam zdecydowanie spróbować. A robi się je wbrew pozorom bardzo prosto (całość około 40-45 minut myślę ze starczy
Snejkusiowe PrzepisyT om kha gai to jedna z moich ulubionych zup. Syta, rozgrzewająca i kojąca zmysły. Połączenie świeżego i kwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści
Food SquarePrzepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak
Mango PapajaOstatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim
Kuchenne WariacjeO tym, że Chop lubi eksperymynty, to już chyba wiycie. Ta kura prziszła do mie tak od samojści, jak żech we jednym sklepie na tydniu oriyntalnym
Chop w kuchniSkładnik: 0,5 kg polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej) 200 ml mleczka
Qchnia po prostuŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki 100 g ryżu 1 łyżka masła 2 jajka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego Przygotowanie
R'n'G KitchenPrzepyszna, pikantna zupa tajska z dodatkiem trawy cytrynowej i imbiru podana z pulpecikami z indyka i dużą ilością szpinaku. Część składników miksuję na krem, jedynie szpinak
Mango PapajaDzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że
slodkokwasnaplBardzo sceptycznie podchodziłam do tej zupy i jakiś czas czekała na swoją kolej. No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało
Moje Małe CzarowanieNa zakończenie tajskiej akcji kulinarnej chciałabym przedstawić Wam fantastyczny przepis na smażonego ananasa na ostro. Danie to idealnie sprawdzi się jako nietypowy deser, bo nieco pikantny
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich
Codzienne GotowanieDziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków
Codzienne GotowanieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ostatniego wieczoru w Miami Beach, trafiłam na niewielki sklepik koło hotelu, gdzie kupiłam świeżą kurkumę. Na drugi dzień po przylocie …
My Blueberry CornerPODSMAŻAM NAJLEPIEJ W ŻELIWNYM GARNKU DWIE POKROJONE W KOSTKĘ CEBULKI. DODAJĘ CZOSNEK I POKROJONĄ W PASKI PIERŚ Z KURCZAKA. POSYPUJĘ PRZYPRAWĄ CURRY WG.UZNANIA PONIEWAŻ JEST
potrawyregionalneDziś polecam przepyszne tajskie curry z wieprzowiny z dodatkiem masła orzechowego i mleka kokosowego. Danie okazało się przepyszne, a dodatek masła orzechowego, do którego wcześniej nie
Codzienne GotowanieDziś postanowiłam przedstawić Wam ciekawą i bardzo smaczną przekąskę w tajskim stylu - jest to omlet z nadzieniem z mięsa mielonego. Pomysł na takie danie bardzo mi
Codzienne GotowanieJak już wielokrotnie wspominałam, uwielbiam powolne weekendowe poranki, kiedy to wstaję, coś przekąszam, aby nie ssał mnie głód, a następnie zaczynam szykować jakieś fajne, sycące śniadanko
Codzienne GotowanieJest to sałatka rodem z Tajlandii a znalazłam ją na blogu u Kingi Paruzel. Sałatka jest przepyszna, czerwony pieprz fajnie strzela pod zębami. Dressing na bazie
Moje Małe CzarowaniePrzełóż warzywa do ciepłego makaronu, dodaj śmietanę i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Natychmiast podawaj. W Long Phung po raz kolejny (restauracja serwuje dania kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej). Polecam tofu w pomidorach. W zestawie dostajemy też miseczkę ryżu i 2 sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie
Qlinarnie i QlinarnieHomemade sweet chilli sauce, is very simple to make, is fantastic as a dip for finger foods. Ingredients: 1 clove of garlic 10 red chilli peppers
Smaki Przyprawy i KoloryPołączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti
Corner With RecipesZupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i
Mango PapajaJak dla nas wymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru. Składniki 400 g krewetek tygrysich 2 pomidory 3 dymki trawa cytrynowa (1
R'n'G KitchenPrzepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek. Składniki 1 kg
R'n'G KitchenByć może niektórzy z Was pamiętają nasz przepis na wietnamską zupę krewetkową . Ci którzy nie pamiętają, albo po prostu go nie widzieli – stanowczo powinni do niego
Kulinarna PokusaDzisiaj mamy dla Was propozycję kurczaka o tajskich smakach, w mleczku kokosowym i mango. Bardzo fajne i aromatyczne danie – zachęcamy do wypróbowania Składniki: - 2 średnie
Kuchenne WariacjeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię curry za świeży smak i aromat, Tę atmosferę w potrawie tworzą zawarte w niej warzywa, owoce i orientalne dodatki. …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Tamaryndowiec to wielkie drzewo (do 25m wysokości) rosnące w Azji, Ameryce Środkowej, na Jamajce i Florydzie. Ma wiecznie zielone liście …
My Blueberry CornerSzparagowy sezon czas zacząć. My ciągle zapętleni w zielone curry, więc dzisiaj znowu skorzystamy z domowej pasty. Ale obiecujemy, że to już ostatni raz (przynajmniej na
slodkokwasnaplwiśni, śliwki oraz pieprzu. Wino jest krągłe z łagodnymi taninami. Z bardzo długim finiszem. Wyczuwamy w nim nuty czekolady i rodzynek. Polecane do surowego tuńczyka, sushi i dań kuchni indyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Ale chyba „ go szkoda”, idealne do powolnego sączenia. Po otwarciu przelać do karafki celem napowietrzenia. Wspaniałe wino. Generalnie wina Monte del Fra odznaczają się bardzo dobrą
królestwo garówThot man pla to tajskie kotleciki rybne. Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników. Są
Ostra na SłodkoHomemade sweet chilli sauce, is very simple to make, is fantastic as a dip for finger foods. Ingredients: 1 clove of garlic 10 red chilli peppers
Kulinarna rozmowaZupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów
Mango PapajaNie masz pomysłu na obiad ? To może moja propozycja Ci pomoże dokonać wyboru. Danie szybkie, smaczne i kolorowe. Moja rodzina lubi takie dania. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniCzasami można znaleźć w sklepie zieloną papaję, czasami to znakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam
SzczyptaSmaQkhao niew nam prik ong taka jest oryginalna nazwa tej tajskiej potrawy. W oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną
Kulinarna rozmowaPrzenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym
Kulinarna rozmowaKtóregoś razu przypadkiem trafiłam do "chińczyka", który okazał się nie być zwykłym "chińczykiem", a ładną, zadbaną knajpą z menu wietnamski oraz tajskim. Zamówiłam to co
Brzuszki ŁakomczuszkiKiedy człowiek ma dość tradycyjnego jedzenia sięga do dań bardziej egzotycznych. Dzisiejszy obiad inspirowany jest kuchnią tajską, więc gwarantowana jest eksplozja smaków :). Przepis mojego brata :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryZdrowy szybki obiad? :) tak dzisiaj zapraszam Was do kuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego
Smaki EdytyOrientalna wersja bulionu z żółtkiem. Polecam miłośnikom smaków kuchni tajskiej, chińskiej czy ogólnie orientalnej. Wystarczy trochę przypraw by zwykły bulion którego zostało nam z obiadu zamienić w zupełnie inne danie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNajprostsze curry jakie robię. Jak się ma podstawowe przyprawy kuchni tajskiej czy indyjskiej to starczy 15 minut. Jednego tylko nie rozumiem czemu w tym przepisie ( w wersji oryginalnej też ) pojawia się groszek ? Czy to warzywo tamtego regionu czy też po prostu Brytyjczycy , którzy pokochali swego czasu curry na zabój dołożyli groszek .Zresztą zupełnie nie ma to znaczenia . Potrawa smaczna
Buniabaje w kuchniZostał mi kawałek indyka z rosołu . A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie do końca tajski ale z tymi smaczkami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniFascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj
Buniabaje w kuchniWpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko przypraw charakterystycznych dla tych regionów ale i tłuszczu jaki jest tam używany . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniszalotka pokrojonymi w cieniutkie półksiężyce, kiełkami i poszatkowaną kolendrą. Tajską zupę khao soi z kurczakiem podawać z limonką pokrojoną w ósemki. Post Tajska zupa khao soi z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnimakarony, kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby
MarcinChef