oknem szarość panuje, przewracacie kartki a tam piękne barwne zdjęcia. Książkę napisała miłośniczka zdrowego żywienia - Daria Ładocha, jest ona także autorka 2 blogów kulinarnych i książki "W mojej tajskiej kuchni". To bardzo barwna, pełna życia kobieta, która dla mnie osobiście jest szalenie inspirująca. Autorka na co dzień bardzo zajęta osoba, dziennikarka, blogerka, prezenterka, kucharka, trener zdrowia i do tego
Cynamonowe szczęścieprzy okazji wybrania się do Multikina. Jak sami o sobie piszą: Nie ma tu rzeczy niemożliwych! Oferują specjały szerokiego wachlarza światowych kuchni, choć duży nacisk kładą na dania kuchni tajskiej, z racji miłości właściciela do tego konkretnego, kulinarnego regionu. 2016 201 6 : Do Coco Cafe Club & Restaurant , mieszczącej się w Centrum Gemini dwa kroki od Multikina , wpad
Grunt to przepis!zrobić, żeby niezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza
gutfutbłyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno nic nam nie wycieknie
Ugotowane pozamiataneMleka kokosowego używam sporo bo bardzo mi podchodzi jego smak po prostu. Nadaje potrawom jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. W kuchni tajskiej, czy wegańskiej jest wręcz niezastąpione. Dlatego pokusiłam się o zrobienie takiego mleka samemu i nie jest to nic trudnego. Wszystkie porady jakie znalazłam odnoszą się do moczenia wiórków kokosowych i tak też zrobiłam. No to do pracy
Moje Małe CzarowanieDziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią
Ostra na Słodkokokosowy świat ;) Bardzo lubię zupę dyniowo-kokosową, curry z dodatkiem mleczka kokosowego i wiele innych kokosowych dań. Nadaje on potrawom charakterystyczny posmak i aksamitną konsystencję. Jest często wykorzystywany w kuchni tajskiej, czy też diecie wegańskiej. A co zamierzam przygotować w nadchodzącym tygodniu? Na pewno jakiś deser. Pozostałe pomysły są dopiero w fazie początkowej ;) Pole do popisu mamy duże, ponieważ delikatny
zadanie-gotowanieSobota na ostro? Rewelacja! 28 maja w klubie Cud nad... Artykuł 28 MAJA – CUD HOT FOOD DAYS & NIGHTS – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEprzełóżcie go do miski, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszajcie z kilkoma posiekanymi listkami mięty i kolendry. Gotowe! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artdaniu (może gotujecie je w domu, albo jedliście kiedyś w Tajlandii czy jakieś fajnej tajskiej knajpce?)! Nagrodzimy dwie według nas najfajniejsze odpowiedzi - te które będą pokazywały Wasze uwielbienie do tajskiej kuchni! Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku, 21.03. 2016 roku! Macie czas do północy! Dzisiaj natomiast mamy dla Was fajny przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej
Plate of JoyDziś nasza kolejna propozycja dania z makaronem domowym – makaron z pomidorami i cukinią. Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej lub indyjskiej
Kuchenne WariacjeStęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego. W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet
Bon appetit mon amieDzisiaj danie w klimacie południowoazjatyckim - pyszne zielone curry z kurczakiem. Z uwagi na aktualne uwarunkowania rodzinne przygotowałem łagodną wersję tego dania, ale dla wielbicieli ostrzejszych smaków
Wyprawy kulinarneukładamy zapieczone kawałki kalafiora. Całość posypujemy papryczką chilli i listkami kolendry. Podajemy od razu, z pieczywem. Smacznego! :) Po więcej inspirujących przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Art