kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:5/37)

Czerwone curry z kurczaka i mango 160

Przepyszne tajskie curry z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i mango.  Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia. Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza. Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka zięcia 389

Jajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na temat pochodzenia nazwy jest wiele. Prawdopodobnie tajskie matki podają je swoim przyszłym zięciom jako przestrogę, że jeśli skrzywdzą ich córki, to z ich klejnotami rodzinnymi zrobią to samo Ile w tym prawdy? Nie wiem

Oryginalny smak
Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry 197

Kurczak z makaronem po tajsku może wydawać się banalny. Nic bardziej mylnego! Nie wystarczy wymazać mięsa pastą curry, polać mlekiem kokosowym i tyle. Kuchnia tajska, choć jest prosta (jak zaraz zobaczycie w przepisie), nie ma nic wspólnego z banalnością! Mieszanka smaków i aromatów (kokos, curry, limonka, chili, czosnek, orzechy) w połączeniu z symfonią kolorów sprawia, że prosty kurczak z makaronem(...)Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym przygotowany w ten sposób jest niesamowicie wilgotny, soczysty, a sos nieziemsko wręcz kremowy.   Post Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Pad Thai czyli makaron smażony po Tajsku 223

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pad Thai to słynne danie kuchni tajskiej. Jest to nic innego jak smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung oraz pysznym sosem słodko – kwśnym. Ja przedstawiam Wam moją wersję Pad Thai, którą przygotowałam ostatnio dla swojej połówki na kolację Pad Thai przygotowałam

Marta Gotuje
Zielone curry z kurczakiem 202

zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :)  Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw

My Culinary Art
Zupa tajska 130

krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości. Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej. Zupa tajska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaron fit z paprykowym kurczakiem w grzybach 162

Pyszny, pyszny i polecam każdemu. Aromatyczne i bardzo smakowite danie a do tego bardzo fit, leciutkie i zdrowe. Użyłam tutaj grzybów - pochwiaków wielkopochwowych czyli grzybów bardzo popularnych w kuchni tajskiej. W Europie używamy tylko grzybów suszonych bądź z zalewy. Makaron fit z paprykowym kurczakiem w grzybach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dynia w mleku kokosowym 134

przygotować danie wytrawne, lekko ostre, a dzięki zawartości imbiru - przyjemnie rozgrzewające. Postanowiłam udusić dynię w mleku kokosowym z dodatkiem chili - pychotka. Przepis na tak ą  dynie pochodzi z kuchni tajskiej. Składniki : 200ml mleka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki brązowego cukru 4 ząbki czosnku 2,5cm kawałek swieżego imbiru 700g dyni sól, pieprz papryczka chili swieża kolendra

Codzienne Gotowanie
Wygrałam w konkursie Akademii Smaku i Bosch :) 214

towarzystwie Katarzyny Glinki oraz Piotra Ogińskiego. Nauczę się jeszcze więcej i jeszcze więcej Wam przekażę ! ! ! YEAH ! ! ! A który przepis przypadł do gustu jurorom? Tom Kha Warto było Was katować tajską kuchnią ;) Już za jakiś czas relacja z warsztatów. Ale się cieszę

Jemy Pijemy
Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 226

mną. Pierwszy raz zrobiłam tę sałatkę parę lat temu. Z przypadkowych produktów, które akurat miałam w domu. Kiedy ją przygotowywałam nie zdawałam sobie sprawy, że sałata przeniknięta jest smakami kuchni tajskiej i wietnamskiej. Co jakiś czas powraca mi na nią smak. Używam jej jako dodatek do ryb, rybnych tacos, a także do wieprzowiny. W tym tygodniu znów „miałam smaka

Jem więc Jestem
Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami 276

Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami

Kuchenne Wariacje
Ryż smażony z szalotką 105

Świetny dodatek do dań głównych. Inspiracja "W mojej tajskiej kuchni" D. Ładochy Składniki 100 g ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cukru palmowego 1 łyżka oleju   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy

R'n'G Kitchen
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 263

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską . Ostre ( baaa! bardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie przepadam! Kotlecik i zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dodatek słodko-ostrego sosu to taka kropka nad I, która sprawia, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Danie idealne

Ostra na Słodko
Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami - inspiracje Apetyt 148

iedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt . Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste, a bawiąc się dodatkami i tworząc nowe zestawy smakowe za każdym razem mamy inną potrawę. Bazując na podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek(...)białe wino, a  pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%. Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa", co w przypadku kuchni tajskiej nie powinno dziwić :), a tajska bazylia, która ma niewiele wspólnego z popularną u nas bazylią, wprowadza nuty mięty, anyżu i lukrecji. Tajska bazylia (bazylia azjatycka) jest rośliną bardzo popularną

SzczyptaSmaQ
Zupa tajska z krewetkami 195

Zupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da się jej zapomnieć, za to można się od niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej(...)krewetkami można podawać z makaronem ryżowym, chińskim pszennym, sojowym. Podawać posypaną resztą skórki z limonki wymieszaną z poszatkowaną kolendrą albo natką pietruszki. Post Zupa tajska z krewetkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania