kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:9/37)

Tajlandia - Bambusowe Łodzie Złotego Buddy 156

metropolia południowo- wschodniej Azji. Sprawuje on bardzo ważną funkcję dla życia centrum politycznego, kulturalnego oraz gospodarczego Tajlandii. Swój oryginalny i niepowtarzalny koloryt zawdzięcza głównie dzięki bogatym i wspaniałym zabytkom tajskiej architektury sakralnej. CIEKAWOSTKA Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit To co przeczytaliście to jest właśnie(...)dlatego też dobrze gotuje. Wiem co mówię, jadłam tu takie pyszności, że do dziś śnią mi się po nocach. Ale o tym poczytacie w specjalnym wpisie, który poświęcony jest kuchni Tajskiej.  To co kobiety uwielbiają najbardziej: BANGKOK lubi zakupy, a po udanych zakupach rozerwać się wieczorem w towarzystwie znajomych. Tak jak i kobieta BANGKOK bywa strasznie męczący, okropnie hałaśliwy

ClauditteMissCooking
Pad Thai z kurczakiem 327

thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają(...)cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego (nie jest konieczny, ale pad thai z nim zyskuje

Poezja smaku
Kokosowa zupa z krewetkami. 137

Dawno temu wydawało mi się, że krewetki, to jakieś nie wiadomo co. Stwory z egzotycznych mórz, które muszą smakować równie dziwnie, jak wyglądają. Dzisiaj żyję już

zadanie-gotowanie
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 168

Ostatnio głowa pęka mi od przeróżnych orientalnych pomysłów. A jak pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 167

smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami(...)minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam by Małgorzata Hert Adapted from Filozofia smaku

Wędrówki po kuchni
W kuchni Kari: ryż i kasze 157

smakuje na zimno, więc używam go tylko w daniach na ciepło.  Czas gotowania: 35 minut - RYŻ CZERWONY: również ryż pełnoziarnisty, z łuskami koloru czerwonego. Znany głównie w kuchni tajskiej i filipińskiej. Jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno(...)odpowiednich warunkach przez 2 lata, by nabrał wyraźniejszego aromatu. Jego ziarna są długie i puszyste, po ugotowaniu mają śnieżno- biały kolor. Ryż ten najlepiej nadaje się do dań kuchni hinduskiej, czyli różnego rodzaju dalów i curry. Bardzo smaczny również w sałatkach na zimno. Do gotowania dodaje się  tylko  sól, by nie przytłumić jego aromatu. Czas gotowania: 15 minut

Wegańska kuchnia orientalna
11 stycznia – Tajlandia od kuchni – Poznań 111

Tajlandia inspiruje i fascynuje, także kulinarnie. Warsztaty organizowane przez CookUp to znakomita okazja, by rozsmakować się w tamtejszej kuchni. Artykuł 11 stycznia – Tajlandia od kuchni – Poznań

COOKMAGAZINE
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 150

Że kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego

Ostra na Słodko
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 141

orientem w postaci futomaków – roladek z mięsa w liściach alg nori ( kuchnia japońska) i sosu na bazie imbiru i trawy cytrynowej ( kuchnia tajska), czyli fuzja polskości i orientu. Czas gotowania to jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty

To co kocham
Pasta curry zielone 132

wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet

To co kocham
KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności! 179

Gdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po

Ostra na Słodko
Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn - recenzja 160

oknem szarość panuje, przewracacie kartki a tam piękne barwne zdjęcia.  Książkę napisała miłośniczka zdrowego żywienia - Daria Ładocha, jest ona także autorka 2 blogów kulinarnych i książki "W mojej tajskiej kuchni". To bardzo barwna, pełna życia kobieta, która dla mnie osobiście jest szalenie inspirująca. Autorka na co dzień bardzo zajęta osoba, dziennikarka, blogerka, prezenterka, kucharka, trener zdrowia i do tego

Cynamonowe szczęście
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 195

przy okazji wybrania się do Multikina.  Jak sami o sobie piszą: Nie ma tu rzeczy niemożliwych! Oferują specjały szerokiego wachlarza światowych kuchni, choć duży nacisk kładą na dania kuchni tajskiej, z racji miłości właściciela do tego konkretnego, kulinarnego regionu. 2016 201 6 : Do Coco Cafe Club & Restaurant , mieszczącej się w Centrum Gemini dwa kroki od Multikina , wpad

Grunt to przepis!
Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką 156

zrobić, żeby niezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w  kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza

gutfut
Spring Rollsy z borówkami i mascarpone 116

błyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno nic nam nie wycieknie

Ugotowane pozamiatane
Jak zrobic mleko kokosowe? 107

Mleka kokosowego używam sporo bo bardzo mi podchodzi jego smak po prostu. Nadaje potrawom jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. W kuchni tajskiej, czy wegańskiej jest wręcz niezastąpione. Dlatego pokusiłam się o zrobienie takiego mleka samemu i nie jest to nic trudnego. Wszystkie porady jakie znalazłam odnoszą się do moczenia wiórków kokosowych i tak też zrobiłam. No to do pracy

Moje Małe Czarowanie
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z OWOCAMI ( Bua Loi Chi ) – kuchnia tajska 167

Dziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią

Ostra na Słodko
Hasło tygodnia - kokos. 103

kokosowy świat ;) Bardzo lubię zupę dyniowo-kokosową, curry z dodatkiem mleczka kokosowego i wiele innych kokosowych dań. Nadaje on potrawom charakterystyczny posmak i aksamitną konsystencję. Jest często wykorzystywany w kuchni tajskiej, czy też diecie wegańskiej. A co zamierzam przygotować w nadchodzącym tygodniu? Na pewno jakiś deser. Pozostałe pomysły są dopiero w fazie początkowej ;) Pole do popisu mamy duże, ponieważ delikatny

zadanie-gotowanie
28 MAJA – CUD HOT FOOD DAYS & NIGHTS – WARSZAWA 147

Sobota na ostro? Rewelacja! 28 maja w klubie Cud nad... Artykuł 28 MAJA – CUD HOT FOOD DAYS & NIGHTS – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Łatwy kurczak po indyjsku 443

przełóżcie go do miski, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszajcie z kilkoma posiekanymi listkami mięty i kolendry. Gotowe! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY

My Culinary Art
Bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora z warzywami, mozzarellą i dojrzewającą szynką / KONKURS!!!! 154

daniu (może gotujecie je w domu, albo jedliście kiedyś w Tajlandii czy jakieś fajnej tajskiej knajpce?)! Nagrodzimy dwie według nas najfajniejsze odpowiedzi - te które będą pokazywały Wasze uwielbienie do tajskiej kuchni! Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku, 21.03. 2016 roku! Macie czas do północy! Dzisiaj natomiast mamy dla Was fajny przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej

Plate of Joy
Makaron z pomidorami i cukinią 182

Dziś nasza kolejna propozycja dania z makaronem domowym – makaron z pomidorami i cukinią. Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej lub indyjskiej

Kuchenne Wariacje
Żółte curry 142

Stęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego.  W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis  prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY  (Golden curry) Składniki: 1 filet

Bon appetit mon amie
Łagodne zielone curry z kurczakiem 240

Dzisiaj danie w klimacie południowoazjatyckim - pyszne zielone curry z kurczakiem. Z uwagi na aktualne uwarunkowania rodzinne przygotowałem łagodną wersję tego dania, ale dla wielbicieli ostrzejszych smaków

Wyprawy kulinarne
Indyjski zapiekany kalafior wg Jamiego Olivera 167

układamy zapieczone kawałki kalafiora. Całość posypujemy papryczką chilli i listkami kolendry. Podajemy od razu, z pieczywem. Smacznego! :) Po więcej inspirujących przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY

My Culinary Art
Pstrąg łososiowy z salsą z fasolowo-pomidorą oraz z ryżem jaśminowym oraz Liebster Blog Award 132

Darią poznałam się z 15 lat temu (nawet zajadała u mnie w domu sałatkę). Kilka lat temu wyjechała do Warszawy i założyła bloga, teraz wydała książkę (W mojej Tajskiej kuchni) i gotuje w TVN. Pewnie i ona zmotywowała mnie do założenia bloga....  3. Kogo cenisz ze znanych ludzi z zagranicy i dlaczego? Chyba nie ma takiej jednej osoby

Łycha smaków
Sałatka na sposób tajski: niby laap z wieprzowiną i kapustą pekińską 144

Dzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane

slodkokwasnapl
Warsztaty kulinarne z Gorenje 173

cytrynowo-pietruszkową. Sprawdziło się tutaj powiedzenie, że proste potrawy są zazwyczaj najsmaczniejsze! Zasiedliśmy do stołów i spałaszowaliśmy te przysmaki. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie i z niecierpliwością czekam na kuchnię tajską

karmelowy
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 126

Lubię wszelkiego rodzaju curry, choć wiem, że na blogu pojawiają się one dość rzadko. Postanowiłam to zmienić i myślę że w najbliższym czasie dodam kilka takich

Codzienne Gotowanie
PIEKIELNA KUCHNIA DLA LEOSIA / COOK&HELP – warto pomagać! 132

Jak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook

Ostra na Słodko
Tom Yum Kung 120

sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA DLA ZDROWIA”. Warsztaty prowadzili eksperci sztuki kulinarnej z Tajlandii, którzy w Polsce gościli przez dwa dni. Podczas spotkania zdradzili nam sekrety przygotowania tajskich dań, między innymi Tom Yum Kung

królestwo garów
Żółte curry z krewetką, słodkim ziemniakiem, kalarepą i porem 171

Jakiś czas temu znajomy wrócił z dalekiej wyprawy i przywiózł ze sobą mnóstwo smakołyków. A nam udało się zwabić go z całą rodziną do naszego domu

slodkokwasnapl
Thai Red Chicken Curry 119

Przenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym

Smaki Przyprawy i Kolory
Thai Sesame chicken/ Tajski kurczak z sezamem 166

 This is take away food you can make at home. Very simple and fantastic dish, the flavor of the chicken is wonderful and this can

Smaki Przyprawy i Kolory
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO 149

Mango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega

Ostra na Słodko
Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 386

śmieciowego jedzenia niewiadomego pochodzenia, to jeszcze dostarczy Wam dużą dawkę energii, witamin i składników odżywczych na dalszą część dnia. Dzisiejsza propozycja to lunch w stylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :) Sałat raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans 184

Przedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe

karmelowy
Sernik z 3 składników (sernik japoński) 8570

całą noc. 3. Gotowy serniczek posypujemy cukrem pudrem, opcjonalnie dekorujemy świeżymi owocami. Najlepiej smakuje do popołudniowej kawki. Smacznego! ;) Po więcej przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY

My Culinary Art