kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:9/37)

Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 133

tego zabraniają. Natomiast dodatek sosu rybnego zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry  mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir.Składniki:500g dużych krewetek1 łyżka oleju arachidowego1, 5 litra wody2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Tom kha tajska zupa kokosowa z krewetkami i grzybami. Tom Kha Goong. 225

Kolejny raz miałam okazję gotować Tom Kha.  Muszę przyznać nieskromnie, że teraz wyszła perfekcyjna. Zamykając oczy przenosiliśmy się do Bangkoku... Składniki na około 6-8

Jemy Pijemy
Tajlandia - Bambusowe Łodzie Złotego Buddy 152

metropolia południowo- wschodniej Azji. Sprawuje on bardzo ważną funkcję dla życia centrum politycznego, kulturalnego oraz gospodarczego Tajlandii. Swój oryginalny i niepowtarzalny koloryt zawdzięcza głównie dzięki bogatym i wspaniałym zabytkom tajskiej architektury sakralnej. CIEKAWOSTKA Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit To co przeczytaliście to jest właśnie(...)dlatego też dobrze gotuje. Wiem co mówię, jadłam tu takie pyszności, że do dziś śnią mi się po nocach. Ale o tym poczytacie w specjalnym wpisie, który poświęcony jest kuchni Tajskiej.  To co kobiety uwielbiają najbardziej: BANGKOK lubi zakupy, a po udanych zakupach rozerwać się wieczorem w towarzystwie znajomych. Tak jak i kobieta BANGKOK bywa strasznie męczący, okropnie hałaśliwy

ClauditteMissCooking
Pad Thai z kurczakiem 303

thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają(...)cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego (nie jest konieczny, ale pad thai z nim zyskuje

Poezja smaku
Kokosowa zupa z krewetkami. 129

Dawno temu wydawało mi się, że krewetki, to jakieś nie wiadomo co. Stwory z egzotycznych mórz, które muszą smakować równie dziwnie, jak wyglądają. Dzisiaj żyję już

zadanie-gotowanie
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 150

Ostatnio głowa pęka mi od przeróżnych orientalnych pomysłów. A jak pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 153

smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami(...)minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam by Małgorzata Hert Adapted from Filozofia smaku

Wędrówki po kuchni
W kuchni Kari: ryż i kasze 149

smakuje na zimno, więc używam go tylko w daniach na ciepło.  Czas gotowania: 35 minut - RYŻ CZERWONY: również ryż pełnoziarnisty, z łuskami koloru czerwonego. Znany głównie w kuchni tajskiej i filipińskiej. Jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno(...)odpowiednich warunkach przez 2 lata, by nabrał wyraźniejszego aromatu. Jego ziarna są długie i puszyste, po ugotowaniu mają śnieżno- biały kolor. Ryż ten najlepiej nadaje się do dań kuchni hinduskiej, czyli różnego rodzaju dalów i curry. Bardzo smaczny również w sałatkach na zimno. Do gotowania dodaje się  tylko  sól, by nie przytłumić jego aromatu. Czas gotowania: 15 minut

Wegańska kuchnia orientalna
11 stycznia – Tajlandia od kuchni – Poznań 97

Tajlandia inspiruje i fascynuje, także kulinarnie. Warsztaty organizowane przez CookUp to znakomita okazja, by rozsmakować się w tamtejszej kuchni. Artykuł 11 stycznia – Tajlandia od kuchni – Poznań

COOKMAGAZINE
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 133

Że kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego

Ostra na Słodko
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 127

orientem w postaci futomaków – roladek z mięsa w liściach alg nori ( kuchnia japońska) i sosu na bazie imbiru i trawy cytrynowej ( kuchnia tajska), czyli fuzja polskości i orientu. Czas gotowania to jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty

To co kocham
Pasta curry zielone 118

wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet

To co kocham
KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności! 160

Gdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po

Ostra na Słodko