metropolia południowo- wschodniej Azji. Sprawuje on bardzo ważną funkcję dla życia centrum politycznego, kulturalnego oraz gospodarczego Tajlandii. Swój oryginalny i niepowtarzalny koloryt zawdzięcza głównie dzięki bogatym i wspaniałym zabytkom tajskiej architektury sakralnej. CIEKAWOSTKA Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit To co przeczytaliście to jest właśnie(...)dlatego też dobrze gotuje. Wiem co mówię, jadłam tu takie pyszności, że do dziś śnią mi się po nocach. Ale o tym poczytacie w specjalnym wpisie, który poświęcony jest kuchni Tajskiej. To co kobiety uwielbiają najbardziej: BANGKOK lubi zakupy, a po udanych zakupach rozerwać się wieczorem w towarzystwie znajomych. Tak jak i kobieta BANGKOK bywa strasznie męczący, okropnie hałaśliwy
ClauditteMissCookingthai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają(...)cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego (nie jest konieczny, ale pad thai z nim zyskuje
Poezja smakuDawno temu wydawało mi się, że krewetki, to jakieś nie wiadomo co. Stwory z egzotycznych mórz, które muszą smakować równie dziwnie, jak wyglądają. Dzisiaj żyję już
zadanie-gotowanieOstatnio głowa pęka mi od przeróżnych orientalnych pomysłów. A jak pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkosmaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami(...)minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam by Małgorzata Hert Adapted from Filozofia smaku
Wędrówki po kuchnismakuje na zimno, więc używam go tylko w daniach na ciepło. Czas gotowania: 35 minut - RYŻ CZERWONY: również ryż pełnoziarnisty, z łuskami koloru czerwonego. Znany głównie w kuchni tajskiej i filipińskiej. Jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno(...)odpowiednich warunkach przez 2 lata, by nabrał wyraźniejszego aromatu. Jego ziarna są długie i puszyste, po ugotowaniu mają śnieżno- biały kolor. Ryż ten najlepiej nadaje się do dań kuchni hinduskiej, czyli różnego rodzaju dalów i curry. Bardzo smaczny również w sałatkach na zimno. Do gotowania dodaje się tylko sól, by nie przytłumić jego aromatu. Czas gotowania: 15 minut
Wegańska kuchnia orientalnaTajlandia inspiruje i fascynuje, także kulinarnie. Warsztaty organizowane przez CookUp to znakomita okazja, by rozsmakować się w tamtejszej kuchni. Artykuł 11 stycznia – Tajlandia od kuchni – Poznań
COOKMAGAZINEŻe kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego
Ostra na Słodkoorientem w postaci futomaków – roladek z mięsa w liściach alg nori ( kuchnia japońska) i sosu na bazie imbiru i trawy cytrynowej ( kuchnia tajska), czyli fuzja polskości i orientu. Czas gotowania to jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty
To co kochamwymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet
To co kochamGdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po
Ostra na Słodkooknem szarość panuje, przewracacie kartki a tam piękne barwne zdjęcia. Książkę napisała miłośniczka zdrowego żywienia - Daria Ładocha, jest ona także autorka 2 blogów kulinarnych i książki "W mojej tajskiej kuchni". To bardzo barwna, pełna życia kobieta, która dla mnie osobiście jest szalenie inspirująca. Autorka na co dzień bardzo zajęta osoba, dziennikarka, blogerka, prezenterka, kucharka, trener zdrowia i do tego
Cynamonowe szczęścieprzy okazji wybrania się do Multikina. Jak sami o sobie piszą: Nie ma tu rzeczy niemożliwych! Oferują specjały szerokiego wachlarza światowych kuchni, choć duży nacisk kładą na dania kuchni tajskiej, z racji miłości właściciela do tego konkretnego, kulinarnego regionu. 2016 201 6 : Do Coco Cafe Club & Restaurant , mieszczącej się w Centrum Gemini dwa kroki od Multikina , wpad
Grunt to przepis!zrobić, żeby niezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza
gutfut