Makaron chow mein po tajsku to właściwie lekko zmodyfikowany przepis na pad thai, czyli klasykę kuchni tajskiej. Zamiast makaronu ryżowego użyjemy właśnie błyskawicznych nudli chow mein, a oprócz tego dodamy groszek cukrowy, pyszne krewetki, kiełki fasoli mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :)Składniki (na 4 porcje):300 g makaronu chow mein250 g krewetek koktajlowych
Food SquareThis is take away food you can make at home. Very simple and fantastic dish, the flavor of the chicken is wonderful and this can
Kulinarna rozmowaziół to forma przycinania, która sprzyja bujnemu wzrostowi. 5. Pomysły na kompozycje ziół w jednej doniczce Kuchnia włoska: bazylia słodka (roślina główna), tymianek, pietruszka włoska i oregano złote Pikantna kuchnia tajska: chili (roślina główna), kolendra wietnamska, trawa cytrynowa, i czosnek bulwiasty Ostra kuchnia meksykańska: chili (roślina główna), pietruszka, kolendra, czosnek bulwiasty Francuskie zioła prowansalskie: bazylia słodka (roślina główna), cząber ogrodowy
Malinowo w kuchniI kolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i
Ostra na Słodkopotrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego
To co kochamstoisko Thai Trade Center Warsaw, to tajlandzka organizacja rządowa, która wspiera stosunki gospodarcze między tajskimi eksporterami, a potencjalnymi importerami. Oczywiście importować nic nie zamierzam w tej chwili, ale Mistrza Kuchni Tajskiej mieli świetnego :) Było bardzo smacznie :) a dodatkowo dostałem broszurkę z kilkoma tajskimi przepisami, które na pewno kiedyś wykorzystam :) Oblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował markę
Parowar Facetajest przyjemnie pikantne, ale nie pali i jego jedzenie nie boli. Jest też niesamowicie kremowe i świeże – mleko kokosowe i sok z limonki to wbrew pozorom bardzo zgrana para. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych faktur i smaków, które potrafi — jak żadna inna — niesamowicie połączyć. Zobaczcie! Rozgrzewamy piekarnik do 180-190⁰C. Kurczaka pozbawiamy nadmiaru tłuszczu, luźnych fragmentów kości, błonek. Mocno
Karo in the KitchenChwilę mnie tu nie było, ale od dzisiaj zaczynam nadrabiać zaległości :) Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku(...)miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * Jeżeli nie macie gotowego bulionu, polecam TEN przepis. Bulion drobiowy możemy przygotować również z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka (do kupienia na działach "kuchnie świata"). Klasyczna kostka popsuje smak całej zupy. ** Cukier palmowy
Tajskie smakiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Tajskie panang curry z wołowiną jadłam pierwszy raz w restauracji Rien Tong w Arlington koło Waszyngtonu. To było wyjątkowe doznanie …
My Blueberry Cornerkoniec września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się najnowsza książka kulinarna Darii Ładochy. Jej pierwsza książka o kuchni tajskiej zachwyciła mnie, dlatego bardzo byłam ciekawa kolejnej pozycji. Całkiem niedawno otrzymałam pachnący nowością egzemplarz od Wydawnictwa :) "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - już sam tytuł sprawia, że z pewnością każdy z nas pomyśli od razu - to coś dla mnie :) Któż
Moje Kuchenne RewelacjeNormal 0 21 Sałatka z kurczakiem i kabaczkiem Dwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu
Smaki Przyprawy i Koloryskładniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był czas kiedy na takie potrawy nawet nie zwracałam uwagi ale od pewnego czasu właśnie to danie zaczęło(...)smakować jako nie liczne w kuchni azjatyckiej. Więc po kilku próbach przygotowałam swoje curry ,którym chce się podzielić z Wami. Składniki : 4 ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz
Niezły MłynekSkrzydełka z kurczaka przeważnie kojarzą nam się z chrupiącymi przysmakami z popularnej KFC.Dziś mam dla Was przepis na troszkę innej wersję , ale wcale nie mniej
Ostra na Słodkokhao niew nam prik ong taka jest oryginalna nazwa tej tajskiej potrawy. W oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną
Smaki Przyprawy i KolorySłodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze
Karo in the Kitchen