Kuchnia Tajska zdobywa na całym świecie coraz większą popularność, do czego niewątpliwie przyczynia się rosnąca liczba specjalizujących się w niej restauracji i rozwój turystyki. Tajowie przybyli na ziemie, które dzisiaj zajmują, z południowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich(...)kurkumy. Utalentowani kucharze na dworze króla pierwsi zaczęli eksperymentować z kulinarnymi nowinkami, z czasem ich sztuka rozpowszechniła się, a doskonałe tego rezultaty do dziś cieszą smakoszy na całym świecie- kuchnia tajska jest bowiem uważana za jedną z najciekawszych. Być może najistotniejszym odkryciem kulinarnym była przywieziona przez Portugalczyków na Wschód pochodząca z Peru ostra papryczka chilli !!! Łącząc ją finezyjnie
ClauditteMissCookingSkładniki:filet z piersi kurczaka ok.200gmarchewkacebulaskórka cytrynowa kawałek imbirukawałek kapusty pekińskiejszklanka mleka kokosowego olejprzyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendramakaron ryżowy Na patelni podsmażamy na
prawdziwe jedzenieKuchnia tajska zdobywa w Europie coraz większą popularność. I chociaż i tak najbardziej znaną kuchnią azjatycką będzie kuchnia chińska, to kuchnia tajska dzięki oryginalnym walorom smakowym oraz dzięki o wiele luźniejszemu podejściu do gotowania zdobywa nasze serca. Gdyby scharakteryzować ją jednym zdaniem, to śmiało można by było powiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie(...)wieku sprowadziły do Tajlandii pieprz – który jest jedną z ważniejszych przypraw – oraz wykorzystywane, aż po dziś dzień bakłażany, orzechy nerkowca, pomidory czy ananasa. Jak napisałem wcześniej, kuchnię tajską charakteryzuje bardzo luźne podejście do gotowania. To od indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni
Jacob Tastesstroniącej od mięsa, ale preferującej zdrową kuchnią Luise Vindahl czy wreszcie debiutanckiej książki Samar Khanafer " Hummus, za’atar i granaty ” Nie mogłam też sobie odmówić wypróbowania przepisów kuchni tajskiej i tak do naszego księgozbioru dołączyła niezwykle ciekawa i zarazem pięknie ilustrowana publikacja " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " (autorka Julie Schwob) Na początek wypróbowałam przepis na kurczaka w liściach(...)curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki, pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej autorki, bo jak do tej pory wszystko co przygotowałam doskonale trafia w nasze gusty kulinarne :) Więcej naszych zdjęć kulinarnych możecie zobaczyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię, czy rzeczywiście są takie pyszne i takie pikantne, jak je opisują ;) Jeśli jesteście ciekawi co i jak jada się w Tajlandii-zapraszam do lektury J Najbardziej znana potrawa kuchni tajskiej - pad thai W Tajlandii, a zwłaszcza w Bangkoku jada się na ulicach. Dosłownie! W ciągu dnia na każdym kroku można dostrzec ulicznych sprzedawców, którzy ustawiają się ze swoimi wózeczkami(...)tutaj jest pyszne. Niemniej jednak Bangkok i Chinatown to totalne must see na kulinarnej mapie świata. Bangkok - ludzie siedzą i jedzą na środku ulicy China Town nocą Typowa tajska "kuchnia na kółkach" Gary na ulicy ;) W całej Tajlandii mnóstwo jest też lokalnych targów. Niektóre z nich działają stale, inne w konkretne dni, jeszcze inne wieczorami i nocami. Wizyta
Zawsze głodna!kolejny przepis dla zwolenników kaczki. Tym razem będzie to coś w klimacie kuchni azjatyckiej, gdzie jest ona dosyć popularnym mięsem. Ta konkretna receptura wywodzi się z książki Podróże kulinarne – Kuchnia tajska, z pewnymi jednak zmianami. M.in. nieco „zeuropeizowałem” sposób podania potrawy i raczej nie przygotowuję jej z całej kaczki. Kuchnia tajska kojarzy się często z całkiem uczciwym dodatkiem ostrych przypraw(...)wielkiego wysiłku, ani połowy popołudnia lub wieczoru. Kaczka po tajsku z czerwonym curry 2015-02-01 20:23:24 Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe zarówno na co dzień jak i na bardziej wymagające okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób
Kulinarna PokusaKuchnia tajska powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas(...)Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest bardzo popularna
mojewypiekiinietylkoTajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne i zrównoważone. Niezależnie od tego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego. W praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny(...)rybny (Tajowie nie używają soli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek do jedzenia makaronów. Tajowie mają obsesję na punkcje jedzenia, które jest dość tanie i nie opłaca się go przygotowywać w domu. Od rana do późnych godzin nocnych można
SzczyptaSmaQLubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej. Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno(...)podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu. Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi kurczaka 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki) 2 czerwone papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałososia podchodziliśmy już na wiele sposobów i dzisiejszy na pewno nie jest ostatnim. Tym razem spróbujemy czegoś w klimacie kuchni tajskiej – do grillowanego łososia podamy sałatkę z orzechami nerkowca i jabłkiem, a całość dopełnimy karmelowo-limonkowym sosem oraz świeżą natką kolendry. Technicznie rzecz biorąc przyrządziliśmy tę potrawę w kuchni na patelni grillowej, ale jeśli macie odpowiednie zaplecze – w szczególności jeśli(...)wymagają podania czegoś bardziej efektownego. Grillowany łosoś po tajsku 2016-04-07 20:01:26 Prosty i szybki w przyrządzeniu, ale zarazem bardzo oryginalny i efektowny łosoś w stylu kuchni tajskiej. Doskonały zarówno z patelni jak i ogrodowego grilla. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kawałki filetowanego łososia po ok. 200g 1 średnie jabłko (180g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 100g
Kulinarna Pokusamasła orzechowego jest tak na prawdę bardzo łatwy w przyrządzeniu. Warzywa należy dobrze podsmażyć na dowolnym oleju/oliwie, dodać mleko kokosowe i masło orzechowe oraz przyprawy. Ważnym elementem dań kuchni tajskiej i hinduskiej jest... cukier. Dodaję zatem jedną łyżeczkę brązowego cukru do większości moich curry, żeby wzbogacić ich smak. Do przygotowanego sosu dodałam makaron do dań z woka, kupiony(...)Danie ma być mocno pikantne lub nawet bym powiedziała ostre. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma w swojej szafce zastępy orientalnych przypraw, więc wspomnę tylko, że do dań kuchni tajskiej warto dodać do smaku trawę cytrynową lub liście limonki. Tajski makaron z czerwonym curry, mleczkiem kokosowym i masłem orzechowym na ostro Składniki: 2 nieduże cebule, ząbki czosnku 1 nieduża
Pełna Lodówkapory stroniłam od ostrych, pikantnych smaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz(...)indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie. Jak dla mnie, ogromnym plusem jest także fakt, że w Tajlandii, w przeciwieństwie do większości krajów azjatyckich
Wrzosowa PolanaMięsny wtorek W związku z trwającą akcją kulinarną - kuchnia tajska postanowiłam zasypać Was przepisami z tej części świata i jednocześnie nieco Wam tę kuchnię przybliżyć. Kuchnia azjatycka, a szczególnie tajska należy do moich ulubionych, staram się ją odkrywać samodzielnie, jednak moim marzeniem jest wizyta w tym kraju i spróbowanie tej autentycznej. Kuchnia tajska jest prosta i szybka, wymaga jednak
Codzienne GotowanieTajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną , ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;) To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem(...)przywierało do dna. 300g mięsa usmażyło się na łyżce oleju kokosowego, co w zupełności wystarczyło. Patelnia tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! Czym się
Ostra na SłodkoDziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach przeniesiona do mojej krakowskiej kuchni, ale wiem, że już niedługo uda mi się tych tajskich smaków spróbować w tym pięknym kraju. W tej kulinarnej podróży od niedawna towarzyszy mi się Grill TomYang(...)radzę go „przepalić”, gdyż przez chwilę wyczuwalny jest specyficzny dla nowych urządzeń zapach. U mnie spisało się na medal i z wielką przyjemnością będę nim podróżować po tajskiej kuchni do czasu aż uda mi się tam pojechać! A potem jak wrócę spróbuje przygotować na nim poznane w Tajlandii przysmaki – ciekawe czy dorównam mieszkańcom tego cudownego kraju. Zobaczcie
Ostra na Słodko