kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:4/37)

Pad thai z kurczakiem 154

Jedno z bardziej popularnych dań kuchni tajskiej - pad thai.  Wybrałam przepis z tej strony , jest on w miarę neutralny (bez krewetek czy tofu), ponieważ wiem, że nie wszyscy za tymi dodatkami przepadają (np. K. nie może jeść skorupiaków, a ja nie lubi ę  tofu) choć przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i dodać wspomniane sk ładniki . Postanowiliśmy

Codzienne Gotowanie
Tajskie curry z kurczakiem i warzywami 164

razem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru

Kuchenne Wariacje
Żołądki drobiowe po tajsku 140

Zainspirowani smakami kuchni tajskiej postanowiliśmy ją lekko zaadoptować. No cóż, wyszło mega smacznie <3 Składniki 300 g żołądków drobiowych 2 liście kaffiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki 150 g makaronu chow mein 150 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 szalotka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu ostrygowego

R'n'G Kitchen
Szybki makaron ryżowy po Tajsku 117

Bardzo szybkie i smaczne danie kuchni tajskiej. Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy.  Składniki 100 g makronu ryżowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchew 250 g boczniaków 250 g polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych

R'n'G Kitchen
Pad Thai 111

trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami. Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa

Smaki Przyprawy i Kolory
Gaeng keow wan nua 150

Niedawno Magda dodała post Pad Thai inspirowany kuchnią tajską. Chciałabym pozostać w azjatyckich klimatach i zaproponować dziś inną tajska potrawę, wołowinę curry. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min.Składniki:2 łyżki oliwy,2 ząbki czosnku,1 łyżka zielonej pasty curry,225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry,2 czerwone chili, drobno pokrojone

Kulinarna rozmowa
Tajska wieprzowina z dynią 137

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tym razem z dodatkiem dyni. Jednym s ł owem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzieli udział: Panna Mawinna , Lejdi , Gin , Sianko , Mirabelka i Bartoldzik . Składniki : świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule

Codzienne Gotowanie
Noodle z warzywami w 5-ciu smakach 152

Dziś polecam pyszne, warzywne danie kuchni tajskiej, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak wegetarian. Smaczne, aromatyczne i lekkie danie, z mnóstwem  wspaniałych,  sezonowych warzyw i cudownych przypraw.  Składniki : 250g noodli jajecznych 2 marchewki 1 łodyżka selera naciowego 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka 1 czerwone chili kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków

Codzienne Gotowanie
Pad Thai 139

trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami.Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy

Kulinarna rozmowa
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 207

przekrojone grzyby słomiane. Uwielbiam tajską kuchnię, przede wszystkim za jej smak a także za dbałość o świeżość produktów i szybkość w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przygotować pyszne i aromatyczne danie. Tym razem zabrałam się za tajskie żółte curry w wersji wegetariańskiej. Zawsze dbam o to aby moje dania były smaczne i zdrowe, a jak przy okazji dobrze wyglądają

Jemy Pijemy
Tajskie curry 184

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kuchnia tajska to wpływy hinduskie i chińskie – jest bardzo aromatyczna i smaczna. Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, chili, imbir i … Przeczytaj cały artykuł Post Tajskie curry pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 140

Pozycja dla wszystkich tych, którzy lubią jak przygotowanie dania nie zabiera zbyt dużo czasu. Jak autorka podaje na karcie tytułowej "Słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry - każda z tajskich potraw musi zachować równowagę tych pięciu smaków", myślę że z tą, wszak malutkich rozmiarów, lecz bogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów(...)napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM tą pozycję. Dla zaawansowanych kucharzy przepisy w książce mogą wydawać się zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej

SMYKWKUCHNI
Zupa z botwinki z trawą cytrynową na mleku kokosowym 151

Całkiem przypadkiem zrobiłam tajską zupę z botwinki, no tak wyszło, tego nie miałam a tego zabrakło i w zamian użyłam składników kuchni tajskiej. Rezultat przeszedł moje oczekiwania na plus oczywiście. Mleczko kokosowe i trawa cytrynowa idealnie pasują do botwiny. Dla wielbicieli botwiny tak jak mnie zupa zauroczy na pewno. Zupa z botwinki z trawą cytrynową na mleku kokosowym. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Moo Phad King 124

Czasami brakuje pomysłu na obiad...Daria Ładocha zaproponowała danie z kuchni tajskiej, które nam bardzo posmakowało. W kilka chwil macie obiad dla całej rodziny. Smacznie i zdrowo <3   Składniki 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 300 g mielonej łopatki wieprzowej 50 ml wody 100 g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki

R'n'G Kitchen
KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 441

jest! Jeden z moich ulubionych sposób przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską. Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję! Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami i ulubioną surówką. Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym. Świetne na romantyczną kolację czy też na przekąskę przed tv. Robi się go niezwykle szybko

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania