Zainspirowani smakami kuchni tajskiej postanowiliśmy ją lekko zaadoptować. No cóż, wyszło mega smacznie <3 Składniki 300 g żołądków drobiowych 2 liście kaffiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki 150 g makaronu chow mein 150 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 szalotka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu ostrygowego
R'n'G KitchenBardzo szybkie i smaczne danie kuchni tajskiej. Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy. Składniki 100 g makronu ryżowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchew 250 g boczniaków 250 g polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych
R'n'G Kitchentrudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami. Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa
Smaki Przyprawy i KoloryNiedawno Magda dodała post Pad Thai inspirowany kuchnią tajską. Chciałabym pozostać w azjatyckich klimatach i zaproponować dziś inną tajska potrawę, wołowinę curry. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min.Składniki:2 łyżki oliwy,2 ząbki czosnku,1 łyżka zielonej pasty curry,225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry,2 czerwone chili, drobno pokrojone
Kulinarna rozmowaDziś chciałabym zaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tym razem z dodatkiem dyni. Jednym s ł owem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzieli udział: Panna Mawinna , Lejdi , Gin , Sianko , Mirabelka i Bartoldzik . Składniki : świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule
Codzienne GotowanieDziś polecam pyszne, warzywne danie kuchni tajskiej, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak wegetarian. Smaczne, aromatyczne i lekkie danie, z mnóstwem wspaniałych, sezonowych warzyw i cudownych przypraw. Składniki : 250g noodli jajecznych 2 marchewki 1 łodyżka selera naciowego 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka 1 czerwone chili kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Codzienne Gotowanietrudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami.Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy
Kulinarna rozmowaprzekrojone grzyby słomiane. Uwielbiam tajską kuchnię, przede wszystkim za jej smak a także za dbałość o świeżość produktów i szybkość w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przygotować pyszne i aromatyczne danie. Tym razem zabrałam się za tajskie żółte curry w wersji wegetariańskiej. Zawsze dbam o to aby moje dania były smaczne i zdrowe, a jak przy okazji dobrze wyglądają
Jemy PijemyBlueberry Corner by "jagodzianka" Kuchnia tajska to wpływy hinduskie i chińskie – jest bardzo aromatyczna i smaczna. Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, chili, imbir i … Przeczytaj cały artykuł Post Tajskie curry pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPozycja dla wszystkich tych, którzy lubią jak przygotowanie dania nie zabiera zbyt dużo czasu. Jak autorka podaje na karcie tytułowej "Słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry - każda z tajskich potraw musi zachować równowagę tych pięciu smaków", myślę że z tą, wszak malutkich rozmiarów, lecz bogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów(...)napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM tą pozycję. Dla zaawansowanych kucharzy przepisy w książce mogą wydawać się zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej
SMYKWKUCHNICałkiem przypadkiem zrobiłam tajską zupę z botwinki, no tak wyszło, tego nie miałam a tego zabrakło i w zamian użyłam składników kuchni tajskiej. Rezultat przeszedł moje oczekiwania na plus oczywiście. Mleczko kokosowe i trawa cytrynowa idealnie pasują do botwiny. Dla wielbicieli botwiny tak jak mnie zupa zauroczy na pewno. Zupa z botwinki z trawą cytrynową na mleku kokosowym. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieCzasami brakuje pomysłu na obiad...Daria Ładocha zaproponowała danie z kuchni tajskiej, które nam bardzo posmakowało. W kilka chwil macie obiad dla całej rodziny. Smacznie i zdrowo <3 Składniki 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 300 g mielonej łopatki wieprzowej 50 ml wody 100 g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki
R'n'G Kitchenjest! Jeden z moich ulubionych sposób przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską. Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję! Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami i ulubioną surówką. Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym. Świetne na romantyczną kolację czy też na przekąskę przed tv. Robi się go niezwykle szybko
Ostra na SłodkoPrzepyszne tajskie curry z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i mango. Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia. Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza. Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru
Moje Kuchenne RewelacjeJajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na temat pochodzenia nazwy jest wiele. Prawdopodobnie tajskie matki podają je swoim przyszłym zięciom jako przestrogę, że jeśli skrzywdzą ich córki, to z ich klejnotami rodzinnymi zrobią to samo Ile w tym prawdy? Nie wiem
Oryginalny smak