kuchnia tajska - 551 przepisów (strona:2/37)

Polędwiczka wieprzowa po tajsku 177

kilka składników typowych dla kuchni dalekiego wschodu, które mogą uchodzić za wyszukane jest naprawdę mało pracochłonne i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 400 ml mleczka kokosowego, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 papryczki chili, 1 małej cukinii, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, pęczka świeżej bazylii tajskiej, 1 cytryny, 200 gram(...)stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też ja użyłem papryczki chili wraz z pestkami, ale danie łagodniejsze w smaku również będzie bardzo smaczne - wystarczy pozbawić papryczkę chili pestek, lub w ogóle

Wyprawy kulinarne
Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia 178

Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia Zupa bananowa na ostro.     Zupa bananowa jak to brzmi, szczerze jak usłyszałam tą nazwę na pokazie kulinarnym w Caffe Oranżeria w Hotelu Kossak w Krakowie, to szczerze zamarłam. O, nie .. nie brzmi, słodka .. ale ja lubię tylko banany jako banany, nie lubię chlebków bananowych, ciast… Aż przyszła chwila próbowania i odpłynęłam(...)cała zupa znikła w całości od razu :) A tak naprawdę to smaku bananów w zupie nie czuć. Zróbcie tą zupę, naprawdę warto.      Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia

Kuchnia na wzgórzu
Tajska zupa z pastą Tom Yum 179

House of Asia zabiera nas w podłóż po kuchni tajskiej. Ja nie wiem jak Wy, ale kuchnie świata są tak pyszne i tak rożne, że ja nie potrafię wybrać ulubionej. Tajska kuchnia jest w pierwszej trójce kuchni, które uwielbiam. Nieprawdopodobny zapach, smak. Orzeźwiający, rozgrzewający. Działa mocno na wyobraźnię. Już po pierwszej łyżce na języku pojawia się cudowny smak. Dostarcza mnóstwo

AZgotuj!
PAD THAI Z KURCZAKIEM 278

Jednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej , które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym. Najlepiej oczywiście smakuje na tajskich ulicach – mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się o tym przekonać. A zanim(...)jednak wybiorę się do Tajlandii zapraszam do własnej kuchni! Szykujcie się, bo czeka Was prawdziwa tajska uczta! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron ryżowy – dla 2 osób * filet z kurczaka – ok. 250 g * sos sojowy -2 łyżki * olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * kiełki fasoli mung – 1 garść * pasta tamaryndowa

Ostra na Słodko
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 173

zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa jest aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki:100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu1 litr bulionu drobiowegokawałek imbiru (około 1/2 kciuka

Oryginalny smak
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 153

aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Podane z ryżem jest świetnym pomysłem na orientalny obiad albo kolację na ciepło. Robi się je niesamowicie szybko, a jego smak zachwyca podniebienia wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej. Koniecznie wypróbujcie! Tajskie czerwone curry z kurczakiem podano do stołu! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200 g * czerwona pasta curry – 3 łyżki * olej kokosowy – 2 łyżki * trawa

Ostra na Słodko
Vegańskie Massaman Curry z Warzywami 161

tego curry).   W przepisie dodaje sosu sojowego, który zastępuje mi sos rybny, jednakże jeśli nie jesteście weganami czy wegetarianami dodajcie do dania sosu rybnego, jest on podstawą kuchni tajskiej i nadaje daniom smaku. Z tego przepisu otrzymujemy 3-4 porcje Massaman Curry (w zależności od pojemności żołądków :)) Massaman Curry Składniki: 5-6 małych, młodych ziemniaczków (lub 1-2 większe

Pełna Lodówka
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 152

Bardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru

Smakowity Blog Kulinarny
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 107

żelazo, które występują w dużych ilościach na terenie winnicy. Degustacja odbyła się w restauracji Thai Thai w Warszawie. Degustacja win połączona była z zabawą w dobieranie win do dań kuchni tajskiej. Spotkanie prowadziła o winach i winnicy opowiadała Kate St. Hilaire brand ambasador Ironstone Vineyards. Podczas spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować połączyć je z 5 tajskimi daniami(...)Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu. Dobrze sprawdzi się do jedzenia, zwłaszcza do czerwonych mięs, do steków. Podsumowując, mam problem. Generalnie lubię kuchnię tajską, ale w nieco innym wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast wina, same w sobie, były zdecydowanie warte uwagi i degustacji. Ceny też w miarę przystępne, w granicach

królestwo garów
Tajski rosół z łososiem 170

prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego

Czarnawisienka
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 155

dania. Miało być pysznie i rozgrzewająco. Najlepiej jeszcze kolorowo, bo listopad taki szary. W listopadzie najbardziej kojące dla mnie dania, to takie z nutką egzotyki. Idealnie sprawdza się wtedy kuchnia tajska z boskim połączeniem chili i mleka kokosowego. Do mleka kokosowego doskonale pasują też krewetki i dynia. Przy tej egzotyce paradoksalnie właśnie z dynią miałam największy problem. Nie było

Pełny talerz
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 144

Normal 0 21 Jest to potrawa inspirowana kuchnią tajską. Polecam wszystkim, którzy szukają troszkę odmiany. 450 gr. ryżu 110 gr. filetów z kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana

Smaki Przyprawy i Kolory
Gaeng keow wan nua 138

Niedawno Magda dodała post Pad Thai inspirowany kuchnią tajską. Chciałabym pozostać w azjatyckich klimatach i zaproponować dziś inną tajska potrawę, wołowinę curry. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone

Smaki Przyprawy i Kolory
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 408

Kuchnia tajska i chińska totalnie podbiła moje serce! I to tak totalnie! W każdy weekend w domu odbywa się prawdziwa orientalna uczta, która zachwyca zarówno oczy jak i podniebienie. Pomysły czerpię zarówno z internetu, książek, gazet, jak i sama wymyślam ze składników, które dostępne mam w lodówce. Tak było i tym razem! Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego

Ostra na Słodko
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 193

kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania