gdzie razem ze swoim kolegą Grzegorzem Misiną – szefem kuchni krakowskiej restauracji NINE Kitchen przygotujemy fantastyczne smakołyki – na ostro, zagłębiając się w smaki Azji. Będzie kuchnia indyjska, japońska, tajska, a wszystko to doprawione nutą polskości! Pieniądze zebrane podczas pikniku przeznaczamy na leczenie małego Leosia, który tej pomocy tak bardzo potrzebuje. Zapraszamy WSZYSTKICH mieszkańców Krakowa , Wieliczki, Niepołomic i okolic
Ostra na SłodkoPolędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską , która ostatnio gości u mnie najczęściej. Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie
Ostra na Słodkośledzie w Polsce będziemy jeździć w góry :) Slow life... slow food... ale szczegółowy harmonogram Akademii Gotowania przypomina, że czas trochę popracować. Warsztaty kulinarne prowadzi Janusz Myjak Szef Kuchni z asystentami w restauracji tajskiej Thai Tam , jedyna przestrzeń bez widoku na góry :). Tym razem trenujemy "Sushi i dania Dalekiego Wschodu. Na pierwszy ogień, a dokładnie na płytę grzejną marki Bosch, poszedł(...)program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie :). Po raz pierwszy mieliśmy okazję zjeść wyśmienite sushi, które sami przygotowaliśmy, oraz potrawy kuchni tajskiej, które niczym nie ustępowały tym jedzonym kilka miesięcy wcześniej w Tajlandii. Na zakończenie tego apetycznego pobytu Szef Kuchni zaprosił SzczyptęSmaQ na wystawny i apetyczny obiad i po raz kolejny
SzczyptaSmaQkocham równie mocno co tajską. Tak w jednej, jak i w drugiej znajdziemy makaron i chociaż kojarzy się on nam głównie z kuchnia włoską, świetnie się sprawdza jako dodatek kuchni tajskiej . Z okazji wczorajszego światowego dnia makaronu zrobiłam Pad Thai, danie tajskie oparte na makaronie ryżowym smażonym z dodatkami w woku. Polecam. Makaron jest w znacznie zdrowszej wersji niż tradycyjny
Bon appetit mon amiegórach, śnieg, mróz, zawierucha i codziennie spory wysiłek fizyczny, więc kuchnia powinna być treściwa. Ale cały tydzień bez zupy i kuchni orientalnej...? ;) Wytrzymałam, ale od powrotu codziennie wcinam jakąś zupę. Najpierw padło na coś azjatyckiego, czyli tajski bulion(...)drobiowy. Całkiem niedawno robiłam ten bulion w wersji jarzynowej, dziś przedstawiam bulion z kurczakiem. Ponownie zmodyfikowałam przepis źródłowy ("Tajski bulion drobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca to smak całej zupy. Zupę robiłam już kilka razy i z pewnością będę
Kuchnia PrezydentowejZmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z książki tegoż pt. "Łatwa Kuchnia tajska" i zrobiłam bulion z samych jarzyn. Ale jest tak świetnie doprawiony, tak pełen smaku, że nawet osoba bardzo mięsożerna będzie zachwycona. Smak jest delikatny i lekki, a przy tym wyrazisty i różnorodny, świetnie łączy harmonijne akordy przypraw i aromatu jarzyn, świeżość ziół
Kuchnia Prezydentowejjuż wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza
Codzienne GotowanieOstatnio dzieje się w kuchni po tajsku :) W tak ponure i deszczowe dni, smakami przywołuję słońce a myślami przenoszę się w odległe miejsca na mapie. Dziś kolejna wariacja na temat tajskiego curry. Padło na green w wersji wegetariańskiej. Podobne curry, ale w wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda
Jemy Pijemystronie wujka Bena piszą, że " Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak
Życie zaczyna się w kuchniinspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku
SzczyptaSmaQmniej znana w Europie wersja czerwonego tajskiego curry, w której można się zakochać od pierwszego kęsa" - przynajmniej tak zapewnia w swojej książce "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom. I rzeczywiście, kupując w wielu miejscach czerwone curry, nigdy nie dostałam go z ziemniakami czy innym mięsem niż pierś kurczaka. Dlatego warto spróbować tej potrawy, bo ziemniaki i smak orzeszków ziemnych nadają
Kuchnia Prezydentowejzdecydować się na bungalow i spędzić wakacje wśród dzikiej przyrody. Zdjęcie zachodu słońca zrobił mój narzeczony i dalszy komentarz uważam za zbędny. Lekcje gotowania tajskich potraw Jestem ogromną fanką tajskiej kuchni i nie polecam uczyć się jej z przypadkowych przepisów znalezionych w internecie lub w tzw. tajskich restauracjach, które tajskie są tylko z nazwy. Ich oferta często nie ma wiele
Krzywa ProstaI znów zabieram Was do Tajlandii! ( taki, tak, wiem, że to lubicie! ). Mam dla Was przepis na swoją ulubioną zupę tajską – TOM KHA KAI. Niesamowicie
Ostra na Słodkopolędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej z polędwiczką wieprzową, z ananasem, papryką i groszkiem
W kuchennej krainieSery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą
królestwo garów