kuchni Azjatyckiej... W Kuala Lumpur, polecam udać się do dzielnicy noszącej wdzięczną nazwę Little India. Pełna kolorów, świateł i zapachu kadzideł ulica oczarowuje klimatem tradycyjnych Indii. Moim ulubionym daniem poza chlebkiem naan było tam właśnie dyniowe curry. Od kiedy wróciłam do Polski z walizką pełną przypraw (no bagaż wrócił osobno, gdyż ja miałam szczęście podróżować z tajskiego szpitala(...)Składniki : -p ołowa dyni Hakkaido (ok 400g) -utarty świeży imbir -kurkuma (pół łyżki) -garam masala (pół łyżki) -suszone chili (szczypta) -liście curry (garstka- do dostania w kuchniach świata) -kolendra (kilka ziaren) -szalotka (dwie małe) -czosnek (ząbek) -sól -bezzapachowy olej kokosowy Dla chętnych polecam dodać mleczko kokosowe ( dwie łyżki). Cudownie pasuje tu również ugotowana cieciorka dorzucona
Gawron w rosoleJesień, ponura, ponura, kapryśna, ostatnio deszczowa... dlatego niech przynajmniej w naszej kuchni zagości radość, słońce, smak, celebracja pysznych, zdrowych posiłków, podanych z czułością, dbałością. Takie właśnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane
Tajskie smakitemu na blogu Choochla , ale że brak czasu nie pozwalał szaleć w kuchni, mogłam go zrobić dopiero teraz. Danie bardzo mi się podoba ze względu na delikatność i lekkość ;) Co prawda, trochę zabawy z zawijaniem jest, ale zachęcam do spróbowania ;) Oryginalny przepis--> Naleśniki po tajsku z tuńczykiem Natomiast przepis na sos pochodzi z bloga Smaki
Czerwona PorzeczkaKto powiedział, że pomidorówka zawsze musi być następstwem niedzielnego rosołu? Jakiś czas temu jadłam w knajpce tajską zupkę, która zniewoliła mnie smakiem. Nazwy nie pamiętam, ale
Karczma HonoriettyPrzepyszne, delikatne i kremowe risotto z zielonymi warzywami. Z dużą ilością groszku, fasolki szparagowej i cukinii oraz posiekaną, świeżą bazylią tajską co sprawia, że danie staje
Mango PapajaZrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na
Kuchnia Pokoleńjaki to trend, bo u mnie jest od dawna. To taki sos tajski z chilli. Czyli psiamać wyprzedzam trendy. Zaczyna się powoli szał na kiszonki połączony z fobią o nieszczelnych jelitach, ale o tym kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego od momentu jak poznałam kuchnię nordycką i ich sposoby gotowania, jestem fanką. Podejście nordyckie powinno być stosowane wszędzie
ladykitchenSKŁADNIKI: 1 l wody 2 saszetki pasty do zupy tom yum 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we
ClauditteMissCookingLubicie kuchnie azjatyck ą tajsk ą ? Ja tak i gdy mam możliwość próbować jej w restauracjach to chętnie wybieram tajskie dania. W domu natomiast staram się je odtwarzać, modyfikować na swój smak, biorąc pod uwagę możliwość dostępnych składników. Zresztą obecnie można dostać już prawie wszystko, a sama zupa nie wymaga karkołomnych, egzotycznych zakupów dlatego j ą zrobiłam. Zupa
Bernika - moj kulinarny pamietnikChociaż jestem zakochana w kuchni azjatyckiej (niektórzy nawet twierdzą, że pewnie mam już skośne oczy od takiego jedzenia!), to nie uwierzycie, ale jeszcze nie jadłam wietnamskich sajgonek! ;) W Niemczech są one nazywane Frühlingsrollen (wiosenne roladki,krokiety) i można je dostać w każdej knajpie chińskiej, tajskiej, japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej, a nawet w wielu europejskich (jako Finger Food), jednak
Kuchnia PrezydentowejNiedawno trafiła na naszą półkę (czy raczej na mnóstwo półek) książka o kuchni karaibskiej „The Pepperpot Club„. Pięknie wydana i zilustrowana. I oczywiście z
slodkokwasnaplJako że został mi wywar z przygotowania japońskiej zupy RAMEN, postanowiłam zrobić rosół na trawie cytrynowej. Od dziś wchodzi on na listę moich ulubionych dań! Polecam
Tajskie smakiOrientalne, pyszne i aromatyczne danie z jednej patelni. Błyskawiczne w przygotowaniu, zdrowe i lekkie. Gotowe dosłownie w 30 minut, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Będzie świetnym
cool and minty