Znów te Indie! :) Nie mogę się powstrzymać. Chyba wraz z nadejściem jesieni, zwolniła też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to
Tajskie smakiDzisiaj, u nas na obiad ,ulubiona potrawa wszystkich domownikow. Danie tajskie- Wieprzowina w mleku kokosowym z cebula I brokulamiNajbardziej chyba ja uwielbia nasz 2.5
Smaki EdytyMule można przyrządzać na różne sposoby, dzisiaj mam mule w sosie tajskim z mleczkiem kokosowym. Świeże mule myjemy i oczyszczamy. Najlepiej jest je wyszorować za pomocą
Kuchnia PokoleńUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku
Karo in the Kitchendużo w stosunku do tego co tak naprawdę najbardziej powinno nas zainteresować czyli gotowania. Na samym początku znajduje się niezbędnik kulinarny czyli to co musi znaleźć się w każdej kuchni (podstawowe składniki oraz sprzęt). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)m.in. jak przygotować: placki ziemniaczane, naleśniki , aromatyczne pieczone ziemniaki, a także coś bardziej oryginalnego jak: zupa tajska, smażone bakłażany z pastą miso, sushi czy sałatka z wodorostów. Jednym słowem bardzo duża różnorodność. W książce nie została pominięta także tradycyjna kuchnia polska. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
noteskulinarnyfigaJak obiecałam, tak zrobiłam ;) Dzisiejsza potrawa inspirowana jest przepisem ze strony KUCHNIA WSCHODU. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo mi smakowało bardzo! Składniki (dla dwóch
Tajskie smakigrupy i pod okiem szefów kuchni dziarsko wzięliśmy się do pracy. Po ponad dwóch godzinach wytężonej nauki i pracy na naszych talerzach zagościły bardzo smakowite małe dzieła sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy orientalna, z dodatkiem chili, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, świeżego imbiru, galangalu, tajskiej bazylii i świeżej kolendry. Smakowała i pachniała
Kulinarne przygody Gatityodpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim klimacie, lekko ostrą, z dodatkiem makaronu ryżowego. Bardzo nam smakowała. Pierwszy dzień września za nami, dla jednych trudny
zadanie-gotowaniePrzedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła
karmelowyWczoraj na obiad przygotowałam wegańską zupę tajską i z przygotowań została mi kostka tofu. Długo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, w końcu stanęło na paście do kanapek :) Przepis znalazłam na stronie 'Kuchnia na wzgórzu'. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;)Składniki na pastę:200 g tofu1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji5 suszonych pomidorów
My Culinary ArtGeneralny Novotel Warszawa Airport oraz Pan Marek Derucki Kierownik Gastronomii, a którą przygotował Szef kuchni – Piotr Lasecki. W jej trakcie spróbowaliśmy: krewetki z awokado i mango w papierze ryżowym, bruschettę z wędzonym serem, oliwkami i pomidorami koktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem, tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna(...)wybór pieczywa. Po śniadaniu Paweł Derucki oprowadził nas po hotelu. Odwiedziliśmy strefę SPA & Wellness, strefę zabawy dla mniejszych i większych dzieci, letni basen. I w końcu warsztaty. Szef kuchni Piotr Lasecki oprowadził nas po całym swoim królestwie pozwalając zajrzeć w każdy zakamarek. A potem razem mieszaliśmy w garach odtwarzając niektóre dania z dnia poprzedniego, te które szczególnie przypadły
królestwo garówPonieważ wyjazd do Krynicy nieco się przedłużył, to miałam szansę pogotować i upiec ciacho w kuchni innej niż moja, mojej Siostry czy Mamy. Wszystkim smakowało, a mnie serce rosło - mam nadzieję, że nie kłamali :D Udało mi się zaangażować projekt Bangkok - lody tajskie , w którym będę miała okazje stworzyć własną kompozycję smakową lodów - pomysłów mam bardzo dużo, a jeden(...)słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne, na wrzesień? Czym pachnie u Was jesień w kuchni? Czekam na Wasze komentarze
Cooking MonsterTortille z nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny. Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację
Milion SmakówW minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro
Tajskie smakiPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu
Tajskie smaki