Uprzedzam pytania - wiem, że tikka masala nie pochodzi z Tajlandii :) Ba, tak naprawdę nie wiadomo czy pochodzi z Indii. Początki kurczaka tikka masala są sporne. Jedno
Tajskie smakiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Nie wiem na czym polega fenomen curry, ale jestem pewna że jest to danie pełne smaku, koloru i aromatu. Curry …
My Blueberry CornerOd razu uprzedzam , że lista składników tylko wygląda tak ,, groźnie". Jeśli ktoś gotuje dania orientalne to wszystko to ma pod ręką w domu. Jednogarnkowa potrawa
Buniabaje w kuchnimówiąc popadłam w lekką panikę. Naszczeście przyszła mi z pomocą koleżanka z pracy - Justyna, która: a: dość często opowiadała w pracy właśnie o curry, b: zna taką kuchnię c: według swojej drugiej połówki jest prawdziwą "królową curry". Poleciła mi dość prosty przepis na curry z sosem z orzeszków ziemnych. Stwierdziłam więc, że zanim podam to rodzicom(...)zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego - 3 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekanych) * opcjonalnie: 1 papryczkę chili, drobno posiekaną (jeśli chcemy ostrzejszy wariant) * opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych liści kolendry (jeśli ktoś lubi) Zuzia - zawsze pierwsza w kuchni i gotowa do degustacji :) Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy po chwili
W mojej holenderskiej kuchnikuchni pierwsze skrzypce. SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży por - 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju ryżowego OLEOFARM - 500 ml bulionu z krewetek - 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba - krewetki - olej krokoszowy lub ryżowy OLEOFARM - suszone zioła takie jak bazylia tajska Pory
SMYKWKUCHNIwszystkim dziękuję!!! :D Kolejny raz udowodniliście, że podróże kształcą i wnoszą w nasze życie coś nowego - wiedzę, inne spojrzenie na tradycję i kulturę, inne smaki do naszych polskich kuchni. Szczególne podziękowania ślę Hajduczkowi z bloga Hajduczek naturalnie i Monice G. z bloga Smaczne opowieści za zgłoszenie największej liczby przepisów. Już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji(...)kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: - 300g - filet z tołpygi - opakowanie owoców morza - puszka mleka kokosowego - garść natki pietruszki lub kolendry - ryż biały i dziki lub ryż jaśminowy (gotujemy osobno
SMYKWKUCHNIRobiłam już podobną potrawę aromatyzowaną herbatami z tym , że z bambusem i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka- zupełnie jak pomysły na bigos
Buniabaje w kuchniDo przygotowania owoców morza w tempurze najlepiej sprawdza się ... mąka tempura. W sieci można znaleźć wiele przepisów na tempurę ze zwykłej mąki, jednak to nie jest
Tajskie smakinowy lokal, który powstał w Śródmieściu przy ul. Nowowiejskiej 10. Nowa restauracja jest większa od poprzedniej i zdecydowanie bardziej przestronna, choć utrzymana w tym samy stylu. Restauracja serwuje kuchnie Dim Sum. W sobotnie wczesne popołudnie było pełno, warto jest wcześniej zrobić rezerwację. W menu znajdziemy różnego rodzaju pierożki na parze: indyk i zioła himalajskie jarmuż i tempeh szpinak(...)rollsy, wakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego rodzaje pad thai, stir fry z woka i tajskie curry. Jednak Pełną parą słynie ze swoich pysznych pierożków i na nich postanowiłyśmy się skupić. Zamówiłyśmy deskę dim sum, w której skład w chodziły 4 pierożki z wieprzowiną
Kulinarne przygody GatityI znów antar. Polubiłam tą rybę i jakoś tak mi wychodzi , że jak wybiorę się po ryby zawsze połowa kupionych to antary. Smażę, gotuję na parze
Buniabaje w kuchnimoja koleżanka Kasia spytała, czy nie planujemy z braćmi ponownego wydania książki Mamy i jej przyjaciółki Barbary Adamczewskiej pt.: W kuchni babci i wnuczki. Książka z tradycyjnymi przepisami kuchni polskiej została wydana w 1994 roku, w 2005 roku ukazało się wznowienie, ale od dawna nie sposób jej kupić. Wiele z tych oryginalnych przepisów jest kulinarną ilustracją komuny, przedziwną kombinacją(...)mnie są teraz esencją dzieciństwa i rodzinnego domu.Książka super wydana, oprawa twarda, a co najważniejsze ma tasiemkę do zakładania przepisów ! Wraz z córką przygotowałam z książki Ryż po tajsku. Na talerz w kształcie ryby , Sara- moja pomocnica- wyłożyła danie i własnoręcznie je udekorowała. Można rzec, że pala miłością do świeżych warzyw i mnóstwa zieleniny. Składniki 400 g ryżu basmati
Z Kuchni Do KuchniPrzygotowanie aromatycznego kuskusu z kalafiora jest niebywale szybkie. Robot kuchenny albo zwykła tarka z grubymi oczkami wystarczą. Kuskus kalafiorowy wyśmienicie smakuje solo, posypany dużą ilością natki
Naturalna Kuchniasporo, więc dla każdego coś miłego! :) Wegański WROCŁAW VEGA bar wegański ul. Rynek 27 A VEGA - najstarsza wegańska knajpa w Polsce. Początkowo z opcjami wegetariańskimi, ale obecnie posiada tylko kuchnię wegańską. Całkowite centrum Wrocławia. Jedyna chyba knajpa wegańska w centrum czynna od godzin porannych (pon-pt od 8.00, sb-nd od 9.00). Uratowała nas ostatnio, kiedy chcieliśmy zjeść śniadanie właśnie(...)boczniakami. Porcje zamówiliśmy małe, ale i tak były duże i najedliśmy się do syta. Więcej opcji z menu Ahimsy zdecydowanie jeszcze przed nami :) Baszta ul. Kraińskiego 14 Baszta to tajska wegetariańska i wegańska knajpka. Mieści się niedaleko Wyspy Słodowej. W swojej ofercie ma zupy, drugie dania oraz desery. Miejsce jest całkiem przytulne i ciekawie zaaranżowane w dość nietypowym budynku
Bananowe Pole