już sama nazwa wskazuje, "Malinowa chmurka" - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny(...)zastygająca galaretka - a drugim wskazanie autorki przepisu dotyczące pieczenia bezy, którą najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia. Ważnym jest też schłodzenie składników na krem śmietanowy (minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu) - ponieważ może się on nam zważyć. Jedyną zmianą jaką zastosowałam w przepisie, było zwiększenie ilości wody przy przyrządzaniu galaretki. Zależało mi, żeby
Świat CiastaPrzepis ze starego zeszytu. Przepis z czasów kiedy krem maślany nazywany był jedynie masą budyniową i to ona wiodła prym wśród nowoczesnych wówczas wypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:) Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:) Składniki(...)sposób co biszkopt kakaowy. W ostudzonym jasnym biszkopcie wykrawamy małą szklaneczką (literatką) kółka, jedno obok drugiego. Przygotowane w ten sposób ciasto odkładamy na bok. Składniki na krem budyniowy: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy ( 80g); odrobina spirytusu (opcjonalnie); 250 g masła; Proszek budyniowy rozrobić w 1 szklance mleka, resztę mleka zagotować
In my kitchenPublikuję kolejny przepis na rewelacyjny krem do muffinek- tym razem o smaku czekoladowym. Podczas świąt Wielkanocnych tak udekorowaliśmy nasze muffinki a nimi stół. Polecam! Czekoladowy krem do muffinek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)font:minor-latin;} Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny i kakao. Całość dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Do szprycy nakładamy krem i dekorujemy muffinki. Krem posypujemy czekoladą i kładziemy 1 i 1/2 jajeczka czekoladowego. Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym
paapilotkaaPrzepisy na muffinki zostały już opublikowane we wcześniejszych postach więc przyszedł czas na krem. Poszukiwania przepisu na idealny krem do muffinek ponownie zajął mi sporo czasu.... być może jestem wybredna ale albo kremy wychodziły zbyt słodkie albo masa na pięknie udekorowanym ciastku zbyt krótko wyglądała pięknie ;) I oto jest! Wyjątkowo delikatny, niezbyt słodki a pyszny i dość trwały krem(...)cupcake'ów! Krem do muffinek o smaku mojito Składniki: 250 g serka naturalnego do kanapek, 300 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki syropu barmańskiego mojito, zielony barwnik spożywczy, dekoracje. Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny, syrop barmański i barwnik zielony (w ilości zgodnej z zaleceniami na opakowaniu barwnika). Całość
paapilotkaaPyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze(...)trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów
Moja Delicjatakie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej? Biszkopt: Tortownica 21x22 cm (serce) 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy(...)Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 2 łyżki wódki 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna
VioletoweKucharzeniepopłynęłyśmy. Fale Dunaju uniosły nas wysoko, wysoko ponad poziom morza smaków. Unosiły się również aromaty. Cały dom wypełnił się smakowitym połączeniem ciasta, kakao, wiśni, kremu i czekolady. Wilki morskie kuchenne wypatrywały gorącego lądu na horyzoncie i przebierały nogami pod piekarnikiem. Ale, tak łatwo nie było. Finał rejsu musiałyśmy odłożyć w czasie, i... było warto! :) Owsiane, bezglutenowe, wilgotne ciasto w dwóch(...)odmianach smakowych to prawdziwa "ziemia obiecana". Wiśnie z własnej spiżarni (a wcześniej z osobistego drzewa) to owoc rozkoszy podniebienia. Krem - aksamitna otulina dla podniebienia. No i czekolada - i tu słowa nie wystarczą. SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe: /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka
Wypisz WymalujPierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości(...)Składniki na około 50 sztuk:Ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)250g masła lub margarynyszczypta soli1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)Krem:900ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można też użyć 2 lasek wanilii)50g masła4 żółtka2 jajka200g cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)80g mąki pszennej80g mąki ziemniaczanejDodatkowo:cukier puder
Mała Cukierenkazrobić, gdy zostaną nam białka? Bezy z kremem limonkowo bananowym. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale z suszeniem, niestety – tak. Mimo to, warto je jednak zrobić. Składniki na bezy: - 7 białek (zważyłam – 281g)- 310g drobnego cukru do wypieków (nie pudru)- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej- sok wyciśnięty z cytryny- szczypta soli- ekstrakt waniliowy Składniki na krem: - 250g(...)wystudzeniu pierwszych dwóch porcji, na blaszki wycisnęłam kolejne. Co prawda struktura już nie była taka sama, jak na początku, ale kolejne bezy też były udane. Wszystkie składniki na krem przekładamy do miski i łyżką mieszamy. Masę nakładamy na bezę za pomocą worka cukierniczego lub dekoratora (chociaż można też łyżeczką) i składamy po dwie. Bezy przełożone kremem muszą być zjedzone
mojewypiekiinietylkozmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania(...)wrzącej wody300 g czekolady (200 g mlecznej + 100 g gorzkiej)SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:200 ml wody200 g cukru2 łyżeczki kakao5 łyżek cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM:500 g mascarpone2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem2,25 szklanki mleka 3,2%DODATKOWO:3 opakowania Milka Lila Stars Rispee (każde po 170 g) 4 łyżeczki kakaoWYKONANIE:CIASTO:Wszystkie składniki
Słodko-Słony Świat Ilonyktóry wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki.Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie łatwe!Doskonałe na popołudnie z ulubioną kawą(...)kąpieli wodnej , studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ).CAŁOŚC :W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu.Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem.Robimy
Ostra na Słodkoczas temu złamało mi się jedno z mieszadeł miksera :( Musiałam więc odpuścić pieczenie tradycyjnego biszkoptu i wymyślić coś innego. Padło na ciasto, które można z powodzeniem wymieszać widelcem. Natomiast krem udało mi się ubić z dwoma różnymi mieszadłami i dzięki temu tort mógł w ogóle powstać :D Powiem szczerze, że nie żałuję takiego wyboru. Ten okazał się więcej niż tylko(...)trafiony. Był rewelacyjny! Nie jest to wprawdzie typowy tort. Z powodzeniem można przygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :)))Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowymporcja na tortownicę
Ratunku obiadupieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno 150 g jagód zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 150 g jagód pozostawić w całości.Żelatynę rozpuścić(...)ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos jagodowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu całe jagody.Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.Podawać oprószone cukrem pudrem/cukrem pudrem z kakao.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować
Gospodyni MiejskaWczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru(...)wcześniej :) - A to link -----> BlondynkaGotuje Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Krem porzeczkowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka
Blondynka Gotujenajważniejsze, że się podobał i smakował. Ja jestem dumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia
Ratunku obiad