tort jakim uraczyłam urodzinowych gości mojego o mało co męża. Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;) Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie. Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem a drugie(...)już podczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki
Krakowskie smaki AniCzekoladowe ciasto z buraczkami czerwonymi, przełożone kremem z dodatkiem dyni :) Warzywa nie są znacząco wyczuwalne. Dzięki burakom ciasto czekoladowe jest wilgotne, a dynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru, dodając mu charakterystycznego smaku. Szczególnie polecam dla wielbicieli czekoladowych przysmaków. CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100g czekolady gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków ugotowanych 1 łyżeczka(...)octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM Z DYNIĄ: 250 mascarpone 200g śmietanki 30% 1/4 szklanki cukru pudru 200g puree z pieczonej dyni np hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brandy 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki wody 50g masła
https:KKuchniaMniammnie baaardzo truskawkowy.... Czy tego chcecie czy nie :) Uwielbiam je, więc nie mogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki(...)czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać 3 żółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami, biszkoptami i galaretką - pyszne połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach(...)cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać. Wlać do gotującego się soku i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 3. Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie rozłożyć pokrojone w ćwiartki biszkopty a między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie. Następnie zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Drugą część biszkoptu posmarować od spodu 1/3 kremem
Na Ciasteczkowych PapierachSłodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)białek (250ml) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu winnego KREM: 250g mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 łyżki konfitury z płatków róży ok 500g truskawek Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam je od talerzy. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser
https:KKuchniaMniamokazji Dnia Ojca :) Smakowo rewelacja! Żałuję, że nie mogłam pokazać przekroju, ale z relacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis(...)wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast
Blondynka Gotujejuż sama nazwa wskazuje, "Malinowa chmurka" - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny(...)zastygająca galaretka - a drugim wskazanie autorki przepisu dotyczące pieczenia bezy, którą najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia. Ważnym jest też schłodzenie składników na krem śmietanowy (minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu) - ponieważ może się on nam zważyć. Jedyną zmianą jaką zastosowałam w przepisie, było zwiększenie ilości wody przy przyrządzaniu galaretki. Zależało mi, żeby
Świat CiastaPrzepis ze starego zeszytu. Przepis z czasów kiedy krem maślany nazywany był jedynie masą budyniową i to ona wiodła prym wśród nowoczesnych wówczas wypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:) Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:) Składniki(...)sposób co biszkopt kakaowy. W ostudzonym jasnym biszkopcie wykrawamy małą szklaneczką (literatką) kółka, jedno obok drugiego. Przygotowane w ten sposób ciasto odkładamy na bok. Składniki na krem budyniowy: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy ( 80g); odrobina spirytusu (opcjonalnie); 250 g masła; Proszek budyniowy rozrobić w 1 szklance mleka, resztę mleka zagotować
In my kitchenPublikuję kolejny przepis na rewelacyjny krem do muffinek- tym razem o smaku czekoladowym. Podczas świąt Wielkanocnych tak udekorowaliśmy nasze muffinki a nimi stół. Polecam! Czekoladowy krem do muffinek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)font:minor-latin;} Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny i kakao. Całość dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Do szprycy nakładamy krem i dekorujemy muffinki. Krem posypujemy czekoladą i kładziemy 1 i 1/2 jajeczka czekoladowego. Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym
paapilotkaaPrzepisy na muffinki zostały już opublikowane we wcześniejszych postach więc przyszedł czas na krem. Poszukiwania przepisu na idealny krem do muffinek ponownie zajął mi sporo czasu.... być może jestem wybredna ale albo kremy wychodziły zbyt słodkie albo masa na pięknie udekorowanym ciastku zbyt krótko wyglądała pięknie ;) I oto jest! Wyjątkowo delikatny, niezbyt słodki a pyszny i dość trwały krem(...)cupcake'ów! Krem do muffinek o smaku mojito Składniki: 250 g serka naturalnego do kanapek, 300 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki syropu barmańskiego mojito, zielony barwnik spożywczy, dekoracje. Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny, syrop barmański i barwnik zielony (w ilości zgodnej z zaleceniami na opakowaniu barwnika). Całość
paapilotkaaPyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze(...)trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów
Moja Delicjatakie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej? Biszkopt: Tortownica 21x22 cm (serce) 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy(...)Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 2 łyżki wódki 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna
VioletoweKucharzeniepopłynęłyśmy. Fale Dunaju uniosły nas wysoko, wysoko ponad poziom morza smaków. Unosiły się również aromaty. Cały dom wypełnił się smakowitym połączeniem ciasta, kakao, wiśni, kremu i czekolady. Wilki morskie kuchenne wypatrywały gorącego lądu na horyzoncie i przebierały nogami pod piekarnikiem. Ale, tak łatwo nie było. Finał rejsu musiałyśmy odłożyć w czasie, i... było warto! :) Owsiane, bezglutenowe, wilgotne ciasto w dwóch(...)odmianach smakowych to prawdziwa "ziemia obiecana". Wiśnie z własnej spiżarni (a wcześniej z osobistego drzewa) to owoc rozkoszy podniebienia. Krem - aksamitna otulina dla podniebienia. No i czekolada - i tu słowa nie wystarczą. SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe: /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka
Wypisz WymalujPierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości(...)Składniki na około 50 sztuk:Ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)250g masła lub margarynyszczypta soli1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)Krem:900ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można też użyć 2 lasek wanilii)50g masła4 żółtka2 jajka200g cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)80g mąki pszennej80g mąki ziemniaczanejDodatkowo:cukier puder
Mała Cukierenkazrobić, gdy zostaną nam białka? Bezy z kremem limonkowo bananowym. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale z suszeniem, niestety – tak. Mimo to, warto je jednak zrobić. Składniki na bezy: - 7 białek (zważyłam – 281g)- 310g drobnego cukru do wypieków (nie pudru)- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej- sok wyciśnięty z cytryny- szczypta soli- ekstrakt waniliowy Składniki na krem: - 250g(...)wystudzeniu pierwszych dwóch porcji, na blaszki wycisnęłam kolejne. Co prawda struktura już nie była taka sama, jak na początku, ale kolejne bezy też były udane. Wszystkie składniki na krem przekładamy do miski i łyżką mieszamy. Masę nakładamy na bezę za pomocą worka cukierniczego lub dekoratora (chociaż można też łyżeczką) i składamy po dwie. Bezy przełożone kremem muszą być zjedzone
mojewypiekiinietylko