Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Na krem: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki wody 1 opakowanie pierników nadziewanych w białej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) Na nasączenie(...)piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać kakao i wodę, po czym podgrzewać mieszając, aż całość się stopi. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem
Passions hobbies lifeszklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady ( można pół na pół z mleczną ) 2 łyżki kakao 2 duże jajka 3 łyżki cukru ( jeśli używacie czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć(...)tortownicy o średnicy 21 - 22 cm. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić w foremce, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Po wystudzenia ciasto przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: Czekoladę połamać i umieścić w metalowej lub szklanej misce. Dodać kakao, kawę i wodę. Miskę umieścić nad kąpielą wodną i podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników
Opowieści z piekarnikaletni z kremem wiśniowym i galaretką przezroczystą Winiary . Zaletą tej galaretki jest to, że można zalać ją przeróżnymi owocami które będą fajnie się prezentować. Uzyskamy efekt przezroczystości którego nie będzie w przypadku galaretki tradycyjnej. Torcik jest lekki, można dodać do niego takie owoce które lubimy. biszkopt ciemny: 3 jajka duże 3 łyżki maki pszennej typ 450 1 łyżka kakao(...)cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia galaretka z owocami: 1 i 1/2 galaretki przezroczystej winogronowej Winiary 1 szklanka borówek 100 g malin 1 kiść winogrono jasne 3 wiśnie Krem wiśniowy: 40 dkg wiśni 1/2 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna pozostałe
wesoła kuchniaborówki zupełnie zmienił jego smak. Wiem, że nie wszyscy z was ufają przepisom, w których występują surowe jajka. Wierzcie mi, miałam takie samo zdanie i bardzo długo, uparcie do kremu używałam ser mascarpone zmieszany z kremówką. Zmieniłam zdanie po moim pierwszym oryginalnym kremie do tiramisu. Smak jest naprawdę nieporównywalny Ale do dziś został mi nawyk zalewania jajek wrzątkiem i porządnego(...)szorowania. Deser polecam zwłaszcza teraz, schłodzony i z dodatkiem owoców pasuje idealnie na wysokie temperatury. Tiramisu z borówkami Składniki na 6 porcji: Krem : – 6 żółtek – 3 białka – 150 g cukru – 500 g mascarpone Dodatkowo : – szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy – około 30 sztuk podłużnych biszkoptów – 2 łyżki kakao – borówki (250-300g) Zaparzoną
Relaxtimechce się zamienić ;-)))))) Teraz coś o deserze :-) Mój młody za jogurtem naturalnym nie przepada, a on zdrowszy od reszty. Żeby go zachęcić do jedzenia go dodałam do niego krem orzechowo - kakaowy Super Krówka . Jest to krem 100% naturalny słodzony cukrem kokosowym, oprócz niego zawiera mleko kokosowe w proszku, pastę z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, proszek kakaowy(...)gumę arabską (błonnik z akacji, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych, a produkty mogą spokojnie jeść alergicy, są to produkty wegańskie, nie mają mleka krowiego. Oprócz kremów w swojej ofercie firma ma również pyszne zdrowe krówki w różnych smakach :-) Oprócz kremu i jogurtu w deserze są jeszcze płatki owsiane, nektarynki i borówki. Młody takie śniadanie wciął
kruche babeczkiObok tej tarty nie można przejść obojętnie. Duża ilość leśnych owoców (malin, borówek, porzeczek) oraz krem patissiere o lekko migdałowym smaku. Kwintesencja lata! Składniki: (na formę o średnicy 23 cm) Kruchy spód: 190 g mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli 100 g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Krem patissiere: 450 ml mleka(...)czym schować formę z ciastem do lodówki na minimum 30 minut (lub dłużej). Schłodzony spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez około 20-25 minut do zarumienienia. Krem patissiere: Mleko zagotować w garnuszku z połową ilości cukru, całym cukrem migdałowym i masłem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Żółtka ubić z drugą połową cukru na jasną i puszystą
Nastoletnie Wypiekanieniezwykle ciekawe i smaczne. Składniki Biszkopt 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 50 ml wódki Krem 2 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 10 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 25 ml wódki Dekoracja Holenderskie kakao (niesłodzone) Truskawki Biała czekolada(...)Przygotowanie Wyciągnij wszystkie składniki na biszkopt i krem wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Umyj miski, które będziesz wykorzystywać i dokładnie wytrzyj żeby były suche. Biszkopt Jajka i cukier miksujemy razem, aż otrzymamy dosyć gęstą masę. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj proszek do pieczenia i połącz powoli z ubitymi wcześniej jajkami z cukrem. Wszystko razem miksujemy na niskich
Programista w kuchniprzygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju(...)kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa pasty waniliowej 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Ciemny krem: 3 łyżki kakao 1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat) 40g orzechów nerkowca 3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu szczypta soli
Mała CukierenkaZagadka z ostatniej recenzji dotyczyła dżemu kokosowego z chilli (brawo Ada! masz zmysł :). Ten słodki krem z ostrym wykończeniem świetnie sprawdził się w połączeniu z czekoladowym ciastem i lekko kwaśnym kremem wiśniowym . Połączenie tych smaków przypadło do gustu nawet takim poważnym krytykom cukierniczym jak nasi rodzice 😉 Torcik nie tylko zacnie i luksusowo wygląda ale tak też smakuje! Koniecznie wypróbujcie przepis(...)wegańskie ciasto oraz prosty i prze smaczny krem 💚 Po dżemy zapraszamy na ITALIMPORT 👈 Wegańskie ciasto kakaowe (2 x śr: 10cm) -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -110g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę
Candy Pandassmaczny. Moja rodzinka bardzo go chwaliła. Polecam Składniki: ciasto:5 jajek 5 łyżek zimnej wody 5 łyżek cukru 5 czubatych łyżek mąki 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli krem: 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 op. budyniu na 500 ml każde 200 g masła 2 łyżki cukru pudru oraz:200 g podłużnych biszkoptów 6 plastrów ananasa z puszki(...)Biszkopt pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt. Krem: od mleka odlewamy 2/3 szkl a resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepół roku nie gotowaliśmy. Do wczoraj - znajomi inspirują. Bo co dobrego można zrobić dla weganina na bezglutenie? Znacie przesłodkie, angielskie Banoffee pie? - tutaj ulepszona wersja ;) Ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym [wegańskie, bezglutenowe, RAW] [Proporcje na pojemnik o rozmiarach 20x15 cm] Spód: ☆ 1 /4 szklanki namoczonych w wodzie przez kilka godzin daktyli ☆ 1 szklanka dowolnych orzechów i pestek(...)blendujemy na drobny pył, dodajemy daktyle i blendujemy dalej na gładką, klejącą masę (w razie potrzeby można dodać kilka daktyli). Wykładamy do wyłożonej folią spożywczą formy, chłodzimy w lodówce. Krem karmelowy: ☆ 1,5 szklanki daktyli (namoczonych w wodzie przez kilka godzin) ☆ 3 spore łyżki masła orzechowego (u mnie domowe) ☆ Woda z moczenia daktyli ☆ Szczypta soli Składniki
Kuchnia w szuwarachNajlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze się przegryzą. Składniki: 600 g kakaowych herbatników Petit Beurre 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Krem chałwowy: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 200 g masła (miękkiego) 300 g chałwy waniliowej Do dekoracji: 100 g pokruszonej(...)chałwy pokruszone sezamki 1/2 tabliczki tartej białej czekolady Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowo-chałwowego. Najlepiej przygotować go dużo wcześniej, żeby krem miał czas na dokładne ostygnięcie. Do osobnego naczynia odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować (do momentu, aż zacznie kipieć), następnie wlać do niego
Świat CiastaZielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym jest bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotowywać spód ze świeżego szpinaku, dzięki czemu nasze ciasto będzie dobrze wyrośnięte. Kilkukrotnie używałam mrożonego i niestety nie wyrasta tak ładnie ze względu na dużo większą zawartość wody. Do przygotowania swojego spodu użyłam formy do tarty z podwyższonym dnem (28cm) , aby po odwróceniu ciasta było(...)wgłębienie. Oczywiście możecie przygotować je w normalnej formie i nałożyć na nie krem, jednak ciasto nie będzie miało tak ładnych brzegów. Polecam także przepis na tartę szpinakową z dżemem i truskawkami Przepis na zielone ciasto z kremem truskawkowym Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 120 g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 100 g cukru 1 małe
Kuchnia Bazyliimnie troszkę rozczarował. Tyle słyszałam o tym torcie i spodziewałam się czegoś skomplikowanego i zaskakującego. Zaskakujący jest kolor który dodaje uroku, a jeśli chodzi o smak to krem się obronił. Słodko, słony, waniliowy to dla mnie idealne połączenie. Prosty do wykonania. Ozdobiłam go czekoladowym dripem i truskawkami. Pobawiłam się też czekoladą, z której robiłam dekoracje(...)temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzone biszkopty zetnijcie z wierzchu (jeśli urosły wam z górką) a okruszki odłużcie do dekoracji. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuklato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę(...)stopniach, po czym wyciągamy ciasto z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7-8 minut zmniejszając piekarnik do 200 stopni. Odkładamy do ostudzenia. Krem cytrynowy ( lemon curd ) , około 450 g: – sok i skórka otarta z 3 małych cytryn ( nie woskowanych i umytych) – 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań) – 2 jajka – 2 żółtka
Relaxtime