krem - 19817 przepisów (strona:85/1322)

Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3895

Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka

Trzeci talerz
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 163

ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu(...)Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz.   Dla 6-8 osób   Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej   Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego   Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody   Do dekoracji: ● ok. 15 całych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 348

bardzo czekoladowo i piernikowo. Zapach przypraw korzennych od tygodnia unosi się w całym domu i jak na razie końca nie widać :). Dzisiaj zapraszam na babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym. Pyszne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Krem możemy dowolnie modyfikować i zrobić, np. pomarańczowy, dodając skórki pomarańczowej i aromatu pomarańczowego lub dodać przyprawy korzenne. Gotowe babeczki możemy ładnie zapakować(...)obdarować nimi najbliższych. Przeróżne opakowania na babeczki znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru

Mała Cukierenka
Przepyszny Murzynek z Kremem 1253

Murzynek z Kremem to ciasto idealne na każdą okazję. Jest dziecinnie prost e w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów czekoladowych ciast z kremem. Ciasto czekoladowe z poniższego przepisu wychodzi wilgotn e , delikatn e , rozpływa się w ustach, a krem powstały z banalnych składników również wychodzi zaskakująco pyszny . Przepyszny Murzynek z Kremem - Składniki: 1 szklank(...)szklanki cukru 3 jajka 120 g miękkiego masła 170 g śmietany 18% 3 czubate łyżki kakao płaska łyżeczk a proszku do pieczenia 1/ 3 łyżeczki sody cukier waniliowy Krem: 500 ml szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 200 g masła w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady

Słodka Strona
Ciasto czekoladowe z bananami 253

zestawienie świątecznych przepisów. A dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto. Na bardzo pyszne ciasto dla wielbicieli bananów i czekolady. Słodkie, ale nie do przesady. Lekki biszkopt, banany, czekoladowy krem i śmietana z czekoladą. Nie brzmi to pysznie? Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych świątecznych wypieków, może skusi się na to ciasto :) Składniki na dużą blachę: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek(...)ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250 g masła 3 budynie czekoladowe 800 ml mleka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy

My simple kitchen
Pomidorowo – dyniowy krem z dodatkiem mango 142

wspaniała zupa krem. Prosta w przygotowaniu i bardzo wartościowa. Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby.Idealna na detoks całego organizmu lub dla kogoś kto lubi dobrze zjeść i świetnie się czuć. Zupa krem jest łatwa w przygotowaniu i nie trzeba zbyt wielu składników. Bo oto chodzi.Jest idealna dla ludzi, którzy cierpią na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wrzodziejące zapalenie(...)choroba.Dieta prawie indywidualna, bo co zaszkodzi mnie,tobie nie zaszkodzi.W moim domu mam jedną osobę ,która zachorowała na wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i już wiemy,że ta zupa krem wpływa korzystnie na jej układ pokarmowy. Nie życzę nikomu WZJG. Świat przewraca się do góry nogami,a jedzenie stosowane wczoraj,dziś już jest zakazane! Korzystam z książek Marka Zaremby, trochę

Z Kuchni Do Kuchni
Tort biała czekolada z truskawką 351

zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt i biały krem lub zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Tort biała czekolada(...)truskawką Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru

Wypieki i Rumieńce
Isla flotante, czyli pływające wyspy bezowe w kremie waniliowym 178

szczególną okazję.   Poszperałam jeszcze w necie i właściwie nie znalazłam nic nowego na temat   tego deseru. Wyczytałam jedynie w komentarzach, że bezy po połączeniu się z kremem waniliowym nie zachowują swojej w miarę sztywnej struktury, co wygląda niezbyt apetycznie. Trzeba było coś zmienić. Zrobiłam bezy opierając się o mój przepis na Pavlową, którą pokazałam tutaj . To była(...)dobra decyzja. Bezy upiekły się doskonale a reszta, czyli mus i krem wpasowały się do całości Składniki na bezy: 5 białek ze świeżych,   dużych jajek 230 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny     Składniki na mus czekoladowy: 110 g gorzkiej czekolady 160 ml kremówki (30%) 80 ml kremówki tortowej

Kuchnia u Krysi
Tort a`la Kider Pingui 195

włożyłam do zamrażarki, połowę zostawiłam w rondelku na blacie kuchennym. Kiedy ganache w zamrażarce zgęstniało do konsystencji masy, którą można wyciskać przez tylkę zabrałam się za ubijanie kremówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody W pierwszej(...)kolejności przygotuj ganache , dopiero potem krem. Żelatynę namoczyłam w 2 łyżkach zimnej wody, odstawiłam na kilka minut, po czym wstawiłam na kilka sekund do mikrofalówki i rozpuściłam (podgrzewam żelatynę podczas miksowania kremówki). Mocno schłodzoną kremówkę wlałam do miski i zaczęłam miksować na najwyższych obrotach, a w międzyczasie dosypywałam cukier puder, pastę waniliową i po łyżce dokładałam serek mascarpone. Pamiętaj

Blondynka Gotuje
Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym 200

tartaletki kakaowe ze śmietankowym kremem są bardzo szybkie do zrobienia i stanowią lekki deser po obiedzie. Efektownie wyglądają i co najważniejsze - są pyszne! Kremy śmietankowe i waniliowe podobne do budyniu, po prostu uwielbiam i nie mogę im się oprzeć. Dzisiaj więc będzie przepis na tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym, a na końcu wpisu kilka zdjęć z jesiennej działki. Smacznego(...)następnego razu! Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym 8 tartaletek ø 10 cm Ciasto 150 g masła 200 g mąki 3 łyżki cukru 2 żółtka 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany Krem 400 ml śmietanki UHT 18% 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki esencji waniliowej Wykonanie: Ciasto Z podanych składników

Posadzone i zjedzone
Ciasto czekoladowe z kremem 188

Mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wystudzić. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone i miksować dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do kremu i wymieszać. Około 1 szklanki

Bullio
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 206

pieczenia Przełożenie: - Mus jabłkowy: 3 spore jabłka (najlepiej reneta, antonówka) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 1 łyżka zwykłego cukru ewentualnie - 1 łyżka wody - Krem: 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 660 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce 1/2 szkl. cukru pudru Nasączenie: 1/3 szkl. słabej przestudzonej herbaty z cukrem (może być zielona bez dodatków(...)waniliowy i cukier zwykły. Zagotować. Jeśli jabłka będą za suche, dodać 1 łyżkę wody. Zmniejszyć moc palnika i gotować aż jabłka się rozpadną, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić. Krem: Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać wrzącą wodą i zostawić na 1 minutę. Po tym czasie wymieszać dokładnie łyżeczką aż cała żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy będzie

Posadzone i zjedzone
Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami 365

Dzisiaj obiecany tort z kremem jogurtowym i borówkami. Pyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać(...)owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski). Złote podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 210g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Mała Cukierenka
Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem 154

przywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba(...)bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni.  Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych. Przygotowanie kremu malinowego: Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne

Codziennik Kuchenny
Przepis na Ciasto Red Velvet 325

ciemnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki octu winnego około 1 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego w proszku lub płynie na krem: 500 g mascarpone 500 ml śmietany 30% lub 36 % - dobrze schłodzonej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Link do filmu z przygotowania: Ciasto Red Velvet Przygotowanie: Do mąki(...)wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odkładam do wystudzenia i piekę kolejny krążek ciasta. Przygotowanie kremu: Do miski przekładam krem mascarpone, dodaję około połowy cukru pudru, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję. W drugiej misce ubijam przez chwilę dobrze schłodzoną śmietanę, do lekko ubitej śmietany dodaję

Uwaga Babcia Gotuje