Smaczne i lekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g gorzkiej czekolady Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody truskawki ( ilość zależy od ich wielkości, dlatego nie podaję konkretnej wagi ) Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Wykonanie: Biszkopt kakaowy : Wszystkie składniki powinny
Opowieści z piekarnikababeczce mówi się, że to ładniejsza siostra muffinki. Osobiście uważam, że i jedna i druga, to uroczy kawałek słodkości, a muffinkę z powodzeniem można przecież udekorować kremem tak samo jak babeczkę. Dzisiaj jednak prezentuję właśnie babeczki , bo choć są bardziej wymagające niż muffinki i ich przygotowanie jest troszkę dłuższe, to nie zmienia to faktu, iż uwielbiam je piec a potem(...)posmakują każdemu, no może poza tymi, którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić fajn ą alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek
Opowieści z piekarnikazawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem(...)łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 125 g masła 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego 3,5 łyżki mąki pszennej, czubatej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, czubatej 300 g masła Dodatkowo
Opowieści z piekarnikablogów kulinarnych w internecie tyle różnych wersji tego klasycznego ciastka :) To zróżnicowanie dotyczy zarówno przepisów na krem jak i na same blaty czekoladowe - tu spotkać się można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany kremówki(...)właśnie tę ostatnią opcję wybrałam ja do swojej Wuzetki. Krem z połączenia kwaśnej śmietany i śmietanki kremówki jest naprawdę fajny w smaku, lekko kwaskowy, nie mdły. Biszkopt kakaowy upiekłam z dodatkiem masła; taki biszkopt jest mniej puszysty od zwykłego biszkoptu, nie wyrasta też tak bardzo. Oba blaty posmarowałam cienką warstwą powideł śliwkowych, ale można użyć innego kwaskowego dżemu. Można też
Opowieści z piekarnikaDawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
Różne smaki w kuchnideser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna i aromatyczna. Tak smakuje lato! Składniki(...)biszkopt: 4 jajka 110 g cukru/ksylitolu 70 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 25 g kakao Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 3 lyżki likieru Amaretto dodatkowo: wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Torcik porzeczkowy przełożony kremem porzeczkowym na bazie frużeliny i serka mascarpone. Całość rozpływa się w ustach i smakuje wyśmienicie. Sekret pysznego smaku tkwi w delikatnym i miękkim biszkopcie przełożonym doskonałym, lekko kwaskowym kremem porzeczkowym. To połączenie doskonałe! Korzystajmy z dobroci porzeczki, na którą aktualnie mamy sezon, ponieważ(...)ognia. Przecieramy przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody (gorącej). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do owoców, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną przekładamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia. --> Krem: --> Do misy miksera przekładamy gęstą frużelinę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> Wykonanie: --> Każdy przekrojony biszkopt* przekładamy kremem porzeczkowym (trochę kremu odkładamy do dekoracji i obsmarowania boków torcików. --> Torcik składamy
Marta Gotujesoczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. I tu po raz kolejny zaskoczenie, bo szpinak w cieście jest absolutnie niewyczuwalny. Tym razem upiekłam ciasto w kształcie tortu, przekładając go delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Cóż, wywołało efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:) Składniki: ciasto: 200g świeżego szpinaku 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jaja(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z cytryny krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 250ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru (dałam Diamant) sok z połowy cytryny frużelina: 300g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50ml wody Dodatkowo: owoce do dekoracji sok z połowy cytryny
Obiad gotowyTorcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka(...)łyżki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki tortowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody Krem Kinder: 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietanki od kremu Biszkopt: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny
VioletoweKucharzenieroku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie(...)dodając hashtagi #malacukierenka #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonej kostki do pieczenia Kasia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Biszkopt ze szpinakiem: 6 jajek – osobno żółtka
Mała CukierenkaOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch
Różne smaki w kuchnigruszki, na gruszki wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła. Wykończenie ciasta: Ciasto kakaowe przekroić na dwa blaty. Jeden blat wyłożyć na tacę, p osmarować połową kremu czekoladowego, na krem wyłożyć zimne ciasto serowe. Ciasto serowe posmarować cieniutką warstwą kremu czekoladowego i wyłożyć na krem galaretkę z gruszkami (formę należy pewnym ruchem odwrócić do góry dnem(...)krem i delikatnie ściągnąć z galaretki folię spożywczą), Następnie na galaretkę wykładamy cieniutką warstwę kremu i przykładamy drugim blatem kakaowym. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem czekoladowym. Ciasto polać polewą czekoladową
In my kitchentego momentu każdy gość karczmy wypijał już pełną szklankę whiskey, dziś nazywaną „dzbanem Patryka.” Aby tradycji stała się zadość moja propozycja też będzie na zielono. Muffiny szpinakowe z kremem. Składniki na 50 sztuk:* - 360 g świeżych liści szpinaku - 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki soku z cytryny - 4 duże jaja - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)szklanki mąki tortowej - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką
mojewypiekiinietylkocukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczna 100 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, herbata owocowa 1/2 szklanki, dżem czesreśniowo-aroniowy 250 ml, krem 1 opakowanie/waniliowy, kawa rozpuszczalna instant 2 łyżki, truskawki świeże 12 sztuk jajka, cukier, cukier wanilinowy, woda gorąca mikserem ubijać do spienienia około 5 minut na dużych obrotach porcjami dodawać obie(...)formy wlać ciasto biszkoptowe piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno do kremu włożyć margarynę miękką i na dużych obrotach połączyć składniki nasączony blat posmarować dżemem aroniowo-czereśniowym, nałożyć 1/3 część kremu, nakryć
W Mojej Kuchni LubięZupa krem z dyni i kokosowego mleka to pyszny obiad dla całej rodziny. Co ja mówię obiad ! Jeśli już ugotuję zupę to moi domownicy jedzą ją przez cały dzień. Zupa krem smakuje wszystkim najbardziej. Można ją wzbogacić o przeróżne dodatki przez co za każdym będzie inna w smaku. Zupa krem z dyni i kokosowego mleka jest delikatnie słodka z intensywnym(...)skórka i jak ostry noż mam pod ręką…ha,ha. Zupa jest dosyć ostra w smaku. Taką lubię. Jeśli lubicie łagodniejsze smaki to możecie dodać mniej chili. Zupa krem Składniki: na 4 porcje 600 g dyni, u mnie dynia piżmowa 1 mała główka czosnku 3 łyżki kokosowego oleju 1 szalotka 400 ml kokosowego mleka 300 – 400 ml warzywnego
codojedzenia