Babeczka w trzech smakachKorzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach - z czekoladowym, waniliowym i truskawkowym kremem. Proste (i szybkie!) babeczki czekoladowe ozdobione trójkolorowymi różyczkami z kremu zamieniają się w naprawdę uroczy i eleganci deser.Składniki na proste babeczki czekoladowe+ czekoladowe draże (lub czekolada)Składniki na krem budyniowy+ gorzkie(...)kakao, kilka truskawekPrzed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy po kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut.Krem robimy według przepisu. Dzielimy
Ciastkozercysię do późna i wstaję wcześnie rano. Tyle chciała bym zrobić, tyle się nauczyć, ale co poradzę gdy doba ma tylko 24 godziny... Wczoraj w Lidlu wyhaczyłam mleczny krem kokosowy, który okazjonalnie ukazał się na sklepowej półce z okazji tygodnia Deluxe. Gdy go spróbowałam po prostu musiałam dodać go do śniadania. Krem jest mega słodki i bardzo kokosowy. Smakiem(...)przypomina nadzienie Rafaello ^^ A oto słodki, kokosowy muchomorek na odwrót ;P ~ Owsianka kokosowa z białą czekoladą, kremem kokosowym, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, serkiem twarogowym i żurawiną ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego 10g wiórków kokosowych 100g serka twarogowego kilka kostek białej czekolady + krem kokosowy, żurawina Płatki, otręby, siemię i wiórki gotujemy
Kuchenny Skrawek Niebaszkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ(...)dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. KREM I Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać. KREM II Przygotować
Kuchnia DanusiTorcik Balladyna W sezonie na truskawki, trzeba zrobić ciasto z truskawkami. Warstwowe połączenie ciasta biszkoptowego, kremu budyniowego, kajmaku i musu owocowego. To naprawdę świetnie smakuje. Warto wypróbować. Uwaga! Przygotowanie ciasta wymaga całkowitego wystudzenia budyniu (można ugotować go nawet dzień wcześniej) i odłożenia musu owocowego do lekkiego stężenia, dlatego należy rozłożyć sobie pracę na klika godzin, a można nawet(...)Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej Nasączenie: pół szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego po 40g 800 ml mleka 6 łyżek cukru 2 żółtka 300g masła w temperaturze pokojowej Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe 450g truskawek (mogą być też mrożone
Blog z Apetytemmogłam poszaleć, bo moja 6 latka miała jasno sprecyzowane wymagania - tort czekoladowy z galaretką malinową, żadnych chrupek i tym podobnych. Przy Tak więc powstał taki dość prosty tort z kremem czekoladowym na bazie śmietanki i frużeliną malinową, przy okazji udało mi się dopracować przepis na idealny biszkopt kakaowy, bo zawsze miałam z nim problem, by wyrósł, nie opadł(...)połączenia. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy. Krem czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietany 30 lub 36% 500 g serka mascarpone Przygotowanie kremu trzeba zacząć kilka godzin przed planowanym złożeniem tortu. Śmietankę
Cynamonowe szczęścieMiksuj tak długo, aż otrzymasz pożądaną grubość prażynki. Czekoladę rozpuść z olejem. Mieszaj do połączenia składników. Prażynkę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i w takiej postaci rozsmaruj ją na torcie. Krem z białej czekolady Krem z białej czekolady jest słodki, ale za to doskonale komponuje się z frużeliną malinową. Frużelina malinowa Frużelina malinowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy kto choć(...)masz rantu użyj swojej tortownicy z brzegami przedłużonymi papierem do pieczenia. Nakładamy po kolei od dołu: Biszkopt Konfetti, Prażynkę z białą czekoladą, Mus z Mango, Biszkopt Konfetti, Frużelina malinowa, Krem z białej czekolady, Biszkopt Konfetti. Tynk maślany z mlekiem skondensowanym Do otynkowania tortu użyłam tynku maślanego z mlekiem skondensowanym . Pamiętaj, że tynkować należy na zimny tort, tynk powinien być
SmartBake.plFantazja – ciasto z bezą, jagodami i kremem grysikowym Nie mogę powiedzieć, że jest to proste i banalnie łatwe ciasto, bo tak nie jest, trochę czasu trzeba poświęcić na jego przygotowanie, ale opłaca się, jest mega smaczne i bardzo efektowne. Takie ciasto wow na okazję. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 żółtek jaj 2 białka jaj 1,5 szklanki mąki(...)pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1,5 szklanki cukru 250g masła 1/3 szklanki wody Krem grysikowy: 1 litr mleka 10 kopiastych łyżek błyskawicznej kaszki manny 3/4 szklanki cukru pudru 200g masła Beza: 2 białka 100g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1,5 szklanki świeżych jagód *** Przygotowujemy ciasto. Do garnuszka przekładamy masło, cukier
Blog z ApetytemPyszne ciasto z kremem i truskawkami – Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców jagodowych. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto z kremem i truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 70ml likieru migdałowego + 30ml wody (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka
Mała CukierenkaCiasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z marchewką i majonezem. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, kremowe, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Do tego ciasto wygląda apetycznie i jest proste w przygotowaniu. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Przy kremie należy pamiętać, aby dać śmietanę(...)wtedy krem jest stabilniejszy i nie musimy używać żelatyny. Polecam! Zapraszam na FILM . Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 220g cukru 200g Majonezu Kieleckiego 270g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki
Mała CukierenkaPierwszą warstwą naszego ciasta na biszkopcie jest kisiel wiśniowy z wiśniami z kompotu. Jeśli Wasz kompot lub sok jest bardzo słodki, należy rozcieńczyć go wodą do smaku. Podczas przygotowania kremu budyniowego należy pamiętać, by masło oraz budyń były w takiej samej temperaturze (pokojowej; budyń musi być całkowicie wystudzony, a masło miękkie). Najtrudniejszą częścią podczas przygotowania ciasta jest równomierne rozprowadzenie kremu(...)gorącego kompotu w garnku i mieszać, aż powstanie gęsty kisiel (jak na filmie). Na nasączonym biszkopcie ułożyć wiśnie z kompotu, zalać kisielem, wyrównać. Odstawić do ostudzenia. Przygotować krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty
Lekcje w kuchniCiasto GÓRA LODOWA – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda apetycznie i uważam, że jest proste w przygotowaniu. Składa się z delikatnego, kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z wanilią i mlecznej polewy. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Moim domownikom bardzo smakowało, będzie idealne na rodzinne spotkanie. Inspirację na to ciasto znalazłam na stronie przyślij przepis. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia biszkoptu: około 180ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić wodą z 2-3 łyżkami soku z cytryny, delikatnie posłodzoną) Krem budyniowy: 750ml mleka 70g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l) 4 żółtka 200g masła w temperaturze pokojowej
Mała CukierenkaMiksuj tak długo, aż otrzymasz pożądaną grubość prażynki. Czekoladę rozpuść z olejem. Mieszaj do połączenia składników. Prażynkę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i w takiej postaci rozsmaruj ją na torcie. Krem z białej czekolady Krem z białej czekolady jest słodki, ale za to doskonale komponuje się z frużeliną malinową. Frużelina malinowa Frużelina malinowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy kto choć(...)masz rantu użyj swojej tortownicy z brzegami przedłużonymi papierem do pieczenia. Nakładamy po kolei od dołu: Biszkopt Konfetti, Prażynkę z białą czekoladą, Mus z Mango, Biszkopt Konfetti, Frużelina malinowa, Krem z białej czekolady, Biszkopt Konfetti. Tynk maślany z mlekiem skondensowanym Do otynkowania tortu użyłam tynku maślanego z mlekiem skondensowanym . Pamiętaj, że tynkować należy na zimny tort, tynk powinien być
SmartBake.plteż czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki, został przygotowany na bazie mleka i mąki kukurydzianej. Idealnie się komponuje z przyprawami korzennymi i śliwkami. Koniecznie upieczcie ją na weekend 💗. Parę słów o śliwkach(...)marynowanych w occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy. ------------------------------------------------------------- Krucha tarta ze śliwkami i kremem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na formę o średnicy 24 cm Składniki: Ciasto: 225 mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% strata skórka z cytryny
Kulinarne przygody Gatitypiernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić. Schłodzony deser świetnie nadaje się na upalne(...)tych co bronią się przed piernikami bez powodu Przez ten brak dodatków,wydały mi się najbardziej uniwersalne do przygotowania jakiegokolwiek dania. Nie są za słodkie, więc idealnie równoważą słodki krem w deserze. I kupcie od razu o jedno opakowanie więcej, bo jakimś dziwnym trafem pierniki same znikały i gdyby nie zapasowe opakowanie, to nie byłoby deseru Deser warto zrobić dzień
Mieszam w GarnkuProste i eleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo jest jej tu znacząca warstwa...i w tym miejscu muszę się przyznać, że ja do tej grupy się nie zaliczam; nie lubię gorzkiej czekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak(...)Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką 250 g masła Warstwa
Opowieści z piekarnika