świetnym menu oczaruje cię Łukasz „Bigos” Miecznikowski. Zresztą jeśli masz jeszcze wątpliwości, zerknij jakimi cudami nas uraczył. Jeśli marzysz, aby choć na chwilkę przenieść się w świat Alicji z krainy czarów koniecznie odwiedź Hotel Merkury w Jelitkowie. Od pierwszej minuty się w nim zakochałam i chyba wiesz już dlaczego. Kącik dla dzieci utrzymany w klimacie całego hotelu. Kolacja w restauracji
Wielki apetytminut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach smakowych, sery te znajdą szerokie zastosowanie kulinarne, polecam! http://www.msm-monki.pl
Wanilia i Kardamonsłońcu, stąd ich piękny czerwony kolor i słodki smak. W gorące dni każdy z nas szuka orzeźwienia. Truskawka też powinna go dostać ! Stąd pomysł na deser iście z mroźnej krainy... Panie i Panowie, przedstawiam SORBET !!! Połączyłam lekkie, słodkie truskawki i banana. To dzięki niemu deser otrzyma kremową konsystencję. Deser z serii FIT. Minimum składników, maksimum chłodzących doznań. Bajka :) Jak zrobić
Mój Smak na Życieowoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest z serami francuskimi z linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje
Smaczna Pyzazupa jest popularna oczywiście nie tylko na terenach Bohemii, ale we wszystkich sąsiadujących krainach. Kolejny przykład na to, że pyszne jedzenie nie zna granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest
Kuchnia PrezydentowejKochani! Jestem, żyję, choć można powiedzieć, że wróciłam z zaświatów. No, może nie dokładnie z krainy umarłych, choć niektórzy twierdzą, że jak cię nie ma na necie, to znaczy, że albo jeszcze nie istniejesz, albo już umarłaś. :D Po prostu czuję się gotowa wrócić DO świata. Postanowiłam umieścić tego
Kuchnia Prezydentowejpostrzegam Mazowsze zupełnie inaczej. Tu się urodziłam i wychowałam, tu założyłam rodzinę i zbudowałam własny dom. Kilka razy w tym czasie się przeprowadzałam, ale to ciągle była ta sama kraina. Inny jej obraz zachował się w mojej pamięci z dzieciństwa, a inny gdy dorastałam. Teraz widzę przez okno też zupełnie coś innego. Dlatego wiem, że Mazowsze to nie tylko piasek
Wiem co jemtakiej ilości, ale kilka zapowiedzianych mamy :/ Pocieszam się jedynie tym, że następny tydzień jest moim ostatnim szkolnym w marcu, bo w następną sobotę wyjeżdżam na dziesięć dni do Krainy Muminków (ktoś zgadnie o co mi chodzi? :>), ale o tym więcej innym razem... :) PRZEPIS /1 porcja/ ~250g tofu ~50g jogurtu - krowiego lub sojowego ~1/2 - 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
breakfast of dreamsWarńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu. A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się
Kuchenna KontrrewolucyaWitajcie. Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową. Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję! Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi. Konfiturę śliwkową można
Garniec Magalieżyć", bo życie zaczyna się w podróży. Choć nie byłam jeszcze nigdy dłużej niż dwa tygodnie poza domem, nie zaznałam "tułaczki" z plecakiem i bliskiego obcowania z mieszkańcami egzotycznych krain, uwielbiam wszelakie wyjazdy, te bliższe i dalsze, te mniejsze i większe :). Każdego, bez względu na wiek i płeć zachęcam, do poznawania nowych miejsc, ludzi, kultur, zwyczajów, podziwiania piękna krajobrazów, przyrody
Taste Of My Daysamej Polsce uprawia się kilkanaście gatunków czosnku. Warto przytoczyć, że uznawany za najlepszy, włoski uchodzi właśnie czosnek biały polezyjski (Aglio Bianco Polesano). Uprawiany w zakątku Regionu Veneto, zwanego „Krainą wielkich rzek”. Ten długi na niecałe 100 km i szeroki na 18 km obszar jest wciśnięty między dwie wielkie rzeki – Adygę i Po i od wschodu Morze Adriatyckie. W konsekwencji takiego
Bon Ton ItaliaBoeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara
W SMAKzalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :) Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca. Składniki: - 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% - 3 goździki
upichconaEdytki zobaczyć jak wyglądają ich wersje. Kasia ze względów technicznych opublikuje wpis w innym terminie. Dzięki dziewczyny za super przepis i miłe kuchenne spotkanie. Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca . Składniki: 250 g ziaren słonecznika + 3 - 4 łyżki do posypania 2 jajka 90 g cukru trzcinowego (dałam 70) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Sto kolorów kuchni