mogą być zaimportowane do remastera. My zdążyliśmy pograć już kilka godzin na PC – gra wygląda lepiej, krajobrazy cieszą oko, a oświetlenie wygląda imponująco. Jednocześnie mamy wrażenie, że kraina Nordów nieco straciła na swej mroźnej surowości przez tak podkręcone efekty świetlne. Jesteśmi ciekawi Waszych wrażeń z remastera – wszelkie opinie możecie wyrażać w komentarzach u dołu wpisu. Przy okazji premiery(...)upieczony suflet serwujemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika – jeśli będziecie za długo czekać, zacznie opadać i nie będzie już tak efektowny. Napawamy się wspaniałymi widokami krajobrazów w krainie nordów, omijamy strzały lecące w kierunku naszych kolan, a w międzyczasie raczymy się wspaniałym serowym smakiem słonecznego sufletu! Smakosz jest z Was dumny! Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega , która
Nerds Kitchenzaplanowałam). Włożyłam w to mnóstwo pracy, czasu, serca i energii - kiedyś w końcu chciałabym coś z tego mieć. Nie bloguj tylko dla pieniędzy Gdy zakładałam nieistniejącą już Kolorową Krainę, nie do końca rozumiałam istotę blogowania i przede wszystkim widziałam w tym sposób na dorobienie. Szybko zrozumiałam, że nie tędy droga, a że blogowanie mnie pochłonęło do reszty, nie zrezygnowałam(...)Niestety, minęło 3/4 roku i zarobiłam jak dotąd bardzo niewiele. Na Kolorowej Krainie nawiązałam współpracę, dzięki której za uciułam parę groszy, a Wam dałam rzetelne informacje o ubezpieczenia dla dziecka i rodziny, które przydadzą się każdemu rodzicowi, szczególnie świeżo upieczonemu. Niestety ta współpraca zakończyła się przez zmiany na blogach. Na odnowionym blogu Kęsy codzienności i na jego starszej wersji
Anioszek w kuchnizdjęcia i w ten oto sposób został niekwestionowanym bohaterem domu! :DDD (P.s. Teraz znowu zgrywam zdjęcia natychmiast po "sesji" - mam nauczkę). W tym roku tematem przewodnim przyjęcia była bajka "Kraina Lodu"... Przygotowałam tort w pięknym lodowym kolorze, przedstawiający główną bohaterkę Elsę oraz Olafa. Pomysł na tort zaczerpnęłam z tej strony. Wszystkie słodkości i dekoracje zrobiłam w tej samej tonacji(...)part II :D Widok z lotu ptaka, cd. Jakby komuś było mało :D Tort. Było już zdjęcie tortu?!! Ostatnie ujęcie. No dobra - nie ostatnie, ale na dziś już dość Krainy Lodu, Elsy, Olafa i jego nosów :DDD To by było na tyle, moi Kochani :) Podejrzewam, że w styczniu czeka Was powtórka z rozrywki, oczywiście z urodzin Adasia... Zapraszam Was więc
Słodko-Słony Świat Ilonykrajobrazy, kwiatki, świetna kuchnia, trunki najróżniejszych rodzajów z winem na czele, istna sielanka… ZARAZA, gdyby tylko nie te potwory! Zatem i dla Geralta znalazło się miejsce w tej cudownej krainie rządzonej przez księżną Annę Henriettę, z tym, że Wiedźminowi przypadło w udziale śledzenie zagadkowych morderstw, siejących niepokój w tej idyllicznej atmosferze. Dodatek oferuje ciekawe misje, całkowicie przedesignowany interfejs(...)sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy go z sosem żurawinowo-winnym, gdyż jak sama nazwa dodatki mówi, kraina Toussaint słynnie ze wspaniałych win, więc nie mogliśmy pominąć tego trunku w przepisie. Nie ukrywamy, że pasztet jest bardzo pracochłonny i dość drogi – jednak rezultaty są na tyle zadowalające
Nerds Kitchenlutego zakończyła się druga edycja zorganizowanej przeze mnie akcji z miodem naturalnym w roli głównej "W krainie miodem płynącej...". Czekałam do tej pory z podsumowaniem, by zapominalscy mogli uzupełnić banerki na swoich stronach. W Mikserze Kulinarnym, do którego akcja zawitała po raz drugi zgłosiliście 28 przepisów, z czego zaakceptowałam 27 (u jednego z blogerów zabrakło banerka i mimo pisania prywatnej(...)pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów zebranych w akcji W krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie
Weekendy w domu i ogrodzienapojem na świecie. Najwięcej piwa żłopią Czesi, Niemcy, Austriacy, Irlandczycy i Polacy. Tak, tak, jesteśmy w czołówce. Pierwsze wzmianki na temat produkcji jakże smakowitego trunku wywodzą się ze starożytnej krainy zwanej Mezopotamią i sięga 4000 lat p.n.e. W sumie nic dziwnego, że na obecnym Bliskim Wschodzie piwo miało swe początki albowiem gdyż ponieważ uważa się, że na terenach tejże krainy
Right Behind The Kitchenoczywiście nie do podrobienia, znakomity Johny Deep! Idealnie nadaje się to tego typu roli, zresztą znamy go jako Jacka Sparrow'a z "Piratów z Karaibów", występował w "Alicji z Krainy Czarów" czy w najnowszej produkcji Disney'a, "Tajemnice Lasu". Deep jest wprost stworzony do takich ról! Polecam ten obraz do oglądania całą rodziną. Bo nie tylko dzieci(...)ról. Jego filmową towarzyszką zbrodni jest Pani Lovett, czyli Helena Bohnam Carter, którą pewnie pamiętacie z roli w "Harry'm Potterze" jako Bellatrix Lestrange czy też z "Alicji w Krainie Czarów" (również w reżyserii Burtona), gdzie wcieliła się w postać Czerwonej Królowej. Idąc etapem filmów kulinarnych, zagrała Joan Potter, czyli przybraną matkę Nigela Slater'a. Todd trafia
W kuchni Karmel-itkinajczęściej przychodzą nam na myśl wnętrza inspirowane kulturą Japonii, Chin lub Indii - trzy sztandary Orientu, zupełnie od siebie odmienne ale pełne uroku i szlachetności, bogactwa i przepychu rodem z krainy Bollywood... Już w progu Centrum wita nas pięknymi bajkowymi intensywnymi kolorami a wchodząc dalej nie będziecie mieli ochoty opuścić tego miejsca Takimi oto słowami Centrum zachęca(...)odwiedzin......"Świątynie Świata – tajemnicze „miejsce mocy” w samym sercu Lublina, gdzie skosztujesz luksusów dla ciała oraz odnowy dla ducha. Zabierzemy Cię do krainy tysiąca i jednej nocy, dziewięciu smoków, kwitnącej wiśni, buddów i tygrysa..."A co nam oferują?! Bardzo duży i bogaty pakiet usług...Poznacie filozofie wschodu, masaże i rytuały orientu popijając aromatyczne indyjskie herbatki przy dźwiękach
NaKońcuJęzykaTapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku), kiedy to uraczyła mnie kisielem o smaku czarnego Frugo.Właśnie z owej tapioki ten kisiel był.Dziś zapoznałam się z nią jeszcze dokładniej. Odkryłam jej zachowania podczas obróbki,sprawdziłam jak się z nią obchodzić(...)kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody 3 pełne łyżki kuleczek tapioki 3-4 łyżki cukru pudru
W kuchni Karmel-itkimłode, jeszcze „nieotwarte”, stąd nazwa pochwiaki. Duże, rozwinięte już grzyby, porastające słomę ryżową, często mylone są z trującymi death cap (czapki śmierci), dlatego nie polecamy podczas podróży do Krainy Uśmiechu porwać się na zbiory dziko rosnących Hed Faang. Te w puszce poddane już zostały obróbce termicznej, dlatego nie trzeba ich gotować, a jedynie podgrzać. Swoje zastosowanie znajdą w potrawach typu
ClauditteMissCookingWspółpraca ze sklepem Bio-Kraina dała mi możliwość poznania kilka nowych dla mnie wariantów zdrowych słodyczy. Pomyślałam, że być może zastanawiacie albo będzie zastanawiać się nad kupnem owych produktów, także poniższa recenzja będzie mogła Wam w tym pomóc :) Znajdziecie tu opinie na temat energetycznego batonika, wegańskiej gorzkiej czekolady, a także nieco innych sezamków :) Baton z orzechami brazylijskimi daktyle
Zdrowie na języku :Pmagicznej atmosfery, którą z wiekiem, najbardziej odczuwam wchodząc do bogato ozdobionych centrów handlowych... Od zawsze jednak cechował mnie sentymentalizm więc powoli i moje mieszkanie zmieniam w migoczącą lampkami krainę. Zaczynam też myśleć o tym, co dzięki mnie pojawi się w tym roku pod choinką. Dawanie to najmilsza część tego zimowego okresu! W związku z tym mam dla was propozycję. Może
Gawron w rosoleTajlandia zwana także Krainą Uśmiechu kojarzy się z gorącym klimatem, rajskimi plażami i pysznym jedzeniem. Niedawno wróciłam z 3-tygodniowej wyprawy do tego pięknego kraju, gdzie miałam okazję osobiście spróbować słynnych tajskich przysmaków i przekonać się, czy rzeczywiście są takie pyszne i takie pikantne, jak je opisują ;) Jeśli jesteście ciekawi co i jak jada się w Tajlandii-zapraszam do lektury
Zawsze głodna!wszelkie skrawki grzybni pozostałe po obieraniu grzybów wyrzucała w tamto miejsce ogrodu. Oczywiście nie licząc wszędobylskich purchawek i muchomorów, dzięki którym nasz ogród wygląda jak sceneria do "Alicji w Krainie Czarów". Dzięki mikoryzowaniu , które przeprowadziliśmy jakiś czas temu, pojawiło się więcej rodzajów grzybów, a te jadalne jakby dostały kopa. Są wielkie i zdrowe, a ponieważ jest już dość chłodno
les mirabellesUwielbiali je bez wyjątku wszyscy wrocławianie. W jednej z popularnych w drugiej połowie XIX w. we Wrocławiu piosenek (Morgenrot, leuchtest mir zum druhen Tod) śpiewano: Ach, śląska ziemio, śląska kraino Dla nas Tyś jedyną, tą jedyną Ach śląskie góry i śląskie doliny… Lecz ponadto w życiu cenimy Co dzień Streuselkuchen smak” Przepis na ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej znajduje
Passions hobbies lifepotwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną więc było dla mnie niespodzianką, gdy w krainie lodów odkryłam nie tylko nowy smak, ale i całkiem poważną konkurencję do ukochanej tarty cytrynowej. Lody Lemon Pie , nowość od Carte d'Or to doskonała lodowa wersja klasycznej tarty
KUCHARNIACzerwony smok, żonkil, podwójna harfa i... por! To narodowe symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory
My Chcemy Jeśćkosztuje, a możemy doprawdy wiele zyskać! Poranki bywają przykre, zwłaszcza jeśli musimy wstawać bardzo wcześnie. Cierpniemy wówczas na dźwięk budzika i marzymy o choćby 10 dodatkowych minutach w błogiej krainie snów. Ale owe dodatkowe 10 minut snu przecież niewiele da, za to przyda się bez wątpienia w czasie porannych czynności dokonywanych przed wyjściem z domu. Warto wstać z łóżka nieco
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeden z NNKT, czyli niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, bardzo pomocny choćby w profilaktyce cukrzycowej. Tylko kilka informacji na temat tego niepozornego warzywa kapustowatego rodem z śródziemnomorskich krain wystarczy, by wprowadzić je w dowolnej formie do naszego jadłospisu. Coś tak intensywnie zielonego ma naturalnie w sobie masę chlorofilu, błonnika i ledwie 25 kcal w 100g. Odchudzający się
I tu będę miała takie techleba z przeróżnymi dodatkami. Szczególnie kojarzą mi się z Toskanią - odnajdywałam je w menu prawie każdej odwiedzanej przeze mnie restauracji i osterii. To w czasie wyjazdu do tej pięknej krainy dowiedziałam się, że klasyczna bruschetta al pomodoro to tylko wierzchołek góry lodowej dostępnych opcji. Bruschetty można traktować jako przekąskę, opcję na ciekawe śniadanie lub kolację, a przede wszystkim jako
Chilli Czosnek i Oliwacórzątek, stało się wybiórczym niejadkiem. Taki czas w żuciu czterolatka, gdy swój indywidualizm okazuje przez sposób żywienia. Znalazłam na to kilka sposobów. Na moje dziecko przypadła mleczna kraina, tylko mleko widziałaby w swojej diecie (natomiast średnia w tym czasie odstawiła całkowicie wszelaki nabiał- cóż za skrajności). Kombinuje jak każda mama, żeby przemycić w diecie coś zdrowego lub chociaż
Farmażonypotraw z rybą w roli głównej Poza samymi przepisami opublikowane w książce zdjęcia są naprawdę pierwszej klasy, co widać na załączonym obrazku . Możemy też poznać krainę Milickich stawów, skąd Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może
Marta Gotujesłońce. Lato. Pełne przepychu. Unoszący się zapach ziół, intensywny smak w pełni dojrzałych warzyw, głębia kolorów i ta perfekcyjność przyrody. Co roku potrafi zamienić świat w przepiękną i niepowtarzalną krainę. Za każdym razem inną. Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwony pomidor 1 żółty pomidor 1 ogórek 1 cebula czarne oliwki ser typu feta
Kuchnia Pani WiosnyGinu Lubuskiego z sokiem pomarańczowym i tonikiem w upalny letni wieczór 10. Lubię... bursztyny 3. Do zabawy zapraszam: Alex z Mojej kuchnii Mateusza z Parakultury Zuzamoll z Zuzamoll w krainie deszczowców Olciaky z Waniliowej chmurki Olę ze Słodkich rozmyślań Panią Torcikową Rozmowy z Komendantem Grzegorza z Wygoń babę z kuchni Dobromiłę z Dobrych smaków Małolatę z Małolata w kuchni czyli
sierotka maRysia w kuchnizaprowadzi nas do miejsca, gdzie serwują jakieś jedzenie. Niekiedy wydawałoby się, że będzie genialne, no bo kaszebskie, oparte na ciekawych smakach. No jak to jeden kaszub kiedyś powiedział, ta kraina jest wyróżniona przez Boga – mieszkańcy mają dostęp zarówno do rzek, jezior, morza, lasów i gór. Więc czego jeszcze chcieć… Tawerna Mestwin, ul Straganiarska 20/23 Podobno nie chodzi się
Right Behind The Kitchenoraz o tym, która gospodyni zrobiła najlepsze gołąbki... W tej cenie znajdziemy artykuły i inspiracje oraz przepisy, po których chcesz po prostu więcej i więcej wgłębiać się w cudną krainę zwaną gastro, nie patrząc w ogóle już na cenę. Co je łączy a co dzieli? Są dwumiesięcznikami jak wspomniałem, magazynami kulinarnymi o kuchni i świecie związanym z nim, o ludziach
Right Behind The KitchenDynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru
Z Majeczką w kuchnizrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem". Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny
Zawsze głodna!mokry i zimny jesienny wieczór, niż podanie zdrowego i pysznego deseru z pieczonych jabłek, który nie tylko poprawi nasz nastrój, ale również na powrót przeniesie nas wspomnieniami w krainę dzieciństwa. składniki dla trzech osób 3 duże jabłka, u mnie odmiany szarej renety 60 g owoców żurawiny ( świeże lub mrożone) 3 łyżeczki brązowego cukru cynamon sposób przygotowania Jabłka myjemy, nożem wycinamy
Miód i pieprztermiczny dzbanek w optymistycznym kolorze zielonego jabłuszka jest pełny), świeżo wyprany, pachnący błękitnym płynem do płukania kocyk i wymoszczone miejsce na kanapie. Od czasu do czasu wyrywam się z krainy marzeń, żeby wyjść z psem na spacer i dotlenić nieco zamulony organizm. A potem znów daję nura między karty powieści, gdzie król angielski stara się stłumić bunt niepodległościowy w Ameryce
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóry nosi tytuł ,,Błękitna Laguna’’ można przenieść na talerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej
Podróż w kulinariaTwórcy serii Dragon Age znani są z obsesji na punkcie sera, który bardzo często pojawia się w postaci kręgów w różnych lokacjach krainy Thedas, nie wspominając o serowej tarczy dostępnej jako jeden z elementów wyposażenia naszego herosa. Jednakże my tym razem zajęliśmy się zupełnie „nieserową” potrawą, o której wzmiankę znaleźć można w menu tawerny The Rusted Horn występującej
Nerds Kitchenchałwa Jej smak, przesycony sezamowym aromatem, sprawia że na powrót trafiamy w krainę dziecięcych baśni z tysiąca i jednej nocy. Sposób wykonania jest tak prosty, że kupując chałwę w sklepie ( najpierw postanowiłem przeczytać skład), nie wierzyłem i przecierałem ( kilkukrotnie) oczy ze zdumienia. Z trzech składników i tylko trzech, jakie w moim (jak się okazało mylnym) przekonaniu, powinienem odnaleźć
Miód i pieprzinformacje o tym, co dzieje się w Polsce i na świecie. Biznesownik był jednym z pierwszych blogów, które zaobserwowałam po stworzeniu daylicooking. Polecam go Wam, warto zaglądać do Andrzeja. Kraina Sosny Smacznie, pomysłowo, kolorowo, a przede wszystkim słodko :) Jeden z najsmaczniejszych blogów ze słodkościami. Sosna wymyśla czasem takie cuda, że aż chce się wyciągnąć rękę i podkraść odrobinkę ;) A przy
Codzienna kuchnia niecodziennaStudenckie kulinaria tortowo-kawowo-mrufkowo Kuchnia Breni Świat smaku Wiem co zjem Smaki na talerzu Ewusiowe smaki Mela gotuje i testuje Kuchniaslodkiej ksiegarni Kraina dobrej kuchni Moje pytania 1. Pierwsze danie ugotowane ? 2. Gotowanie czy sprzątanie ? 3. Ulubione danie mięsne ? 4. Kruche czy utarte ? 5. Kuchnia polska czy śródziemnomorska ? 6. Piwo czy wino ? 7. Ryż
Eli Gotowaniemiesiąca spotkało mnie wiele smutnych rzeczy i przygruntowy nastrój kompletnie odbierał mi chęć do robienia czegokolwiek. Niestety mały patron Przepysznika, Móżdżek, zasnął cichutko i pohasał do innych ogonków zamieszkujących krainę żółtego sera, groszku i oliwek. Schedę po nim przejąć musi brat, o wdzięcznym imieniu Pinki, rudy paskudnik uwielbiający podkradać chusteczki i wszystko co da się zjeść. Choć wszyscy nadal tęsknimy
Przepysznik - BLW i nie tylkoplacki, smarujemy białym sosem układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie
Wanilia i Kardamonwidelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem. Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie
Wanilia i Kardamonpieczemy ok 35-40 minut. Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki. Dekoracja kwiatowa w wykonaniu niezawodnej Różanej Krainy - zapraszam
Kuchnia w czekoladziewódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polecam dekoracje kwiatowe Różana Kraina
Kuchnia w czekoladzieprzykuły jej uwagę. Pierwszy dzień wakacji i wyjazd do babci. Tata zaoferował podwózkę. Spakowali się dzień wcześniej. Teraz tylko śniadanie i można ruszać po przygodę. Napisy czołowe - Alicja w Krainie Czarów: 3 jajka, 2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku, szklanka cukru , 2 szklanki mąki pszennej, odrobina proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 3/4 szklanki oleju
Karczma Honoriettysolą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły, możecie urozmaicić go sokiem z połowy cytryny – pominęliśmy ją w przepisie, gdyż zapewne w krainie Gothica nie przewidziano tak egzotycznych owoców PODANIE Zupę nalewamy do misek i posypujemy natką pietruszki. Polecamy również z łyżką tłustej śmietany. Danie smakowicie odnawia 7 punktów życia. Snaf byłby dumny
Nerds Kitchenstanie oddać. Niemniej jednak zachęcam Was do przygotowania choć raz tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach. W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły
Food SquareGalicja nam Polakom kojarzy się przeważnie z rozbiorami a tutaj nie o tą Galicję chodzi. Galicja - wspólnota autonomiczna w Hiszpanii. Region geograficzny i kraina historyczna na półwyspie Iberyjskim. Czyli krótko mówiąc ośmiornicę podałam według kuchni hiszpańskiej. Ośmiornica po galicyjsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietylko na jedną rzecz, kupiłabyś buty czy torebkę? Na dzień dzisiejszy buty – choć i tak musiałabym to jeszcze przemyśleć. Teraz kolej na Was. Do zabawy nominuję: Lisia kawiarenka Kraina sosny Sweetcakes Zapachy kuchni Dorota smakuje Notes kulinarny figa I love bake Cupcake factory Anyżkowo Kocie smaki Poproszę dokładkę Pytania, które dla Was wymyśliłam: 1. Jaka jest twoja wymarzona praca
Made By Mom And Sonwarstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać gorzkim kakao. Od razu podawać. *z podanych składników usmażyłam 5 dużych naleśników Pomysł na przepis z bloga Kraina Miodem Płynąca
Ugotowaćuzupełniła słoiczek szklany - I kilka świeżych malin, by poczuł się mocniej adorowany. To co powstało jako efekt końcowy - Wywołało zdumienie jej żądnej wrażeń głowy. Deser bajkowy, niczym z rajskiej krainy - Skrywał w sobie potężną dawkę witaminy. Składniki: 0,5 szklanki mleczka kokosowego 3 łyżeczki nasion Chia 0,5 szklanki malin 3 łyżki białego wina (opcjonalnie) Nasiona wymieszaj z mleczkiem
Mój Smak na Życiemapie Wrocławia. Równo rok temu napisałem dla Was artykuł o Wrocławskim Bazarze Smakoszy - miejscu, w którym ludzie z ogromną pasją karmią nas prawdziwymi perełkami zarówno z naszej pięknej polskiej krainy, jak i różnych zakątków naszego globu, poszerzając nasze kulinarne horyzonty. Obok Bazaru nie można przejść obojętnie i wie o tym każdy szanujący się wrocławski smakosz. Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś
Food Squareramach podzięki za całe dobro i serce, poznając tajemniczą historię rodu Otori, zgadza się pomóc w zabójstwie pana Iidy - bezlitosnego wroga Shigeru. Akcja powieści dzieje się w wymyślonej krainie, bardzo przypominającej jednak średniowieczną Japonię. Choć nigdy nie przeżywałam fascynacji Krajem Kwitnącej Wiśni, opisy zwyczajów w powieści Hearn mnie urzekły. Te książki mają niesamowity klimat, któremu nie potrafiłam się oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeklasycznych jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY ) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje :) Polecam, bo naprawdę warto ;) Składniki na jagodzianki z serem
Rozpustne gotowaniewiem jak Wy ale ja uwielbiam "Krainę Lodu" i tylko czekałam, aż nadarzy się okazji, aby wykonać torcik w tej tematyce. Nie ma Elsy ani Anny, ale za to pojawił się najsłodszy Olaf
Pudełko rozmaitościświetnym menu oczaruje cię Łukasz „Bigos” Miecznikowski. Zresztą jeśli masz jeszcze wątpliwości, zerknij jakimi cudami nas uraczył. Jeśli marzysz, aby choć na chwilkę przenieść się w świat Alicji z krainy czarów koniecznie odwiedź Hotel Merkury w Jelitkowie. Od pierwszej minuty się w nim zakochałam i chyba wiesz już dlaczego. Kącik dla dzieci utrzymany w klimacie całego hotelu. Kolacja w restauracji
Wielki apetytminut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach smakowych, sery te znajdą szerokie zastosowanie kulinarne, polecam! http://www.msm-monki.pl
Wanilia i Kardamonsłońcu, stąd ich piękny czerwony kolor i słodki smak. W gorące dni każdy z nas szuka orzeźwienia. Truskawka też powinna go dostać ! Stąd pomysł na deser iście z mroźnej krainy... Panie i Panowie, przedstawiam SORBET !!! Połączyłam lekkie, słodkie truskawki i banana. To dzięki niemu deser otrzyma kremową konsystencję. Deser z serii FIT. Minimum składników, maksimum chłodzących doznań. Bajka :) Jak zrobić
Mój Smak na Życieowoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest z serami francuskimi z linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje
Smaczna Pyzazupa jest popularna oczywiście nie tylko na terenach Bohemii, ale we wszystkich sąsiadujących krainach. Kolejny przykład na to, że pyszne jedzenie nie zna granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest
Kuchnia PrezydentowejKochani! Jestem, żyję, choć można powiedzieć, że wróciłam z zaświatów. No, może nie dokładnie z krainy umarłych, choć niektórzy twierdzą, że jak cię nie ma na necie, to znaczy, że albo jeszcze nie istniejesz, albo już umarłaś. :D Po prostu czuję się gotowa wrócić DO świata. Postanowiłam umieścić tego
Kuchnia Prezydentowejpostrzegam Mazowsze zupełnie inaczej. Tu się urodziłam i wychowałam, tu założyłam rodzinę i zbudowałam własny dom. Kilka razy w tym czasie się przeprowadzałam, ale to ciągle była ta sama kraina. Inny jej obraz zachował się w mojej pamięci z dzieciństwa, a inny gdy dorastałam. Teraz widzę przez okno też zupełnie coś innego. Dlatego wiem, że Mazowsze to nie tylko piasek
Wiem co jemtakiej ilości, ale kilka zapowiedzianych mamy :/ Pocieszam się jedynie tym, że następny tydzień jest moim ostatnim szkolnym w marcu, bo w następną sobotę wyjeżdżam na dziesięć dni do Krainy Muminków (ktoś zgadnie o co mi chodzi? :>), ale o tym więcej innym razem... :) PRZEPIS /1 porcja/ ~250g tofu ~50g jogurtu - krowiego lub sojowego ~1/2 - 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
breakfast of dreamsWarńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu. A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się
Kuchenna KontrrewolucyaWitajcie. Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową. Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję! Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi. Konfiturę śliwkową można
Garniec Magalieżyć", bo życie zaczyna się w podróży. Choć nie byłam jeszcze nigdy dłużej niż dwa tygodnie poza domem, nie zaznałam "tułaczki" z plecakiem i bliskiego obcowania z mieszkańcami egzotycznych krain, uwielbiam wszelakie wyjazdy, te bliższe i dalsze, te mniejsze i większe :). Każdego, bez względu na wiek i płeć zachęcam, do poznawania nowych miejsc, ludzi, kultur, zwyczajów, podziwiania piękna krajobrazów, przyrody
Taste Of My Daysamej Polsce uprawia się kilkanaście gatunków czosnku. Warto przytoczyć, że uznawany za najlepszy, włoski uchodzi właśnie czosnek biały polezyjski (Aglio Bianco Polesano). Uprawiany w zakątku Regionu Veneto, zwanego „Krainą wielkich rzek”. Ten długi na niecałe 100 km i szeroki na 18 km obszar jest wciśnięty między dwie wielkie rzeki – Adygę i Po i od wschodu Morze Adriatyckie. W konsekwencji takiego
Bon Ton ItaliaBoeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara
W SMAKzalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :) Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca. Składniki: - 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% - 3 goździki
upichconaEdytki zobaczyć jak wyglądają ich wersje. Kasia ze względów technicznych opublikuje wpis w innym terminie. Dzięki dziewczyny za super przepis i miłe kuchenne spotkanie. Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca . Składniki: 250 g ziaren słonecznika + 3 - 4 łyżki do posypania 2 jajka 90 g cukru trzcinowego (dałam 70) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Sto kolorów kuchnibył choć raz i spróbował – ten sam wie. Ten przepis udowodni, że wcale nietrudno przyrządzić włoski deser w domowym zaciszu i chociaż na chwilę przenieść się w krainę słodkiego dolce vita. Semifreddo , czyli „ na wpół zmrożone” , to deser lodowy. Ma półtwardą konsystencję. Kusi słodyczą bezy i kwaskową nutą świeżych owoców. ( przepis na dwie keksówki) 1l śmietany
Bon Ton ItaliaBazylikata, upchnięta na podbiciu włoskiego buta, część historycznego katepanatu Italii, wydaje się krainą obecnie niesłusznie zapomnianą. Ten jeden z najrzadziej zamieszkanych regionów, ma wszakże wiele do zaoferowania. Długa jest lista pięknych zakątków, ale wspaniałe są także lokalne produkty, szczególnie oliwa z Vulture, peperone z Senise i czerwone ziemniaki z Terranova del Pollino. Jakich miejsc nie można przegapić będąc w Bazylikacie
Bon Ton ItaliaNikt kto kiedykolwiek ujrzał tę krainę, nigdy już nie uwolni się od tęsknoty za nią .” D. H. Lawrence Przystań pocztówka, ok. 1930 r. Piazza Politeama pocztówka, ok. 1930 r. Monte Pellegrino pocztówka, ok. 1930 r. Katedra pocztówka
Bon Ton Italiasię na miejscu. Aby dzień zaczął się jeszcze milej zostaliśmy poczęstowani między innymi łakociami produkowanymi w Wedlu a do picia dostaliśmy czekoladę :) Następnie ubrani w ochronne ubranka wkroczyliśmy do krainy czekolady. Mogliśmy podejrzeć produkcje czekolady nadziewanej. Następnie wkroczyliśmy do królestwa ptasiego mleczka a tam powitała nas rzeka pełna ... ptasiego mleka... to pewnie ta rzeka śniła się kotkowi z wiersza
królestwo garówBędzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiu, kaczki , bażanta, dziczyzny oraz grzybów. Cantina Caldaro - Pfarrhof Pinot Nero Riserva DOC 2010. Wino pochodzi z winnicy Montan/Montagna w samym sercu krainy Pinot Nero. Działka o powierzchni 1,1 ha położona jest na wysokości 510 m n.p.m. Rosną tam 25 letnie krzewy. Niska wydajność 45 hl/ha. Wino dojrzewa przez 14 miesięcy w dębowych
królestwo garówSkyrim jest dość mroźną krainą, więc tamtejsza kuchnia musi nie tylko sycić, ale i pożądnie rozgrzewać. Wyobrażając sobie takie potrawy, na myśl przychodzi nam bardzo intensywny, lekko pikantny, zniewalający lekką nutą opalanego drewna smak – stąd pomysł na nietypową, pieczoną zupę pomidorową. Pomidorówka w grze składa się jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę
Nerds Kitchenwłożyć do niej pokrojoną marchewkę. Polać oliwą i odstawić na ok. pół godziny. Marchew nabierze wtedy smaku i stanie się plastyczna jak makaron. Dodaję przepis do akcji "W krainie miodem płynącej..." i jako inspirację dla innych blogerów do eksperymentowania z miodem
Weekendy w domu i ogrodzieproteinami, witaminami. Warzywno-owocowe koktajle to pyszna dawka witamin, białka, to idealne drugie śniadanie, czy wzmocnienie organizmu po ćwiczeniach. A że dzisiaj jest Dzień Św. Patryka patrona Irlandii, zielonej krainy postanowiłam z tej okazji połączyć obie te rzeczy i przygotować właśnie taki zdrowy koktajl z oswajanym przeze mnie ostanio jarmużem. Niech przyświeca nam dzisiaj hasło Zielono mi. Wpis dodaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikuzyczna podróż po najbardziej charakterystycznych dźwiękach folklorystycznych świata. Pokazowi laserowemu towarzyszą m. in. Happy Pharella Williamsa, fragmenty ścieżek dźwiękowych do Gwiezdnych wojen , Gry o tron czy Alicji w Krainie Czarów . Wszystkie pokazy są bezpłatne. Reżyseria i programowanie spektakli - Bogumił Palewicz. Fontanna znajduje się przy al. Lubomirskich (obok budynku sądu). Źródło informacji: Urząd Miasta Rzeszowa . Zdjęcia: autorka bloga
Qlinarnie i Qlinarnieluksusu ;) W cukierniach i kawiarniach ciągle kosztują „krocie”, a w domu za niewielkie pieniądze możemy przyrządzić swoje ulubione. Dziś mam dla Was przepis przywodzący na myśl włoską krainę. Amaretto , migdały i czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby. Polecam! SKŁADNIKI: ( 10 szt. ) * czekolada ( dobrej jakości
Ostra na Słodkomulticooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 7 ziarenek pieprzu świeżo
ClauditteMissCookingWitajcie w sobotę :) Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :) Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica. Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa. Każdy z nas marzy
vegetaniewidzicie nie odpuszczam i kontynuuję gulaszowe szaleństwo. To już ostatni taki garnek pełen francuskich pyszności. Tym razem padło na baeckeoffe, czyli danie z Alzacji. W tej sąsiadującej z Niemcami krainie skosztujecie treściwych potraw, często marynowanych w winach i piwach. W Alzacji robią też kiszoną kapustę, zupełnie jak u nas. Nie jest to smakołyk powszechnie znany w wielu krajach
W kuchni wieczoremdania z każdego niemalże zakątka świata. Kuchnia Chińska, Kuchnia Włoska - pyszne pasty i pizze, Owoce morza, Wołowina; Baranina i Wieprzowina na kilkanaście różnych sposobów, Dział z deserami to kraina słodkości- prawdziwe arcydzieła sztuki, świeże owoce, napoje wszelkiego rodzaju. bogaty wybór ryb oraz przepiórki, indyki i kurczaki. • przekąski w godz. 15:00-17:00 - W Beach Bar - serwowane Hamburgery
ClauditteMissCookingpłaszcz muszę wkładać trzy swetry, co zdecydowanie utrudnia mi ruchy i upodabnia mnie do bliżej nieokreślonego gatunku czerwonego potwora ze sporą nadwagą. Śnieżnie. Moje miasteczko zamieniło się w krainę z bajki. Gdy patrzę przez okno, widzę pokryte śniegiem dachy domów i aut, całe wielkie połacie bieli na polach. Drzewa i krzewy w parku są oszronione, przez co nie wyglądają już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam Was w podróż do Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku
Food Squaremarzył, żeby choć na chwilę znaleźć się w krainie mlekiem i miodem płynącej ? Ja należę do szczęśliwców, którzy dzięki uprzejmości Wedla mieli możliwość przebywania w fabryce przyjemności - płynącej czekoladą. Lans na ściance :) Choć z Opola do Warszawy jest całkiem daleko - warto było. Razem z Małgosią , Natalią i Adamem wyruszyliśmy jeszcze przed świtem, w długą drogę. Droga
Kuchnia w opałachApetyczne placuszki z jagodami to zapewne dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie ma nic przyjemniejszego niż przeniesienie się do tej beztroskiej krainy w leniwy, sobotni poranek. Talerz pełen kolorowych pyszności, kubek zielonej herbaty i dzień od razu staje się lepszy! Owsianka i kanapki to nie jedyne opcje na zdrowe śniadanie. Nie trudno zauważyć, że ostatnimi czasy to mój ulubiony temat
peanutbuttermonsterkurczaka zrobiłam... z winem z Alzacji. W dodatku szczepu do końca nie pamiętam, choć stawiałabym na Gewurztraminer. Co z tego, że wino wyborne, przy tym wytrawne, białe, z krainy Burgundii bliskiej, a wikipedia próbuje nawet pocieszyć, że do "(...) 1477 roku w skład państwa burgundzkiego wchodziły ziemie obecnej Holandii, Belgii, Luksemburga, Artois, Pikardii, Alzacji, Franche-Comte i Burgundii.". Stało
W kuchni wieczoremdzisiejszą Konferencję Kulinarną: Food Blogger Fest II! O 10 rusza rejestracja, oświadczam szybko, że wezmę udział i jadę do pracy 10 km dalej. Dwie godziny zabaw z dziećmi w krainie Ben Ten'a i wracam szybciutko z powrotem na konferencje mając nadzieję, że zaraz dowiem się co mnie ominęło. Strzelę serię zdjęć, pozostawiając sobie mimo wszytko miejsce na warsztaty fotograficzne
Słodkie Przyjemnościsię to trochę dziwne, właśnie ostatnia sytuacja wydarzyła mi się dokładnie tydzień temu, gdy wraz z 16 innymi blogerami, zostałam zaproszona przez ekipę Cookleta na niezapomniany kulinarny weekend w krainie 100 mostów - do przepięknego, słonecznego Wrocławia. Właściwie to miałam nie jechać ( tuż to na karku magisterka, egzaminy, praca), ale nie wypada odmawiać dwa razy, szczególnie gdy zapraszają Cię na Weekend
Słodkie Przyjemnościwyjeżdżając skakałam ze szczęścia na myśl o przysmakach Hiszpanii. Planowałam, jak zdrowo będę jeść i w myślach widziałam kolorowe talerze pełne owoców morza. W mojej wyobraźni Wyspy Kanaryjskie były krainą mlekiem i miodem płynącą, były wszystkim, o czym zawsze marzyłam. Zielone, ale też z rajską laguną. Bogate w owoce i świeże ryby oraz, moje ulubione ,krewetki. Jakież było moje zdziwienie
Gotowanie to kochanieprzyczyny, że ostatnio szarlotka z połówkami jabłek bije na facebooku rekordy popularności. No cóż, wiedziona ciekawością skusiłam się. Inspirację znalazłam na blogu Alicja w krainie garów. Poniższe proporcje są zwiększone o połowę i dopasowane do mojej dużej blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Zmianą jest dodatek suchej galaretki i użyty inny serek. Składniki: - 3 i ¾ szklanki mąki krupczatki
mojewypiekiinietylkoFrom movie to the kitchen. Teraz czas na mnie :)Potrawa pochodzi z siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Akcja jest osadzona głównie w Westeros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.2 jajka (oddzielnie białka i żółtka
Bon Appetit MałgorzatyCzas wybudzić się z zimowego letargu i podążać w krainę fantazji! Erotyzm oznacza brak monotonii w kuchni. Wprowadzaj afrodyzjaki do codziennego menu. Do najpopularniejszych należą: ostrygi, kawior, chili, wanilia, figi, truskawki, seler, szparagi, kawa, czekolada, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir, które pobudzają krążenie krwi. . Bawcie się jedzeniem, róbcie bałagan, śmiejcie się i eksperymentujcie z przepisami. Nie zwracajcie uwagi na sąsiadów
Bon Appetit Małgorzatykarp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania Bolesława Krzywoustego. W Chinach
Bon Appetit MałgorzatyCałą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram
W kuchni Karmel-itkizadowolona , co ogromnie cieszy i wpływa na ocenę! :)Dalej będziemy przyglądać się działaniu filtra i sprawdzać go podczas codziennego użytkowania :)Jeśli i Wy jesteście zainteresowani urządzeniem zapraszam na stronę Kraina Wody.http://www.krainawody.pl/Tam możecie zakupić urządzenie ( teraz w specjalnej cenie! ) i dowiedzieć się więcej :)I jeszcze niespodzianka!DO KOŃCA MAJA, KORZYSTAJĄC Z TEGO KODU RABATOWEGOEJF8QYU6MOŻECIE KUPIĆ FILTR Z 10% ZNIŻKĄ!Rabat
Ostra na Słodkoopakowania, czy jakieś specjalnego traktowania, ale po co wnikać w szczegóły. Można się po prostu zachwycić.Kupisz je tutaj: KLIKNIJ.Zupa wyszła wyśmienicie. Bardzo kremowa kombinacja smaków prowadziła nas od krainy lekkiej słodkości, aż do ostrych klimatów chilli (oczywiście po drodze było więcej niespodzianek smakowych, aromatycznych i barwnych). Oczywiście i ziarna fundują nam te niespodzianki. Z każdą łyżką smak wydaje się
Wypisz Wymalujmieliśmy czasu. Może następnym razem, C. bowiem bardzo dobrze wspomina to miejsce.Wieczorem natomiast wybraliśmy się do Tivoli, czyli parku rozrywki. W okolicach Świąt zmienia się on w prawdziwie magiczną krainę, pełną świateł i baśniowych bohaterów. Inspirację stanowiły baśnie Andersena, można więc zobaczyć łabędzie, ołowiane żołnierzyki i wiele innych. Nad jeziorem co godzinę ma miejsce pokaz świetlny do muzyki z opery
Pożeraczka, czyli raz adobrzePopularne pierogi zarówno w Polsce jak i na Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest
Słodka Stronabazar to miejsce unikatowe, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Charakteryzują go przede wszystkim produkty zdrowe, regionalne, wytwarzane przez lokalnych producentów, jak i unikatowe smakołyki z odległych krain niedostępne nigdzie indziej. Jego wyższość nad innymi targowiskami bierze się głównie z niecodziennej atmosfery tam panującej. Sprzedawcy z miłą chęcią częstują swoimi wyrobami i opowiadają o nich pyszne historie. Po jednej
Food Squarewpisany na listę produktów tradycyjnych i uhonorowany jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, wynikająca z przynależności do tej części Europy, która preferowała miody i masło, w odróżnieniu od tej, która była krainą wina i oliwy.Składniki:Szpajza:4 jajka200 g cukru4 łyżeczki żelatynysok wyciśnięty z cytryny1 łyżka kakao20 ml miodu pitnego DwójniakSos wiśniowy:szklanka wiśni nadwiślanki1 łyżka miodu drahimskiego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej20
Smakowity Blog Kulinarnykomputera żeby coś zjeść i się przespać. Namiętnie zabija zombiaki i inne potwory, ściga złoczyńców, morduje mniej i bardziej niewinne istoty, rozwiązuje zagadki i podróżuje po wymyślonych przez kogoś krainach. Nie mam mu tego za złe - ja wtedy siadam sobie wygodnie na kanapie i czytam, albo idę do kuchni i piekę. Póki słyszy, co do niego mówię, nie jest źle
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzy dni z wielkim zapałem. I nie rozczarowałam się. Warto było czekać.Mowa o Kapiąc lwa Jonathana Carrolla - bezsprzecznie mojego ukochanego pisarza. Szaleję za nim, mam wszystkie jego książki, Krainę Chichów przeczytałam chyba z dziesięć razy, pozostałe przynajmniej dwa, w zależności od tego, jak bardzo mi się spodobały. Każda ma w sobie magię, każda zachwyca, nie można się w nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodmówić sobie niektórych smakołyków, a szczególnie ryb.Dzisiaj króluje ukochany łosoś w iście doborowym towarzystwie, które wcale nie jest przypadkowe. Pierwszy powód takiego doboru składników już poznaliście- chwilowa ucieczka do krainy pełnej słońca, którego teraz tak bardzo brakuje. Drugi- przygotowanie na zimę i wzmacnianie odporności. Kwasy tłuszczowe omega 3, których źródłem są ryby, witamina C zawarta w pomidorach oraz cenne bakteriobójcze
peanutbuttermonsterkompozycja smaków wypada genialnie. Dość twarde, lekko miodowe, troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją smaki. Kolejna podróż to sam dżem. Idealnie kwaśny, charakterny, pyszny. Nazywamy to "niebem w gębie" nie bez powodu
Wypisz WymalujOsobiście nie przepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę, niż wszystkie mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam
Kitchens Alphabetłapkami i ogonem. Zamarzyłam… o bokserze. Poranków nie znosiłam, choć z perspektywy czasu uważam je za magiczne i bardzo przyjemne. Pobudka była koszmarem. Walczyłam o każdą minutę w krainie pięknych snów. A o czym śniłam? Długo o rodzeństwie. To było moje marzenie. Gdy rodzice pytali, czego bym chciała, odpowiadałam ze stanowczością i powagą, marszcząc czoło, że… braciszka. Braciszka mieć
Wypisz Wymalujprzyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy.No i co nam z tego wychodzi? REWELACJA! Smak nie jest jednolity, to podróż po smakowej krainie. Przy pierwszym zderzeniu z warzywami wyczuwa się słodycz, ale po chwili poczujemy moc! :) W połączeniu z ziołowym mięsem i gorącymi winogronami jest to... niebo w gębie.Bałyśmy się tej wariacji
Wypisz WymalujDelikatny, wilgotny, ale nie za mokry. Smak trudno jest określić - jest po prostu wytrawny z nutką słodyczy. Lekko czuć posmak szpinaku, który w tym wydaniu zabiera do jeszcze innej krainy. Jest po prostu genialny i w niczym nie przypomina szpinaku "obiadowego" (że go tak określimy)/Dlaczego "Czarny bez"?Ten dżem tworzy niesamowity smakowy bilans w zestawieniu z biszkoptem i lekko
Wypisz Wymalujbardziej świadomie. Jednak wracając do sedna, piszę ten post by podzielić się z Wami wrażeniami z wakacji, na które wraz z Najukochańszym wyjechaliśmy z początkiem paźdzernika na Maderę, nazywaną krainą wiecznej wiosny i podzwrotnikowym rajem, co w pełni potwierdzamy! Choć pobyt na wyspie oferuje wiele biur podróży, z wielkiej niechęci do wyjazdów zorganizowanych w dwa dni zaplanowaliśmy go sami
Taste Of My Dayprzez detoks. Tylko gadanie. Nie pij kawy! Jesteś w ciąży! Pijesz kawę? Przecież karmisz! No i...??? Na swoje szczęście, albo i nie, wylądowałam w krainie kawą płynącej. I to nie jakimś tam sratte latte czy frappe w pappe. Tylko kofeiną w czystej formie. Przefiltrowaną, coby kłaczki podniebienia nie drażniły. No sugar of kors. Bączkogenną
bastalenacyklu... Marchewkowe szaleństwa cukiernicze Przepis podpatrzyłam u Katarzyny na blogu Kraina Smaku. Autorkę mocno podziwiam za osiągnięcia naukowe i zawodowe oraz pasję w kuchni. Chciałabym mieć również tyle zapału i entuzjazmu do rozwijania tak wielu inicjatyw kulinarnych oraz propagowania idei kulinarnego blogowania m.in. poprzez projekt BlogerChef.Wracając do przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku
Grunt to przepis!oliwy! Pamiętacie relację z imprezy dla miłośników oliwy Flos Olei? Poznałam tam rodzinę Pruneti, producentów oliwy z Toskanii. Ależ miałam szczęście - przecież w sierpniu wybierałam się do tej pięknej krainy winem i oliwą płynącej, a odwiedzenie tłoczarni oliwy było moim marzeniem! Flos Olei zaprasza na swoje imprezy tylko najlepszych producentów oliwy, dlatego wiedziałam, że nie mogłam trafić lepiej
Chilli Czosnek i Oliwateż handlarzem oliwek lub win. Codziennie chodzi do pracy pieszo i trudzi się w łagodnym słońcu swojej greckiej wyspy, pośród buczenia świerszczy i odległych ryków osłów, w pokoju swej krainy. (…) Kontynuuje sjestę posiłkiem oraz drzemką w domu i powraca odświeżony, aby dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Już za 3 dni rozpoczynam mój wyczekiwany urlop w Toskanii:))) Świadomość tego, że już wkrótce będę w przewspaniałej krainie wina, oliwy i sera pecorino jeszcze do mnie nie dociera. Na razie metodycznie skupiłam się na pakowaniu, robieniu listy rzeczy do zabrania, zakupach i martwieniu się, czy wszystko załatwione ;) Szczególnie, że podróż będzie samochodem, organizowana samodzielnie, a nie przez
Chilli Czosnek i Oliwazaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku) z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszą jaglaną i serem, oraz z dużą ilością smażonej cebulki rozłożyłam na kilka dni. W sobotę na spotkaniu wielkopolskich blogerów zgadałam się z Kasią z bloga „W krainie smaku”, że ona również przygotowała podobne pierogi i przepis ma na blogu. Myślę, że ten pomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwieloma gatunkami herbat oraz kaw pochodzących z najlepszych plantacji całego świata. Rok później otworzyliśmy sklep stacjonarny przy ulicy Piłsudskiego 33 w Legionowie. Przekraczając próg naszego klimatycznego sklepu napotkają Państwo krainę bogactwa aromatu oraz fachową pomoc w doborze herbaty, kawy lub yerba mate. Służymy radą, jak prawidłowo parzyć i degustować herbatę. Znajdziecie u nas m.in. herbatę zieloną
kolorowotorcikowoBanjaluce znalazłam się przypadkiem, gdy późnym wieczorem spacerowałam wraz z moimi towarzyszami po warszawskich ulicach. Zwyczajnie zgłodnieliśmy, a w małej uliczce ukazały się schody, które zaprowadziły nas w krainę nowego smaku :)Sobota wieczór, ul. Szkolna 2/4, centrum miasta, a nam udaje się wejść nie robiąc wcześniej rezerwacji. Od progu wita nas bardzo miła obsługa, która zabiera okrycia wierzchnie i proponuje
Sajkofanka smakusię niczymdzikuska w wielkim mieście...Wyszłam, ale długo nie mogłam się otrząsnąć. Poniżej przedstawiam Wam zdjęcia całej kolekcji słodyczy, jakie widziałam. I które spotkacie,odwiedzając każdą z tych uroczych krain czekoladowej rozpusty i przyjemności.(zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony: http://www.chocolate.krakow.pl/ )PRALINKI: (spotkamy tu aż tyle różnych cukierków, wszystkie z pokazanych poniżej widziałam
W kuchni Karmel-itkitymże domku całym patronatem zajęła się firma Aquarell, rozdająca sok. A to już sam Grzegorz Łapanowski. Kiedy szłam pod scenę dorwała mnie… Kasia z bloga W KRAINIE SMAKU. Poznała mnie, podeszła i tak zaczęłyśmy naszą „realną” znajomość. Kasia, pogodna i pełna werwy dziewczyna. Pełna pozytywnej energii. Razem oglądałyśmy poczynania Grzegorza łapanowskiego, który robił na scenie niezłe show. Zadawał
W kuchni Karmel-itkisezamem orazpysznymi precelkami. Od Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym
W kuchni Karmel-itkisobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia (Gruszka z fartuszka), Kasia ( W Krainie Smaku), Karolina (Moje Codzienne Przyjemności),Ewelina (Przy Kubku Kawy) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna (Grażyna Gotuje). To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń
W kuchni Karmel-itki