kora - 857 przepisów (strona:31/58)

Na łące i w ogrodzie – „miód” mniszkowy 180

ledwo się skończyły, ale warto przygotować sobie taki „miód” na później. Najlepsze są kwiaty zbierane w maju – mają najmniej goryczy. Składniki: 300-400 kwiatów mleczy 1 nieduża cytryna Kawałek kory cynamonu 1 kg cukru trzcinowego Woda Przygotowanie: Zebrane kwiaty wysypujemy na kilka godzin na białą powierzchnię. Może być papier, prześcieradło, czy co tam będziecie mieć na stanie. Robimy tak dlatego

Kate's Kitchen
Nalewka z pigwy 232

tylko na poprawę odporności, ale również rozgrzeje nas w chłodne wieczory. Nalewka z pigwy – składniki 2,5 kg pigwy 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu kora cynamonowa 3 gwiazdki anyżu 10 goździków 250ml miodu szklanka cukru 0,5 l wody Nalewka z pigwy – przepis Pigwę dokładnie myjemy. Wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy w mniejsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka na potencję ( dodaje witalności, energii ). 181

Koper włoski Składniki : 1 szklanka żeń - szenia syberyjskiego 1 szklanka kory peruwiańskiej koci pazur 1 szklanka suszonej morwy 1 szklanka potłuczonych pestek moreli 1 szklanka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 szklanka drobno posiekanego czosnku 1 szklanka drobno posiekanego kopru włoskiego spirytus 95 % Sposób wykonania :   W szystkie składniki wsyp do dużego słoja, zalej do pełna spirytusem, wymieszaj.  Po dodaniu wszystkich

Przepisy i porady kulinarne
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 201

bulionie z kości pieczonej kury. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. Zobacz przepis. 3. Calzone pełne…. Te przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne

Niedzielny kucharz
rosol -wolnowar 207

Składniki pó ł kurczaka 2 łodygi seler   ćwiartka seler korzeń 4-6 marchewka 1 cebula upieczona w skórce 1 g łówka czosnku nie obranego 1-2 pietruszka korze ń 1 łyżeczka kurkumy 3-4 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego woda kawałek por sól do smaku opcjonalnie Wykonanie Oczyścić i obrać warzywa .Cebulę w łupinie opalić nad gazem

w mojej kuchni
Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców 195

suszonych owoców: 100 g suszonych śliwek (można użyć wędzonych) 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych moreli 3 goździki 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu 1 l wody Dodatkowo do podania: ciemny sos sojowy czarny sezam świeży tymianek * PRZYGOTOWANIE Sos z suszonych owoców Wszystkie owoce opłucz i wrzucamy do garnka. Zalej zimną wodą, wrzuć przyprawy

Food Square
„Szynka Sułtana” parzona , korzenna, wędlina kanapkowa 1139

anyżu 10 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 – 3 strąki chilli , lub kilka suszonych piri – piri ( zależnie od tego jak ostra ma być ) 10 goździków kawałek kory cynamonu 1 czubata, łyżka gorczycy białej 1 czubata ,łyżka pieprzu czarnego w kulkach 1 łyżka pieprzu kolorowego w kulkach 1,5 łyżki ziaren kolendry 4 cebule – dość duże

Ogrodnik w podróży
Bigos z sarniną i prawdziwkami 110

słodkiej 500 g udźca z sarny 300 g mrożonych prawdziwków 500 ml zimnej wody (w razie potrzeby uzupełniamy) 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Przyprawy: 1 cm kory cynamonu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy

R'n'G Kitchen
Korzenny syrop mandarynkowy 254

śniegu za oknami... Korzenny syrop z mandarynek z Cointreau Składniki: (na 3 słoiczki) 1 kg mandarynek 500 g cukru sok z 1 cytryny 1 gwiazdka anyżu 4cm kawałek kory cynamonu 4 kapsułki kardamonu 2cm kawałek imbiru (świeży lub suszony) 175 ml Cointreau Z mandarynek wycisnąć sok, zachowując jak najwięcej miąższu. Przelać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 343

bulionie do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną nad palnikiem) i czosnek. To podstawa naszego wywaru. W wersji orientalnej dodajemy do garnka gwiazdkę anyżu i ze dwa kawałki kory cynamonowca. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Tu ważna uwaga: bulion na kościach jest bardzo aromatyczny, ale nie liczcie na esencjonalny rosół z wielkimi

Niedzielny kucharz
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 253

robi na gotowanych udkach z kurczaka. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. W naszej kuchni cynamon kojarzy się głównie ze słodkościami. Wierzcie, że idealnie podkreśla też smak wytrawnych dań. Mocny, wyrazisty, korzenny smak, doskonale komponuje się

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 181

Przepis na czysty barszcz znajdziecie tutaj . Polecamy Wam również przepis na kapuśniaczki drożdżowe idealne do barszczu – grzańca. Składniki na barszcz grzaniec: 1 litr czystego barszczu Gwiazdka anyżku Kawalek kory cynamonowca lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 2 cm obranego i posiekanego w plastry imbiru lub 1/3 łyżczki sproszkowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sok z połowy pomarańczy Sok z połowy cytryny

Niedzielny kucharz
Nalewka świąteczna ( działa rozgrzewająco, ma piękny bursztynowy kolor ). 183

Składniki : 5-6 szt. pomarańcza 85 dkg cukru 5 łyżek płynnego miodu 5 dkg dobrej jakości kawy ziarnistej 1 laska wanilii 5 goździków 2-3 kawałki kory cynamonu 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l czystej wódki 40 % 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu  Sposób wykonania :   P omarańcze umyj szczoteczką , następnie sparz wrzątkiem. Pokrój na plastry o grubości

Przepisy i porady kulinarne
Grzany cydr 203

gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania grzańca Składniki – grzany cydr 2 l cydru 200 ml wódki 2 pomarańcze 1 cytryna 3 kory cynamonu – do dostania tutaj 10 goździków 3-4 gwiazdki anyżu – do dostania tutaj Przepis – grzany cydr Zacznę od tego, że cydr jest trunkiem gazowanym, więc po przygotowaniu

Kuchennyviral.pl
Zdrowy kompot z suszonych owoców. 192

Składniki : 50 dkg suszonych owoców ( jabłka, śliwki, gruszki ) 1 pomarańcza 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu  około 4 l wody cukier lub miód  Sposób wykonania :   P omarańcza dokładnie umyj pod bieżącą wodą szczoteczką , sparz wrzątkiem. Obierz cieniutko ( bez białej błonki ! ), z miąższu wyciśnij sok. Skórkę pokrój na kawałki. Wodę wlej do dużego garnka, dodaj

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania