kora - 857 przepisów (strona:39/58)

miód z mniszka lekarskiego z cynamonem --- with dandelion honey and cinnamon 175

wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom

w mojej kuchni
Lavazza ,Rafaello i tarta słoneczna 137

również ze sklepu  SKWORCU Mój ulubiony miód to miód gryczany. Jest wyraźny. Pyszny. Do mojej kawy dzisiaj pozwoliłam sobie na odrobinę grzeszku w postaci bitej śmietany i  KORY CYNAMONU Kawę podałam ( tym razem sobie ) z tartą słoneczną , której przepis znajduje się w tym miejscu  , a która robi się dość szybko i nie jest skomplikowana. Warto czasem zatrzymać

Z Kuchni Do Kuchni
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 181

Masala wg Kuchni Kryszny Składniki: 4 łyżki nasion kolendry 2 łyżki kminu rzymskiego 2 łyżki ziaren pieprzu 2 łyżeczki nasion kardamonu 1 łyżeczka całych goździków 2 5-centymetrowe kawałki kory cynamonu Przygotowanie: Zmielić razem wszystkie składniki. Przygotowując masalę można też najpierw każdy ze składników osobno uprażyć na suchej patelni z grubym dnem, następnie wszystko razem zmielić. Ja wolę tę drugą

Kuchnia w szuwarach
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 148

gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście szpinaku do doprawienia: sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane

Mango Papaja
Przyprawy w kuchni 117

właśnie pozostają w naszej pamięci na długo. Zwracajmy uwagę na termin ważności przypraw i gotowych mieszanek, które kupujemy w sklepach. Jeśli tylko mamy wybór, najlepiej kupujmy przyprawyw całości - kora cynamonu, gałka muszkatołowa, papryka, imbir - rozdrabniajmy dopiero przed ich dodaniem do potrawy. Jak przechowywać przyprawy? Nieprawidłowe przechowywanie sprawia, że są bez wartości, tracą bowiem swój smak oraz zapach. Przyprawy nie lubią

Moja smaczna kuchnia
Policzki wieprzowe z oliwkami 114

policzków wieprzowych, mąka do oprószenia mięsa, oliwa do smażenia, 2 cebule, 100 ml białego wytrawnego wina, 1-2 gałązki rozmarynu, 10 filecików anchois, 6 ziaren pieprzu czarnego, kawałek kory cynamonu, 400 ml dobrego bulionu wołowego, 2 puszki Hiszpańskich Oliwek zielonych*, Policzki oczyścić – zdjąć błonę, można nie zdejmować, ja zdejmuję. Cebule pokroić w półplasterki. Anchois drobno pokroić. Policzki oprószyć mąką

królestwo garów
Syrop cynamonowy 162

lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania:  Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru  5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając, gotuj dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu

SzczyptaSmaQ
5 rad / uprawa ziół w doniczce 163

kupić tak zwanej ziemi do kwiatów, bo jest ona silnie nawożona, a zioła nie tolerują takiej dawki chemii. Wystarczy im uniwersalna ziemia złożona z ziemi gliniastej, torfu i przekompostowanej kory. Taką mieszankę też bez problemu można kupić w sklepach ogrodniczych. Zioła o wąskich suchych liściach, takie jak tymianek, majeranek, rozmaryn czy szałwia, wymagają podłoża piaszczystego natomiast ziołom o dużych, zielonych

Malinowo w kuchni
Dżem jabłkowo - dyniowy 204

się ostatni słoiczek ;-)  SKŁADNKI 250 g dyni (obranej i bez pestek) 250 g jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych) 500 g żelującego cukru trzcinowego Diamant 2 goździeki kawałek kory cynamonu kilka łyżek wody Dynię i jabłka kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wkłądamy dynię i dolewamy wodę (niedużo na dno, żeby uniknąć przypalenia dyni), dusimy chwilę

Czary - gary w kuchni
Syrop piernikowy (do kawy) i świąteczne życzenia 185

świątecznej kawy proponuję Wam syrop piernikowy, który możecie zrobić w każdej chwili, nawet teraz ;-)  SKŁADNIKI 250 ml wody 150 g cukru 1 łyżka miodu 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 2 goździki 2 ziela angielskie 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki - oprócz miodu (!) - wkładamy do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień palnika

Czary - gary w kuchni
Przepiórki na sposób francuski 175

gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Przemyślany jest nie tylko sposób przygotowania ptaków, ale również sposób podania. 4 przepiórki, 250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne ), 4 goździki, laska kory cynamonu, sól, 200 g słoniny, kilka kromek bułki lub chleba tostowego Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać

królestwo garów
Fruktsoppa - szwedzka zupa owocowa. 179

dorośli bardziej niż dzieci lubią zupy owocowe. Potwierdzacie, czy jestem w błędzie? Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść rodzynek garść suszonych żurawin garść posiekanych suszonych śliwek 1 kawałek kory cynamonowej 1 gwiazdka anyżu sok wyciśnięty z 2 pomarańczy brązowy cukier 1 litr wody Wykonanie: Jabłka i gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka razem

zadanie-gotowanie
Kora orzechowa 229

Kora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich

Cukiernia Pychotki
Kulinarno - wiosenna zagadka 144

moim ogrodzie wyłoniła się z ziemi jedna z ulubionych przez nas roślin, niezbędnej w polskiej kuchni. Dziś wyglądała jak karminowa kora mózgowa. Zgadnijcie co to za roślina

Jadło i czytadło
Likier migdałowy ''Amaretto''. 107

Składniki : 5 dkg gorzkich migdałów kilka migdałów słodkich 1 l spirytusu 96 % 1 l  wody 3 pestki moreli wyjęte z łupin 1-2 cm kory cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego 1 kg cukru Sposób wykonania :   M igdały i pestki moreli wrzuć do czystego, dużego  słoja lub gąsiorka. Zagotuj wodę, wsyp do niej cukier i rozpuść. Syrop odszumować

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania